Kultur & Nöje.

2017-10-09 16:00
Thåström inleder sin turné i Lisebergshallen. Foto: Amanda Ooms.
Thåström inleder sin turné i Lisebergshallen.

Thåström startar turnén i Göteborg

Personligen så ser jag mest fram emot Thåströms turnépremiär i Lisebergshallen. Men veckan innehåller en massa annat smått och gott också. Kulturnatta som sveper in över staden den 13:e, Carl-Einar Häckner som kliver upp på Aftonstjärnans scen istället för Lisebergs och Magnus Carlsson i kyrklig atmosfär för att nämna några.

Thåström

”Pimmes” nya skiva Centralmassivet släpptes förra veckan till fina recensioner. Är det någon svensk artist om inte behöver någon närmre förklaring så bör det väl var han. På onsdag inleds turnén i Göteborg och Lisebergshallen, och på torsdag sker en andra spelning på samma plats.

NÄR: 11 och 12 oktober

VAR: Lisebergshallen


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


 

Kulturnatta 

Kulturnatta är ett potpurri av kulturella utryck för den bredare publiken och anordnas för att marknadsföra konst- och kulturarrangemang i Göteborg. Förra året var det 25-årsjubileum och man slog ihop budgetarna för 2015 och 2016 för ett stort tvådagarskalas. Nu ska saker vara tillbaka till det vanliga igen.

NÄR: 13 oktober

VAR: Runt om stan

 

Magnus Carlson 

Magnus Carlson kommer till Hagakyrkan för en insamlingskonsert till förmån för Svenska kyrkans internationella flyktingarbete. Rejäl risk att det blir trångt med tanke på hur folklig Magnus Carlsson blivit de senaste åren via olika tv-program och hur många som trängdes vid Götaplatsen när Weeping Willows spelade på Kulturkalaset.

NÄR: 14 oktober

VAR: Hagakyrkan

 

Aswat – syriska röster

Personliga röster om att fly från sitt land. Om flykt, förlust och om små strimmor av hopp. Dessutom samtida syrisk konst som på olika sätt kommenterar kriget och situationen i Syrien. Så ser Världskulturmuseets utställning Aswat – syriska röster ut.

NÄR: Pågår fram till hösten 2018

VAR: Världskulturmuseet

 

Avantgardet

Spelningen på Folk under Way out west var en rejäl urladdning. Men det tycks Avantgardets spelningar å andra sidan alltid vara. Nu är de tillbaka både på göteborgsk mark och med en höstturné.

NÄR: 13 oktober

VAR: Pustervik

 

Makthaverskan 

Makthaverskan har sedan första, självbetitlade albumet 2009 byggt upp en hängiven skara fans på sina klubbspelningar i Sverige. Skiva nummer två döptes kort och gott till ”II” och bandet blev en än större angelägenhet. Nu på fredag, fyra år senare, släpps ”III” och kvällen efter kliver de upp på scenen.

NÄR: 14 oktober

VAR: Kulturhuset Oceanen

 

Barnkonsert: Jojje Wadenius

Hur många generationer har vuxit upp med Jojjes låtar av Barbro Lindgrens texter? Det borde vara några stycken då skivan ”Goda’ goda’ släpptes redan 1969. Klassiker från den tillsammans med nyare sånger bjuds det på när Jojje Wadenius, tillsammans med bandet Cleo, kommer till Nef.

NÄR: 15 oktober

VAR: Nefertiti

 

Carl-Einar Häckner på Aftonstjärnan

Sommaren 2017 var den första på 20 år utan Carl-Einar Häckners varieté på Liseberg. Nöjesparken avslutade samarbetet och därför har huvudpersonen byggt upp en stor längtan efter sin publik. Den längtan resulterar nu i hela 26 föreställningar på Aftonstjärnan. Magi, monologer, visor och mycket annat.

NÄR: 13 oktober–31 december

VAR: Teater Aftonstjärnan

 

Glängtan

”Glängtan” är en barnföreställning inspirerad av Peter Wohllebens bok ”Trädens hemliga liv”. Den behandlar nya upptäckter där sanningen är osannolik och det rent vetenskapliga istället är magiskt. Under marken pågår trädens mystiska liv. De pratar med varandra och tar hand om sina små. Dansare, musiker och skådespelare i ensemblen. Regi av Lars-Eric Brossner.

NÄR: 4 oktober–15 december

Var: Backa teater

 

Klätterbaronen

Angereds teater tolkar fritt Italo Calvinos roman ”Klätterbaronen”. En humoristisk pjäs som tar upp frågeställningar om identitet och frihet för tolvåringar och uppåt. Cosimo, tolv år, flyr efter ett bråk vid middagen upp i ett högt träd och svär på att aldrig mer nudda marken.

NÄR: Tills vidare

VAR: Angereds teater

 

Flugorna 

Norska regissören Angelina Stocevska tar sig an filosofen Jean-Paul Sartres kultförklarade debutpjäs ”Flugorna” från 1942. I föreställningen blir rummet en del av pjäsen och ska skapa en större närhet mellan publik och skådespelare.

