Kultur & Nöje.

2018-12-07 14:14
  • Backa teaters familjeföreställning ”Vad vi pratar om när vi pratar om ekonomi” använder sig av Simpson-inspirerad humor. Bild: Sao-Mai Dau
    Backa teaters familjeföreställning ”Vad vi pratar om när vi pratar om ekonomi” använder sig av Simpson-inspirerad humor.
  • Anja Susa, regissör för pjäsen ”Vad vi pratar om när vi pratar om ekonomi” och Stefan Åkesson, dramaturg.  Bild: Sao-Mai Dau
    Anja Susa, regissör för pjäsen ”Vad vi pratar om när vi pratar om ekonomi” och Stefan Åkesson, dramaturg. 
Puffetikett
ETC Göteborg

Simpsons-inspirerad humor om ekonomi från stenålder till idag

I Backa teaters nya familjeföreställning får publiken lära sig var pengar kommer från. Med The Simpsons-inspirerad humor tar pjäsen med åskådarna på en resa genom ekonomins historia från stenåldern till nutid.

Ett 60-tal sjundeklassare väller in i teatersalen och sätter sig på läktarna. De tittar ner mot en minimalistisk vit scen. Det är mycket fnitter och vissa pratar lite extra högt, som för att markera mot den högtidlighet som kan utmärka teaterföreställningar.

En blåklädd figur med lika blått hår ramlar plötsligt in på vänstersidan av scenen, pladask ner på golvet. Någon drar långsamt ut henne igen och alla skrattar. En efter en gör pastellfärgade karaktärer entré på seriefigursmanér. Några i publiken fortsätter fälla kommentarer om det som händer på scenen.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Hur mycket pengar finns det i världen? frågar sig en av skådespelarna.

– Vet inte! ropar en skolelev och skrattar, nöjd över att ha brutit mot teaterkonventionerna.

– Bra! svarar skådespelaren oväntat och fortsätter ställa frågor, nu mer tydligt riktade till publiken. Oavsett vilket svar som kommer får barnen ett ”Bra!” tillbaka, vilket utlöser fler skratt.

”Talar till öppna sinnen”

– För att ha verklig påverkan borde teater rikta sig till barn, som är mitt uppe i att skapa sina moraliska, sociala och politiska referensramar. Till skillnad från vuxna som har bestämda övertygelser och idéer om världen och om teater så talar man till öppna sinnen.

Det säger Anja Susa, regissör för pjäsen ”Vad vi pratar om när vi pratar om ekonomi” som skolbarnen är testpublik för. Den är baserad på boken Talking to my daugher about the economy av Yanis Varoufakis, Greklands före detta finansminister.

– Han försöker förklara hur ekonomin funkar i dagens samhälle och var orättvisor kommer ifrån. Vi lever i ett nyliberalt samhälle där allt är pengainriktat och motiveras ekonomiskt. Samtidigt som vi är djupt inbäddade i ekonomin hålls vi på avstånd från ämnet som om det ägs av experter, inte av vanligt folk, säger Anja Susa.

Men ekonomi är inte en exakt vetenskap, anser hon, och berättar att Varoufakis i sin bok liknar ekonomer vid trollkarlar och profeter.

Vill skapa ritualer

För att den unga publiken verkligen ska kunna närma sig ämnet har Anja Susa valt bort högteknologiska element, säger hon.

– Min elvaåriga son har varit en av mina huvudrådgivare. Jag vet att Youtube och det som finns på nätet hör till deras största intressen i den åldern. Jag ville inte ge efter för det utan istället använda teaterns största kraft: direkt kommunikation.

Hon ser det som att skådespelarna och barnen leker tillsammans och beskriver teater som ett sätt att skapa gemensamma ritualer.

– Teatern uppstod från början ur ritualer. Jag tror teaterns förmåga att ritualisera gemenskap är det enda övertag det har mot andra typer av medier, och det har jag använt. Det är att sätt att sakta ner saker och ting, öppna för andra sätt att se och delta, inte bara konsumera.

Inspirerad av The Simpsons

Att anpassa en bok som behandlar västerländsk ekonomisk historia från stenåldern till nutid har inte varit enkelt, berättar dramaturgen Stefan Åkesson.

– Det är väldigt mycket att koka ner till en pjäs på max 90 minuter, säger han.

Under arbetets gång har Anja Susa inspirerats av den tyska dramatikern Bertolt Brechts så kallade ”lehrstücke”, en sorts lärandepjäser där publiken involveras i föreställningen. Utifrån det testade Stefan Åkesson att skriva några scener och hittade det han beskriver som ”Simpsonshumor”, efter den tecknade tv-serien.

– Det började svänga nånstans där. Det är humor som är rätt krass och lite absurd, säger han.

Varför använder ni er av humor för att behandla ämnet?

– Ju mer jag tänker på ekonomi, desto mer absurt framstår det. Om man tar en sån sak som finanskrisen 2008 – enligt finansmarknadens interna logik så sker en krasch förr eller senare. Det är logiskt inom sitt sammanhang, men utifrån undrar man ju, ”Hur fan tänkte ni?” Det är ett fantasibygge som blir farligt för människor. Det är svårt att veta om man ska skratta eller gråta åt det; vi valde att skratta.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Vad vi pratar om när vi pratar om ekonomi

NÄR: 7 december – 24 april 2019

VAR: Backa teater

Medverkande: Stefan Abelsson, Caisa-Stina Forssberg, Iskra Kostić, Rasmus Lindgren, Mats Nahiln, Ulf Rönnerstrand, Nemanja Stojanović, Ove Wolf

Regi: Anja Suša

Skriven av: Stefan Åkesson efter Yanis Varoufakis bok ”Talking to my daugher about the economy”.