Kultur & Nöje.

2021-06-02 15:23
Puffetikett
Dagens ETC

Så firas Göteborgs 400-årsdag

På fredag är det dags – Göteborg fyller 400 år och så här ska staden firas!

Direktsänd födelsedag

På fredag vid klockan 15.00 drar det två timmar långa födelsedagsfirandet i direktsändning igång. Tittarna får bland annat följa med komikerna Ina Lundström och Niklas Andersson på spårvagnsresa med celebra göteborgsgäster.
 

Kronprinsessan håller tal. Bild: Christine Olsson/TT
Kronprinsessan håller tal.

Den lite mer högtidliga ceremonin leds av Tomas von Brömssen, och kronprinsessan Victoria håller tal till staden. Men utöver det bjuder livesändningen på en del annat smått och gott. Det blir en guidad tur runt i Göteborgs historia och samtid med bland andra författaren och journalisten Kristian Wedel. På komikernas spårvagnsresor dyker bland andra Miriam Bryant upp.

– Det blir ett festligt, folkligt, högtidligt, historiskt, göteborgskt och säkert firande, med födelsedagshälsningar från olika håll och kanter, kommenterar Mia Samuelsson, konstnärlig ledare på Göteborg & Co för Göteborgs 400-årsjubileum i ett pressmeddelande.

Under sändningen uppmuntras tittarna att vara med och tuta och hurra samtidigt som spårvagnar kommer plinga, salut kommer skjutas och specialskriven fanfar av Paula af Malmborg Ward och Jerker Johansson kommer spelas. Under en minut är förhoppningen att det kommer att höras runt om i staden att Göteborg fyller 400 år.

Jubileumskarta med favoritplatser
 

Under månadsskiftet maj och juni har samtliga hushåll i Göteborg fått den nya jubileumskartan på posten. Den finns även till försäljning på Gothenburg Visitor Centre vid Kungsportsplatsen.
Jubileumskartan är skapad av fler än 600 göteborgare som bidragit med favoritplatser, historier och illustrationer från stadens alla hörn. Allt från Vrångö lotsutkik till Bertilssons stuga vid Delsjön finns med och illustreras på kartan.

Jubileumsprylar av alla dess slag

400-årsjubileumet har mättat marknaden med jubileumsprylar till salu. Bland posters med landmärken och ikoniska byggnader, cava med typ samma landmärken och ikoniska byggnader, almanackor, vinglas, kläder, marmelader, frimärken och kapsylöppnaren ”Räkan” märks även den officiella bakelsen. Den består av en mördegsbotten med mazarinfyllning, toppad med passioncurd och passionmousse och finns både till salu på en hel del av stadens konditorier, men är även bakbar själv. Recept finns på https://www.goteborg2021.com.

Under dagen kommer 100 000 jubileumsbakelser att serveras på vård och omsorgsboenden, gymnasieskolor och grundskolor, runt om i staden. I förskolor får barnen istället jubileumsefterrätt dagen till ära. Storköken i Göteborg har planerat och arbetat länge för att förverkliga kalaset. Förutom bakelserna kommer alla grundskolor servera något typiskt göteborgskt till lunch. På Hisingen kommer grundskoleeleverna exempelvis att serveras en klassisk halv special.

21 km Konst

Den hela 21 kilometer långa konststräckan invigs idag och rör sig mellan Kulturhuset Blå stället i Angered och Röda sten konsthall vid Klippan. I flera år har staden målats tillsammans med både lokala och internationella konstnärer, tillsammans med unga deltagare som utbildar sig till att bli yrkesmålare. Det hela sker och har skett genom Sätt färg på Göteborg, som är ett färg- och utbildningsprojekt där flera aktörer arbetar tillsammans för att ge arbetssökande unga en chans till ett yrke som målare.

… och massa mer

Stadsmuseets båda utställningar ”Göteborg berättar” och ”Grejen med Göteborg” är också en del av 400-årsfirandet. Liksom ny gatukonst via Artscape, fönsterpoesi över staden, reklamkampanjer om hotellrum för 400 kronor och konstverk på temat regn.