Kultur & Nöje.

2020-07-01 02:42
I år är det mängder av aktiviteter för barn mellan 6 och 15 i Angered. BIlder: Christian Egefur, TT och wikipedia
I år är det mängder av aktiviteter för barn mellan 6 och 15 i Angered.
Puffetikett
ETC Göteborg

Sommarskojet är nu igång

”Sommarkul”, Blå Stället i Angereds återkommande satsningen på barn och unga under lovet, är nu igång. Bland årets pyssel, parkour och lekar märks även Göteborgs nyaste och hetaste tidningsredaktion.

Som ETC Göteborg har rapporterat om tidigare så ströp regeringen de särskilda pengarna till det som kallades ”Sommarlovssatsningen” i år. Men Angered var igång redan innan det projektet rullade igång, och hänger kvar efter att det tagit slut.

– Detta är sjätte året som vi har ett sommarprogram. Det är aktiviteter för alla i Angered, men även hela Göteborg. Vårt mål är att nå så många som möjligt, men kanske framförallt de som inte har råd att göra något annat under lovet. Så de också kan komma tillbaka till skolan och berätta att de gjort saker och inte bara suttit hemma, säger Petra Ahlqvist, programproducent.

I år klarade sig ”Sommarkul” för att stadsdelen Angered sköt till egna pengar. Nästa år finns stadsdelsförvaltningarna inte kvar i sin nuvarande form, och istället kommer det att bli upp till kulturförvaltningen att fatta beslut. Men hur det kan tänkas bli i framtiden får tas då, just nu är det full fokus på sommaren 2020:s alla aktiviteter.

– Vi är ju ett kulturhus och vill erbjuda att man ska få testa på massa olika uttryck. Många barn vill ju kunna få vara kreativa och vi har mycket fokus på olika material. Många barn kommer varje dag just för att få testa på nya grejer, säger Petra Ahlqvist.

Startade i måndags

Olika material syftar såklart till de många olika skapande programpunkterna. Men Blå Stället erbjuder även saker som parkour, dans och i år en sprillans ny tidningsredaktion.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Ja, den öppnade i år. Vi har byggt om vår konsthall till en redaktion. Vi hoppas att barnen ska komma och vilja föra fram sin mening. Alla barn har rätt att göra sig hörda och vi försöker jobba kring det. Vi har försökt få det så likt en riktig tidningsredaktion som möjligt. De får journalistblock att skriva i och man får ett journalistpass när man kommer första gången.

Resultaten kommer att publiceras i det egna magasinet This is Angered 2020.

Startade i måndags

Sommarkul startade i måndags och pågår fram till 7 augusti. Under de  veckorna är det mycket som kommer att hända både inne på Blå Stället och i tältet utanför. Petra Ahlqvist har svårt att plocka ut något enskilt som lockar mer än något annat.

– Överlag ska det bli väldigt kul. Som producent är det absolut bästa tiden att jobba på, under sommaren när alla barnen kommer.

Hon märker av att Sommarkul har blivit etablerat och något som ses fram emot. Numera kommer barnen och frågar om det i god tid innan det drar igång, och vill veta vad som ska vara med i programmet. Förra året hade de totalt 3 000 deltagare, vilket ger ett snitt på 50–60 per dag. Men, naturligtvis skapar coronapandemin en speciell verklighet även för sommarlovet i Angered.

– Tidigare år har vi tagit emot alla som velat komma, så länge som vi bara mäktat med. I år får det bli lite mer begränsat hur många som får vara i lokaler eller tält samtidigt. Men därför har vi även ökat tiderna med och hoppas kunna ha olika grupper.

I övrigt följs Folkhälso­myndighetens rekommendationer om renlighet och avstånd. Tidigare har man även haft ett scenkonstbesök för deltagarna per vecka, men i år får den aktiviteten skippas.

– Vi hoppas kunna komma upp i samma antal deltagare som tidigare ändå, fast på lite annat sätt i år.

Blå Ställets sommarkul 2020

Aktiviteter för barn och unga mellan 6–15 år. Är man under 8 år är det bra att ha med sig en vuxen. Alla program är gratis och för alla.

Pågår från 22 juni till 7 augusti.

Mängder med olika tem­an och sysselsättningar. Bland annat:

Angeredsdagen – Fredag 26 juni

Bli journalist på magasinet This is Angered 2020 – Måndag 29 juni – Torsdag 2 juli

Sjöfartsmuseet besöker Blå Stället – Fredag 3 juli

Campingslöjd – Måndag 6 juli

Mitt Angered – Stop Motion­film – Tisdag 7 juli och onsdag 8 juli

Hiphopdans – Torsdag 9 juli

... o.s.v. fram tills 7 augusti.