Kultur & Nöje.

2017-02-23 21:59
  • IS är fruktansvärt – liksom högerterrorismen som vi har – nu även i Göteborg” säger Sven-Eric Liedman.   Bild: Hanna Strömbom
    IS är fruktansvärt – liksom högerterrorismen som vi har – nu även i Göteborg” säger Sven-Eric Liedman. 
  • Att heja på Sverige och att vara stolt svensk behöver inte vara negativt, menar Sven Eric Liedman. Bild: Hanna Strömbom
    Att heja på Sverige och att vara stolt svensk behöver inte vara negativt, menar Sven Eric Liedman.

Sven-Eric Liedman: Därför är nationalismen farlig

Nationalism måste inte vara av ondo, men i dag närs den av klyftor och underblåser konflikter. Det menar Sven-Eric Liedman som medverkar i veckans Idévärlden på SVT.

Att heja på Sverige och att vara stolt svensk behöver inte vara negativt.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Jag tror att det finns en sund och naturlig nationalism som innebär att man kan vara glad åt sitt land, dess språk och en del av dess traditioner, säger Sven-Eric Liedman. 

Med detta sagt så blir nationalismen farlig så snart den vänder sig mot någon annan. 

– Den nationalismen utvecklades i slutet av 1800-talet. Den laddade för det fasansfulla första världskriget och sedan det andra – då nationalism upptrappades till vanvett med nazismen. Det som gör mig orolig nu är att den nationalismen också skaffade sig sin inre fiende som i hela Europa framför allt var judarna. Nu är det väl mer sällan judarna som blir utsatta för detta, men däremot är det islam, säger Sven-Eric Liedman.

”IS är en fasansfull historia”

Han konstaterar att det i dag också har skapats ett slags international av främlingsfientliga rörelser och partier. I strid med ekonomiska allianser försöker Trump-administrationen desperat stänga ute muslimer. Allt med hänvisning till IS.

– IS är en fasansfull historia från början till slut. Men de hade aldrig funnits om inte USA med flera hade genomfört invasionen 2003. Al Quaida fanns redan då, men det alla specialister sade var att det här kriget öppnar dörrarna på vid gavel för terrorismen. Detta krig som jag liksom miljoner andra demonstrerade mot rullade igång och det blev precis den katastrof som specialisterna varnade för, säger Sven-Eric Liedman. 

Flyttar slagfält

Frågan om IS och kriget i Syrien, som Sven-Eric Liedman kallar ett ställföreträdande mindre världskrig, är ett helt kapitel för sig.

– Alla säger att IS ska bekämpas, men de gör det med medel som innebär att det inte kommer att nedkämpas utan de flyttar slagfältet. Om Raqqa med flera krossas så kommer terrorismen i stället att intensifieras i Europa. När islam blir fienden och muslimerna de hatade så kommer en liten minoritet att reagera med att se terrorism som sin livsuppgift, säger han – med betoning på liten minoritet. 

För att bryta den bild högerextrema nationalister målar upp, den som till exempel fick Trump att insinuera ett terrordåd i Sverige som inte hade inträffat, så måste man också få ut de positiva erfarenheterna. De sisådär nio tiondelarna som glöms bort.

Man måste också definiera den egna nationens särart. Den är mycket yngre än landets historia.

– Vi kan se en karta eller läsa statistik, men vi kan inte fånga Sverige. Historiskt så var det kungarna och herrarnas nation. För bara 200 år sedan sade ingen ”jag är svensk”, man sade ”jag är göteborgare” eller ”jag kommer från Vittsjö”. Folkskolan spelade en oerhört stor roll för att skapa nationalkänslan, säger han. 

Sverige 1917

Under senare tid, närmare bestämt sedan 1980-talet, menar han att det har genomförts en nyliberal revolution. Med Sven-Eric Liedmans synsätt är den också relevant i diskussionen om ”svenska värderingar”. 

– Å ena sidan talar man om det Sverige som var för 100 år sedan – och som var förfärligt på många sätt. Sverigedemokraternas socialkonservatism med röda stugor och det. Å andra sidan kan man tala om demokrati, respekt för andras åsikter, diverse friheter och jämlikhet – företeelser som inte i grunden är svenska men som Sverige av goda omständigheter har fått ganska mycket av. Faran för dem är inte en flyktingström från muslimska länder utan nyliberalismen. Denna nedmontering av nedmontering av viktiga delar av samhället och maktförskjutning, säger han.

Tjänar 50 gånger så mycket

Han pekar på LO:s rapport som nyligen visade hur näringslivs-
toppar tjänar 50 gånger så mycket som en industriarbetare. Klyftor när motsättningar och missnöje och grund till förändring läggs i en bra och jämlik skola. Fast en sådan ger inga snabba resultat och i kunskapens värde devalveras i dag.

– De mest faktaresistenta människor som finns litar alltid på sådana här, säger Sven-Eric Liedman och viftar lite med sin mobiltelefon. 

– Det är samma typ av kunskap bakom tekniken som den som har byggt upp teorierna om vad som händer med en viss typ av koldioxid i atmosfären. Ska man tvivla på den pågående miljökatastrofen så kan man tvivla på mobiler och flygplan också. Jag tror man kan börja där någonstans, säger han. 

"SD väljer sina sanningar väldigt friskt"

När det gäller fakta om samhället har Sverige en internationellt utmärkt statistik. Säkerställda historiska kunskaper som vi litar på, eller åtminstone många av oss. 

– De faktaresistenta väljer vissa områden där de tycker att de kan tycka vad de vill. Dels måste man direkt föra en mycket skickligare debatt med Sverigedemokraterna på alla områden. De väljer sina sanningar väldigt friskt. Det heter att man måste ”tala om islam” men man har ju talat om detta i massor av år. Och dels är enda möjligheten att försöka återskapa ett Sverige som är mer jämlikt, säger Sven-Eric Liedman.

Fakta

På söndag kväll sänds det sista avsnittet i SVT:s programserie Idévärlden. Idéhistorikern, tillika vår ledarskribent, Sven-Eric Liedman är huvudperson och lägger fram tesen om att den framväxande nationalismen är farlig. Opponenter är statsvetaren Katarina Barrling och historikern Lars Trägårdh.