Kultur & Nöje.

2020-05-22 08:00
Arrangören och musikern Avesta Markman ihop med Ellis Holmberg på Frilagret. På fredag anordnar han en konsert för de som drabbas av coronakrisen.  Foto: Christian Egefur
Arrangören och musikern Avesta Markman ihop med Ellis Holmberg på Frilagret. På fredag anordnar han en konsert för de som drabbas av coronakrisen.
Puffetikett
ETC Göteborg

Spelar för de som drabbas av corona

Avesta Markman har blivit något av en veteran som både musiker och arrangör. Nu anordnar han en livestreamad stödkonsert för isolerade i coronakrisen i allmänhet och boende på LSS-hem i synnerhet.

Det är i samverkan med Frilagret som den livestreamade stödkonserten blir av. Upphovsmannen själv, Avesta Markman, har arrangerat olika typer av konserter nere på Lagerhusets bottenplan förr, men den här gången blir det lite extra speciellt.

– När jag ville anordna ett nytt evenemang så skulle det egentligen heta Musikafton för allas lika värdighet och rättighet. Istället tyckte Ellis att det skulle heta livestreamad stödkonsert för offer i corona. För hon tänkte så här att när vi lever i en tid av corona så kunde vi ha ett evenemang som välgörenhet, där människor kan skänka pengar till de som lider av corona, berättar Avesta.

– Och vi vill gärna visa att alla människor har lika värde, om du tänker på människor som har då till exempel funktionsvariation, psykisk ohälsa eller även människor som blivit utsatta genom mobbning, kränkning och trakasserier, fortsätter han.

Ellis är Ellis Holmberg, programsamordnare på Frilagret. Hon och övriga på Frilagret har hjälpt till med allt det praktiska, och ett samarbete med Nätverkstan fixar så att det blir filmat och streamat.

– Avesta har ju arrangerat flera konserter här genom åren. De har blivit större och större då de varit så lyckade. Det fina med Avesta är att han är mån om att ge plats även åt andra på scenen, säger Ellis.

För människor med funktionsvariationer blir coronakrisen extra påtaglig menar Avesta Markman. Särskilt om man bor på ett boende eller tillhör riskgrupp så man inte vågar vistas ute.

– Vi vill gärna visa att alla är välkomna. Istället för att de ska känna sig ensamma och isolerade så blir detta nästan som en aktivitet att vara med på, säger han.

Vad kan publiken vänta sig av kvällen?

– Det blir en blandning av musik och även dans. Min tanke som arrangör var att bjuda in människor från andra städer också. Det kan vara bra att människor i Stockholm, Malmö, Västerås och liknande får veta att det finns ett evenemang som uppmärksammar det här i samhället, säger han.

Alla kvällens artister kommer dock från Göteborg, förutom ett band från Kalmar och en dansare som är från Falköping.

– Men de vågar inte komma hit så istället kommer vi att visa dem från distans, berättar Avesta som personligen har bokat in kvällens alla akter.

– Jag har kontaktat dem och bett dem vara med. Några har varit med sedan tidigare som dansgruppen Xite. En person i den gruppen var med redan i höstas, men det här är första gången de är med som grupp.

Vad spelar du själv för slags musik?

– Jag sjunger och skriver egna låtar. Det är en blandning av klassiskt och lite mer popaktigt. Jag spelar framförallt två instrument. Det är då gitarr och piano.

Kvällen var först planerad som en vanlig konsert med besökande publik. När coronapandemin slog till så såg det ett tag rätt mörkt ut att det skulle kunna bli av alls.

– Men då var ju du Avesta väldigt mån om att vi skulle genomföra den ändå. Och så pratade du mycket om de här problemen på boendena, så vi kom fram till att det var extra viktigt att ha konserten nu, säger Ellis Holmberg.

Frilagrat har streamat några få evenemang tidigare, men det här blir första gången de gör det mer professionellt. Avesta Markman tror att det kommer att bli speciellt att spela för en publik som inte syns. 50 personer är max i lokalen utefter Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Då många av de som ska uppträda kommer ihop med familjemedlem eller stödperson så finns det inte så mycket plats kvar sen. Men förhoppningsvis finns den större delen av publiken framför sina datorskärmar.

– Vi har skickat till många boenden så de känner till det här. Vi samarbetar även med föreningen Passalen som anordnar klubbvisning av konserten, säger Avesta.