Kultur & Nöje.

2019-11-28 11:25
 • Olof Wretling och Sven Björklund ur showen ”Mammas nya kille – firar jul på måfå”. Bild: Andreas Nilsson
  Olof Wretling och Sven Björklund ur showen ”Mammas nya kille – firar jul på måfå”.
 • Olof Wretling och Sven Björklund. Bild: Andreas Nilsson
  Olof Wretling och Sven Björklund.
 • Mattias Fransson. Bild: Andreas Nilsson
  Mattias Fransson.
Puffetikett
ETC Göteborg

Tar sin julshow till Storan: ”Julen är tacksam att göra humor av”

Ett planlöst julfirande som innehåller allt annat än harmoni och tindrande ögon. Mammas nya kille kommer till Göteborg och firar jul på måfå, och lovar skratt – men kanske inte så mycket klassisk julstämning.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Komikergruppen Mammas nya kille har varit ett humorfenomen sedan de först hördes i radio 2005. Sedan dess har lyssnarna lärt känna karaktärer som den självutnämnda vardagshjälten Thunder, sökaren Mangan, nycirkusartisten Katla, sjukpensionären Lars Stenberg och raggardrottningen Kicki Tapper. Nu låter de alla sina karaktärer fira jul – för andra året i rad. Föreställningen sattes upp redan i fjol, men gänget bakom Mammas nya kille kände sig inte färdiga med den.

– Vi hann inte med alla städer vi ville besöka. En julförställning lämpar sig liksom bara under en ganska kort period per år, från november fram till jul. Eftersom vi sålde slut i varenda stad tänkte vi att vi fortsätter i år, säger Olof Wretling, komiker och en del av Mammas nya kille.

Julföreställningar brukar oftast innebära stämningsfull musik, glitter och mys i överflöd. Riktigt så blir det inte när Mammas nya kille firar jul. Istället blir det kanske något som lite mer liknar verkligheten, fast uppskruvat några varv.

– Julen är ju egentligen rätt tacksam att göra humor av, för det är en högtid där vi har så stora förväntningar, som de allra flesta kan relatera till. Det finns väldigt mycket att skoja om. Vi plockar fram det komiska med julen, det som inte är glitter och tindrande ögon.

Det blir lite som föreställningens namn – ett julfirande på måfå.

– Julen är ju som en slags kollektiv lek, man förbereder och planerar och hittar på, sen blir det ändå inte riktigt som man tänkt. Våra karaktärer går också den vägen, de försöker klamra sig fast i hur det ska vara, men sen blir allt ändå lite som på måfå.

Oväntat lämpligt

Trots alla traditioner som förknippas med julen menar Olof Wretling att humor lämpar sig oväntat bra i jultider. Och att vi kanske är särskilt mottagliga då.

– Jomen jag tror det, att det är därför föreställningen blivit så populär. Det är en befrielse att kunna skratta åt allt det här vi slungas in i, den här uppblåsta tiden av julvärdar, tomtar, lucia, önskelistor och planerande. Att få kliva av Avenyn och in på Storan och skratta åt allt.

För den som trots allt är ute efter julstämning – bjuder ni på det?

– Det beror på vad man menar med julstämning. Men jo, det finns en julstämning, men kanske inte den man förväntar sig. Det är väl också humorns uppgift, att driva med det förväntade.

Vad tycker du själv om julen?

– Den har ändå många kvaliteter, för mig och min familj är det fina att få umgås och dela de här traditionerna som vi skapat och som vi tycker om. Det finns en poäng i förberedelserna och leken som det på många sätt är, om man har det som ett sätt att umgås. Kan vi ha julen som en tid för eftertanke och en tid att vara med sina nära, och inte bara som något kommersiellt, så tycker jag att det är en fin högtid.

Läs vidare på nästa sida: Julshower

Mammas nya kille
– firar jul på måfå

l Mammas nya kille – firar jul på måfå spelas på Storan den 12, 13 och 14 december

l Medverkar gör Sven Björklund, Mattias Fransson, Bengt Strömbro, Olof Wretling och Sofia Wretling