Kultur & Nöje.

2018-10-11 10:05
Swingbandet Cats and Dinosaurs spelar på Frölunda kulturhus.  Bild: Christian Egefur
Swingbandet Cats and Dinosaurs spelar på Frölunda kulturhus.
Puffetikett
ETC Göteborg

Späckat schema när Rosengrenska firas

Rosengrenska stiftelsens 20 år firas med en heldag av föreläsare och artister som alla ställer upp ideellt under parollen ”20 års kamp för lika villkor”.

På lördag blir det en heldag i Frölunda kulturhus för Rosengrenska stiftelsen. Egentligen är dagen uppdelad i två event som strålar samman för samma sak. Dagtid blir det föreläsningar av namnkunniga talare som KG Hammar, Gellert Tamas, Elisabeth Abiri och Sanna Vestin, med flera. Författaren, debattören och dramatikern America Vera Zavala håller i trådarna som konferencier. Under dagen presenteras även journalisten och författaren Anne Johanssons bok ”Hemliga kliniken” som berättar om Rosengrenskas arbete med vård för hemlösa sedan 1998. Anne Johansson var under många år anställd på GP och har på senare tid skrivit regelbundet i ETC Göteborg.


Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141  


På kvällen tar ”Konsert för allas rätt till vård” vid och bland andra Stina Velocette, Nynningen och Cats and Dinosaurs äntrar scenen. Även artister, ljudtekniker och andra inblandade ställer upp ideellt.

– Vi fick fler ja än vad jag hade väntat mig faktiskt. Det är därför det är ett så fullt schema. Men det är ju jättekul. Så det bli allt från jazz och poesi till swingpunk, och alla känns väldigt angelägna om att spela, säger Alexander Goldmann på Musiker mot rasism.

De blev ombedda av Rosengrenska stiftelsen att hjälpa till med konsertdelen, som de har sytt ihop tillsammans med anställda på Frölunda kulturhus.

– De ringde och frågade, och vi är ju ganska vana vid sådana här arrangemang. Det har varit lite fler inblandade än vad jag är van vid. Men det gäller ju att få till ett nyanserat program, säger Goldmann.

På kvällen är det Åsa Gustafsson, även hon bekant för ETC Göteborgläsarna som tidigare krönikör, samt Martin Nurmi som är konferencierer.

För de dagliga föreläsningarna är det fri entré, men man behöver ändå införskaffa biljett. För kvällens konserter kostar det 120 kronor, och vill man gå på bägge delarna så behöver man alltså två olika biljetter.

– Försäljningen går bra vad jag har sett. Det går bara in 250 personer på Frölunda konserthus, så det bör bli fullt. Annars har vi misslyckats tycker jag nog, säger Alexander Goldmann.

Rosengrenskas dag

”Rosengrenskas dag – 20 års kamp för vård på lika villkor”

Klockan 13–18 på Frölunda kulturhus.

Föreläser gör: KG Hammar, Bengt Westerberg, Thomas Hammarberg, Elisabeth Abiri, Gellert Tamas, Henry Ascher, Paul Hunt, Unni Brandeby, Ingrid Schiöler, Sara Rangmar, Gunilla Klingberg, Lina Lönnberg, Lars H Gustafsson, Anna Sjögren, Boris Pendic, Anita D’Orazio, Anna Venegas, Elis Envall och Elisabeth Frydén-Lange.

”Konsert för allas rätt till vård”

Klockan 19–00 på Frölunda kulturhus.

Spelar gör: Nynningen, Stina Velocette, Sophia Tako, Siri Karlsson, Mushtaq Khorsand, Mathias Lanaeus & Daniel Boyacioglu samt Cats and Dinosaurs.

Relaterade artiklar