Kultur & Nöje.

2018-01-11 15:05
Per Andersson hjälper Anna Selme med några                     tekniska bitar. Gruppen har dock inga utnämnda ledare – både nybörjare och mer inbitna Wikipedianer är lika mycket värda. Foto: Caroline Axelsson
Per Andersson hjälper Anna Selme med några tekniska bitar. Gruppen har dock inga utnämnda ledare – både nybörjare och mer inbitna Wikipedianer är lika mycket värda.

Skriver för ett jämställt Wikipedia

De flesta artiklar som finns på Wikipedia handlar om män, och är skrivna av män. Det ville initiativtagarna till ”Kvinnliga huvudpersoner på Wikipedia” göra något åt. Projektet går nu snart in på sitt femte år – men ämnena att skriva om är långt ifrån slut.

Ljudet från knapprande tangenter fyller lokalen. Runt ett bord sitter ett tiotal personer med varsin dator. Vissa är djupt koncentrerade, andra småpratar eller ställer en teknisk fråga till volontärerna Per Andersson och Sofie Jansson. En del av människorna kring bordet har i stort sett varit med sedan starten, andra har mer nyligen börjat ägna sina tisdagar framför en datorskärm på Litteraturhuset. Anledningen är projektet ”Kvinnliga huvudpersoner på Wikipedia”, en skrivstuga som snart går in på sitt femte år.

Syftet med projektet är att göra något åt den skeva könsfördelningen som råder på Wikipedia. I dag finns det omkring fyra gånger så många artiklar om män som om kvinnor på den digitala encyklopedin. Vem som helst kan gå in och lägga till en artikel, eller uppdatera en befintlig, i uppslagsverket, men även bland Wikipedias skribenter är andelen män övervägande.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Sofie Jansson, Per Andersson och Lennart Guldbrandsson, som dock inte kunde delta i dagens skrivstuga, är wikipedianerna som ville göra något åt detta och tog initiativ till projektet. Från början var målet att genom skrivstugan åstadkomma 20 rekommenderade artiklar, vilket är en kvalitetsstämpel som används för att märka ut texter som är välskrivna och ger en bra översikt över ett ämne.

– Det målet klarade vi av under 2016, berättar Sofie Jansson och fortsätter:

– Men det funkade så bra, och har fungerat som en samlingspunkt för att träffa andra wikipedianer, så vi bestämde oss för att köra vidare.

Män skriver om män

Skrivstugans huvudfokus ligger på kvinnor inom litteraturen. Men den som vill skriva om något annat blir inte utkastad. Tvärtom finns här stort utrymme att välja det som intresserar en.

– Vi vill att så många som möjligt ska komma hit, så vi försöker vara inkluderande istället för uteslutande, säger Per Andersson.

En tumregel är dock att männen som deltar helst ska skriva om kvinnor och/eller litteratur, medan kvinnor får skriva om vad de vill, även om också de uppmuntras att skriva om kvinnor och/eller litteratur.

På vänster sida av bordet sitter Therese van Barnevald, Lisbeth Karlsson och Kristina Wallander. Längs med den högra sitter Anna Selme, Per Andersson och Björn Reilund. Deltagarna droppar in allt eftersom under de fyra timmarna som skrivstugan är igång. Foto: Caroline Axelsson
På vänster sida av bordet sitter Therese van Barnevald, Lisbeth Karlsson och Kristina Wallander. Längs med den högra sitter Anna Selme, Per Andersson och Björn Reilund. Deltagarna droppar in allt eftersom under de fyra timmarna som skrivstugan är igång.

– Män tenderar annars ofta att skriva om andra män, medan kvinnor skriver om både män och kvinnor, berättar Sofie Jansson.

Längs med bordets långsidor sitter Kristina Wallander, Lisbeth Karlsson och Anna Selme. De har varit med i skrivstugan i ett drygt halvår.

– Jag läste en artikel om det och jag tyckte att det lät spännande. Det var precis i samband med att jag blev pensionär, så jag gick hit för att testa på, berättar Anna Selme.

Det som förenar alla deltagare är nyfikenheten. Att leta och hitta information om ett ämne som de innan inte visste särskilt mycket om är vad som driver dem.

– Det är alltid roligt att skriva, men det är också roligt att leta och hitta information. När man börjar skriva om något vet man kanske inte så mycket, men man lär sig allt mer, säger Lisbeth Karlsson och Per Andersson fyller i:

– Vi är nyfikna människor allihop. Vi hittar information och tipsar varandra, och det går mycket snabbare att tipsa när vi sitter i samma rum. Det är väldigt roligt.

Förvånande skev fördelning

Kristina Wallander berättar att hon precis har blivit färdig med en artikel om svenska kvinnliga tv-pionjärer. Redan innan hon började delta i skrivstugan förstod hon att könsfördelningen på Wikipedia var ojämn.

– Ja, men det var nog inte något som jag hade reflekterat särskilt mycket över, för så är det i samhället i stort också. Men jag måste säga att jag blev lite överraskad över hur pass skevt det faktiskt är.

Sofie Jansson var tillsammans med Lennart Guldbrandsson den som grundade skrivstugan för fyra år sedan. Foto: Caroline Axelsson
Sofie Jansson var tillsammans med Lennart Guldbrandsson den som grundade skrivstugan för fyra år sedan.

På frågan om hur det känns att andra människor läser det hon skriver, och kanske får information om ämnen som annars skulle vara svår att hitta, konstaterar Kristina Wallander att hon inte tänker särskilt mycket på det.

– Vi kan kolla på en gång hur många som har läst din senaste artikel, hojtar Sofie Jansson till från andra sidan bordet.

Det visar sig att hennes artikel om svenska kvinnliga tv-pionjärer har visats 352 gånger.

– Där ser man! Om det är så många gånger kan det inte bara vara jag som varit inne på den, haha. Det känns lite förbryllande att så många läser. Jag skriver ju om det som intresserar mig, men det känns väldigt kul att andra har glädje av det också, säger Kristina Wallander.

Under de fyra åren som gått sedan ”Kvinnliga huvudpersoner på Wikipedia” startade har viss förändring skett, även om det är en långsam process. När projektet startade handlade 22 procent av artiklarna om författarartiklarna på svenskspråkiga Wikipedia om kvinnor, och 78 procent om män. I dag ligger siffran på 24 procent kvinnor och 76 procent män. Skrivstugan i Göteborg är inte ensamt bidragande till den förändringen – sedan starten har fler blivit inspirerade av projektet och liknande skrivstugor har startats upp även på andra platser. Göteborg är dock den enda platsen i hela världen där det anordnas regelbundna skrivstugor om kvinnliga huvudpersoner så här ofta. Sofie Jansson och Per Andersson välkomnar att liknande initiativ startas på andra platser.

– Wikipedia blir bättre ju fler olika artiklar av olika personer som skrivs, konstaterar Per Andersson.

– Och det är inte bara fler kvinnor som behöver skriva på svenskspråkiga Wikipedia, utan andra grupper också. Det skulle till exempel behövas att fler människor med annan etnicitet än svensk skrev, säger Sofie Jansson.

Numera har skrivstugan inget mål i likhet med det om att skapa 20 rekommenderade artiklar. Det övergripande syftet som man jobbar mot är att få ett mer jämställt uppslagsverk. På projektets egen Wikipedia-sida har deltagarna skapat en lista över personer som än så länge inte har någon artikel, eller en knapphändig sådan.

– Den önskelistan fylls på hela tiden. Vi får definitivt inte slut på saker att skriva om, säger Sofie Jansson.