NÄR: 30 september till 28 oktober

VAR: Stadsteatern

 

Allt ljus på oss

Bo Kaspers orkester begår krogshow. Tillsammans med regissören Hans Marklund, veteran inom showvärlden, har de skapat en egen variant av show. Tiden, de själva och publiken var mogen för det nu enligt bandet som spenderat över 25 år ihop.

NÄR: 21 september till 16 december

VAR: Rondo

 

Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band

I år är det 50 år sedan The Beatles legendariska LP ”Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band” släpptes. Göteborgsbandet Pepperland, med olika inbjudna gäster, spelar hela skivan live vid 13 olika speltillfälen. Adde Malmberg guidar.

NÄR: 21 september–26 oktober

VAR: Stadsteatern

 

The Phantom Of The Opera

Säsongens musikal på Göteborgsoperan är ingen mindre än ”The phantom of the opera”. Sedan urpremiären i London 1986 har Andrew Lloyd Webbers musikal setts av över 140 miljoner människor i 30 länder. I den här varianten har två stora nordiska operahus – GöteborgsOperan och Finlands Nationalopera gått samman.

NÄR: 23 sep 2017–20 maj 2018

VAR: Göteborgsoperan

 

Den goda människan
i Sezuan 

Bertolt Brechts moderna klassiker iscensätts av Folkteaterns konstnärliga ledare Frida Röhl. Unga, fattiga Shen Te får som tack för sin godhet en liten tobaksaffär i gåva av gudarna. Men går det att fortsätta vara god och uppoffrande när man har kommit upp sig och har en verksamhet som måste vara lönsam? Folkteaterns tolkning är nyöversatt med nyskriven musik av BF/C.

NÄR: 16 september–10 december

VAR: Folkteatern

 

Tidningshuset som gud glömde

Innan ETC Göteborg omvandlade sig själv till dagstidning så fanns det bara en sådan i den här staden. Ägaren Stampen har haft lekstuga med ekonomin och på ledarplats har de förr socialliberala pennorna bytts ut mot ... Ja, ni vet. I den här svarta komedin med övernaturliga inslag så har författaren Gertrud Larsson satirpennan i högsta hugg.

NÄR: 23 september–3 november

VAR: Stadsteatern

 

Jeanne d’Arc

165 män som i nådens år 1431 förhör en 19-årig kvinna vid namn Jeanne d’Arc om hennes påstådda direktkontakt med Gud och varför hon bär manskläder. Hon är känd i hela Frankrike som härförare och landets räddare. Men snart ska hon brinna på bål dömd som häxa. Backa teater har med hjälp av protokoll från rättegången skapat föreställningen som har premiär på lördag.

NÄR: 22 september–16 december

VAR: Backa teater

 

Alla ska passa in

40 berättelser om dömande på Världskulturmuseet.

I denna vandringsutställning som just nu återfinns på Världskulturmuseet så sätts vårt dömande och vad det kan ha för konsekvenser för andra människor under granskande lupp. Besökaren får vara med om en resa över nio moduler fulla med historier, porträtt, inspelningar, illustrationer och filmer.

NÄR: Fram till 10 december

VAR: Världskulturmuseet

 

Utvandrarna 

I Stadsteaterns version av Vilhelm Mobergs klassiker berättar regissören Pontus Stenshäll, som ser verket som ”en spegel av vår egen tid” om Karl-Oskar och Kristina med fantasi, humor och allvar. I rollerna syns bland andra Ashkan Ghods, Gizem Erdogan, Johan Gry och Hannah Alem Davidson.

NÄR: 8 september till 29 oktober

VAR: Göteborgs stadsteater

 

Tillsammans

Tillsammans är Världskulturmuseets stora satsning på barn och familj. I utställningens olika delar får barn och vuxna på ett lekfullt och pedagogiskt sätt gå igenom känslor som uppstår i vardagen. Utställningen står med ett ben i samtiden och ett i museets föremålssamlingar där över 1 000 föremål och deras berättelser har valts ut för att spegla dagens frågeställningar. Utställningen är producerad så att den som sitter i rullstol får lika stor behållning som den utan och texterna är anpassade för dyslektiker.

NÄR: Tills vidare

VAR: Världskulturmuseet

 

Freddie Wadlings kabinett

Tre rum på Stadsmuseet har förvandlat till ”Freddie Wadling-space”. Sångaren och konstnären hade en förmåga att förvandla stort och smått omkring sig och där han vistades tillräckligt länge uppstod Freddie-ytor där föremålen besjälats och utsmyckats. I hans garage fanns tusentals och åter tusentals teckningar, pressklipp, filmer, texter och annat som satts ihop till en utställning och inblick i hans liv och tankar.

NÄR: Tills vidare

VAR: Göteborgs stadsmuseum