Kultur & Nöje.

2016-01-15 08:08
”När folk kommer aktivt till oss och frågar kan vi rekommendera restauranger som har vegansk och vegetarisk mat. Vad de sedan väljer på menyn är upp till personalen där att sälja in” säger Emilia Zotevska. Bild: Hanna Strömbom
”När folk kommer aktivt till oss och frågar kan vi rekommendera restauranger som har vegansk och vegetarisk mat. Vad de sedan väljer på menyn är upp till personalen där att sälja in” säger Emilia Zotevska.

Turistbyrån tipsar om klimatsmarta val

Parkera bilen och ta en promenad, eller åk kollektivt till den bilfria skärgården. Personal på stadens turistbyrå försöker gärna visa på klimatsmarta alternativ för city-semestern.

Med Avenyn åt ena hållet och Kopparmärra åt det andra ligger en av Göteborgs turistbyråer. I dag hittar många själva sin information på nätet innan avresa, men turistinformatören Emilia Zotevska tror absolut att hon och hennes kollegor kan påverka besökarna att göra klimatsmarta val.

– De flesta som kommer hit går till Liseberg och Universeum. Sedan gäller det vad de gör utöver det. I somras var det fler som ville till skärgården än året innan, jag tror att det gjordes en ganska stor satsning på marknadsföringen och det märktes att fler frågade efter det. Folk vill göra det man marknadsför, det är som med vinterstaden som har gjort att det har kommit mer folk över jul. Jag brukar oftast föreslå att man åker till södra skärgården för där är det inga bilar, så slipper man det. Dit tar sig de flesta också med kollektivtrafiken, säger hon. 

Hon har jobbat på turistbyrån i tre år och tycker att frågorna om campingalternativ har ökat, vilket är mer klimatneutralt än hotellvistelser. Samtidigt har hotell och evenemang såsom Way Out West och Kulturkalaset miljödiplomerats. 

– En del frågar efter vegansk eller vegetarisk mat. Annars tror jag inte att så många tänker så mycket på sådant när man turistar, säger Emilia Zotevska.

Efterfrågan liten

Forskning på ämnet välkomnas och allra bäst vore det om den kan nå ut genom sociala medier. Frågorna efter klimatsmarta alternativ är inte så vanliga. Än.

– Jag såg dokumentären Cowspiracy för ett par veckor sedan och den har förändrat hur jag tänker på allt. Men samtidigt vet jag inte om den kommer att påverka min turism, då är det som att allt är okej, det blir ett slags mellanland. Men jag tror att folk är mer mottagliga om man gör forskning med turistperspektiv och får ut den, säger hon. 

Alternativ till bilen

I paketerbjudandet Göteborg City Card ingår visserligen parkering, men också resor med kollektivtrafik och Emilia Zotevska brukar också förespråka att promenera, eller att hyra Styr&ställ-cykel. Fast liksom med restaurangrekommendationerna måste det ske lite smidigt. 

– Jag tänker främst på maten, där är miljöpåverkan stor om man väljer veganskt eller vegetariskt. Och att man väljer bort bilen och tar tåget i stället. Men det är heller inget man vill höra när man är på semester, så man får lägga upp det lite snyggt. Jag brukar till exempel föreslå att man ska passa på att promenera eftersom det är så fint väder, eller att man ska prova en ny restaurang, säger hon.