Kultur & Nöje.

2017-08-12 10:00
Bild: Moa Romanova

Skitunge släpps lös på Way Out West

ShitKids debutalbum bjuder på en egensinnig, fantasifull musikblandning. Här möts närmast barnsligt melodistinn pop, hastigt torktumlad rock och en diskmaskin full med lo-fi-ljud. Naivitet varvas med en ganska tuff attityd.

Åsa Söderqvist, som ShitKid egentligen heter, har spelat in skivan "Fish" både i Göteborg där hon var baserad i fem år fram till september 2016 och i nya hemstaden Stockholm. Ursprungligen är Åsa Söderqvist från Kramfors.

– Min bästis, konstnären Moa Romanova, håller på med en dokumentär om ShitKid. Hon har följt med oss på turné och filmat i typ 1,5 år. Det ska bli en film som är klar... när, Moa?


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


 

"Om fyra månader!" kommer svaret från Moa Romanova. De två vännerna ligger också bakom serien "Stargazer" som ligger uppe på YouTube.

– Den handlar om två superhjältar som råkar ut för olika problem och inte löser dem. Två misslyckade superhjältar!

Live får Åsa Söderqvist hjälp av syntspel från Linda Hedström, som valt att bo kvar i Göteborg. Musiken på skivorna skapar dock Åsa helt själv.

– Allt är väldigt minimalistiskt. I huset i Bromma där jag bor numera har jag bara ett skrivbord, och sitter i min säng när jag spelar in. Passar på när de andra i huset inte är hemma.

 

Bild: Anna Sjöö

 

Taggig gitarr och taktmaskin

Det här är en typ av skev pop från indie-rännstenen som inte alltid går hem hos människor som önskar det förfinade. Det här är inte skivan du testar din hifi-anläggning med. Avskalat och punkigt med taggig gitarr och taktmaskin.

– Jag lyssnar på allt möjligt. Från vanlig pop typ Little Jinder och Zara Larsson till en massa rock. Alla tiders favoritband är typ The White Stripes.

Åsa Söderqvist berättar att hon redan planerar en ny, fristående EP med sex låtar. Den släpps på skivbolaget PNKSLM – utläses Punkslime – i höst.

– Det är lite samma ljudbild men jag experimenterar med en synt också, inte bara gitarr. Och i en låt är det bas istället för gitarr. Den EP:n blir sin egen grej.

ShitKid spelar på Pustervik festivalens sista natt, exakt vid midnatt. Åsa Söderqvist flaggar för sitt livs andra stagedive.