Kultur & Nöje.

2019-10-10 11:00
Hampus Algotsson och Marcus Bengtsson har drivit klubb ihop i fem år, och hoppas på att det blir minst fem år till. Bild: Ståuppklubben
Hampus Algotsson och Marcus Bengtsson har drivit klubb ihop i fem år, och hoppas på att det blir minst fem år till.
Puffetikett
ETC Göteborg

Ståuppklubben firar fem år av skämtande

En lagom stor scen, för dem som kanske inte nått den allra största publiken än – men har potential att göra det. Det var tanken när Ståuppklubben föddes för fem år sedan. Nu firar de sin födelsedag med kalas i fem dagar.

Både Hampus Algotsson och Marcus Bengtsson håller själva på med standup. Men det var inte därför de startade Ståuppklubben för fem år sedan – utan framförallt för att de saknade ett ställe som var lagom.

– Det fanns scener för dem som var absoluta nybörjare och för de allra största namnen, men inte för alla som var någonstans däremellan, säger Marcus Bengtsson.

Samtidigt fanns det ju så många roliga personer. Sådana som förtjänade en publik. Och inte minst förtjänade göteborg­arna att få ta del av komikerna. Hampus Algotsson och Marcus Bengtsson insåg att de helt enkelt fick dra igång något själva. De skulle skapa klubben de saknade.

– Tanken var en plattform där komiker kan ta nästa steg, att erbjuda komiker som är stora inom poddar och radio till exempel, men som inte nått de allra största scenerna än, säger Marcus Bengtsson.

Så blev det också. Hösten 2014 föddes Ståuppklubben i bottenplan på Henriksberg. Men det tog ett tag innan en större publik insåg det Marcus och Hampus förstått sedan länge – att en klubb som deras behövdes. Att det fanns mängder av oupptäckta komiska guldkorn både i Göteborg och resten av Sverige. Och för dem som inte längre var oupptäckta var det ingen självklarhet att uppträda på en helt nystartad klubb.

– Vi fick kämpa ganska hårt i början. Vi sprang runt och plöjde upp affischer så att folk skulle veta att vi fanns, och det var mycket svårare än nu att boka komiker. I början hade vi en publik på kanske 70 personer per kväll, säger Marcus.

”Har alltid sagt nej”

Men så småningom gav slitet utdelning. Fler och fler besökte klubben, och i takt med att ryktet spred sig blev det också lättare att boka artister. Fem år senare har de flesta välkända namn inom standup-scenen i Sverige besökt Ståuppklubben. Jonatan Unge, Emma Knyckare, Carl Stanley, Nisse Hallberg, Kristoffer Appelquist, Josefin Johansson, Marcus Berggren, Evelyn Mok och veteranen Peter Wahlbeck har samtliga gästat klubben. Till och med Henrik Schyffert har stått på scenen – även om han aldrig tackat ja till inbjudan.

– Vi har skickat mejl till honom varje år, men han har alltid sagt nej. Men så kom han in en kväll i våras när han var i stan, och överraskade både oss och publiken genom att köra en kvart. Sånt är roligt, när folk som är i stan kommer in för att de själva vill liksom.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Ett tydligt tecken på att tiden när Marcus och Hampus var tvungna att täcka stan med affischer för att påminna om sin existens, är förbi. Ett annat viktigt erkännande fick de i vintras, när de tilldelades hederspriset på svenska standup-galan.

– Det var väldigt fint, och ett kvitto på att vi har gjort något bra, säger Marcus.

Ofta slutsålt

En allt större publik är också ett bevis för det. För ungefär ett år sedan flyttade Ståuppklubben till större lokaler – orsaken var visserligen framför allt att den något kontroversiella komikern och musikern Simon Gärdenfors inte längre var välkommen på Henriksberg. Det efter uppmärksamheten kring låten Knulla barn, som han och Anton Magnusson ligger bakom. Men flytten till Contrast på Tredje Långgatan där de håller till nu ledde också till större lokaler. Något som Hampus och Marcus först tyckte kändes lite läskigt – skulle det bli tomt? Det blev det inte. Under en majoritet av klubbkvällarna har de 250 platserna varit slutsålda. Det samtidigt som Ståuppklubben numer är långt ifrån ensamma. Under de fem år de har funnits har flera andra klubbar för standup startats i Göteborg.

– Det är väldigt roligt, det visar att det finns en publik här. Jag tror också att det visar på något vi sett i hela landet, att intresset för standup bara växer.

Det i sig tror Marcus har att göra med att antalet bra komiker bara blir fler. Att göra bra bokningar inte svårt.

– Vårt koncept är ju att blanda mer etablerade med sådan som inte är så välkända än, men som vi gillar. Det är kanske det roligaste av allt, att ta in någon som inte är ny och sedan få följa hela deras karriär. Marcus Berggren är ett sånt exempel. När vi tog in honom var han rätt ny, nu har han en egen show och säljer plötsligt slut på två dagar. Det är helt otroligt, och väldigt roligt.

Under femdagarsfirandet, som pågår från den 15 till den 19 oktober, kommer totalt 15 komiker stå på scenen. Bland dem finns namn som Josefin Johansson, Simon Gärdenfors, Petrina Solange och Sandra Ilar.

Här kan du också se standup i Göteborg:

Andra lång comedy

Gratis standup varje måndag på The Abyss, på Andra Långgatan. En klubb för både veteraner och nybörjare, för alla som vill testa eller fila på nya skämt. Improvisation snarare än väl inarbetade shower, alltså.

Hilarious Standup

Kör i höst på Kajskjul 8, tre söndagar (27/10 och 24/11 återstår). Kvällarna börjar med att rookies får chansen på scenen, och sedan tar några av Sveriges mest väletablerade komiker över. Den 27 oktober kommer Thomas Peterson, och den 24 november gästar Mårten Andersson.

Standup på Ridå

Onsdagar är det standup som gäller på Ridå på Första Långgatan. Också detta en klubb med fritt inträde, där både nybörjare och etablerade komiker är välkomna.

Pandora Stand up

Göteborgs hetaste standup. I alla fall enligt klubben själva. De kör på Oceanen fyra kvällar i höst, med artister som är hemliga fram tills de äntrar scenen. Namn som Evelyn Moch, Petter Bristav, Emma Knyckare och Martin Soneby har alla varit här.

El Skratto

Söndagar håller El Skratto numera till på Pitchers i Majorna, medan de på tisdagar kör på Viiva vid Vasaplatsen. Både mer eller mindre väletablerade komiker.

Skrubben

Sveriges minsta humorklubb, kallar de sig. Kanske är det sant. På Crippas café i Majorna där de håller till finns bara 26 sittplatser. Kör på torsdagar, nu för sjätte året, och även här hålls gästerna hemliga. Drivs av komikerna Anna-Lisa Gustavii och Tina Bergérus.

Gårda humorklubb

Arrangören som tidigare höll till på Scandic Opalen har nu flyttat till Brewhouse. Hit kommer den svenska humoreliten. I höst gästas klubben bland annat av Peter Apelgren, Per Anderson, Johan Rheborg, Marika Karlsson, Niklas Andersson och Johanna Nordström. Kör torsdag 10 oktober, och därefter tre torsdagar i november.