Kultur & Nöje.

2019-01-31 13:27
  • Duon Gustaf Hammarsten och Annika Andersson är aktuella med komedin ”Bagage” på Lisebergsteatern. Bild: Christian Egefur
    Duon Gustaf Hammarsten och Annika Andersson är aktuella med komedin ”Bagage” på Lisebergsteatern.
  • Just nu repeteras det för fullt på anrika Lisebergsteatern. I rollerna Robin Stegmar, Emma Peters, Annika Andersson och Gustaf Hammarsten. Bild: Press
    Just nu repeteras det för fullt på anrika Lisebergsteatern. I rollerna Robin Stegmar, Emma Peters, Annika Andersson och Gustaf Hammarsten.
Puffetikett
ETC Göteborg

Romkom om saker vi bär på genom livet

Den nya duon Annika Andersson och Gustaf Hammarsten syns snart i den romantiska komedin ”Bagage” på Lisebergsteatern. Den handlar om just bagage, fast i olika formar. Dels faktiska resväskor, men även allt annat vi samlat på oss och släpar runt på genom livet.

För Annika Andersson är det en återkomst till Lisebergsteatern. ”Minns du mig?” med henne och Thomas Petersson gick för fulla hus 2017.

– Det gick ju bra förra gången, och vi tyckte väldigt mycket om pjäsen. Så då började vi leta efter något liknande. Vi läste en sex - sju pjäser och en av dem var ”Bagage”. Men då visste jag inte att det faktiskt var samma författare. Så, det är något med Sam Bobricks pjäser jag går igång på, berättar Annika.

Hon beskriver Bobricks pjäser som romantiska komedier.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Det är bra dialog och den är lite sitcom-aktigt i sitt upplägg. Sen är det ju rätt skruvat och lite ... sjukt. Och det gillar jag, när det är lite oväntat.

Samma team

Teamet runt omkring är samma som förra gången. Samma regissör, samma producent och scenograf med mera.

– Men då var det ju en liten chansning om publiken skulle gilla den här typen. Det är ju ingen fars eller buskis utan komedi. Det har jag längtat efter, säger Annika.

Någon som däremot är ny i sammanhanget är Gustaf Hammarsten. Han har inte gjort så mycket av den här typen av scenunderhållningen innan.

– Nej. Jag var faktiskt med litegrann i ”Elling” som gick här för 15 år sedan. Jag har spelat i lite komedier. Eller, det brukar bli komedier trots att det är tragedier. Ofrivillig komik, skrattar Gustaf.

Han är mest känd från film och tv för den breda publiken. Där har han synts som allt från Charlies pappa Kurre i julkalendern ”Tjuvarnas jul” till Lutz, Sacha Baron Cohens side-kick i storfilmen ”Brüno”.

– Jag har alltid velat bli en väldigt dramatisk skådespelare och har alltid dragits till de sammanhangen. Men egentligen är det ju här jag hör hemma kanske, funderar han.

– Ja, det vore ju ett väldigt slöseri för du är ju jävligt rolig, fyller Annika snabbt i.

– Menar du det Annika? Vad glad jag blir. Då är jag nöjd. Jag kanske borde gått all in på komedisvängen? Nej, men det är väldigt roligt att kunna blanda.

”Faktiskt en pjäs”

Även Gustaf Hammarsten menar att ”Bagage” skiljer sig från annan typ av folklig scenkomedi.

– Det här är ju inte som en vanlig fars eller revy, utan det här är ju faktiskt en pjäs. En romantisk komedi. Bägge våra roller går ju igenom hela spektrat. Upplägget är som en klassik romantisk komedi, men så plötsligt händer det något som gör att det svänger till. Jag blev själv överraskad, väldigt positivt överraskad, när jag läste den, säger Gustaf.

Resväskor förväxlas

I korthet handlar ”Bagage” om två människor som förväxlar sina resväskor på flygplatsen, och får kontakt när de ska byta tillbaka. Annikas karaktär kan dock inte låta bli att snoka igenom den väska hon fick med sig hem. Där hittar hon bland annat skilsmässopapper, några gamla kärleksbrev och lite annat.

– Sen skiter det sig på en gång kan man säga. De är så olika och förstår inte varandra, säger Gustaf.

Till rollen som ”Mårten” blev mer eller mindre headhuntad av Annika Andersson.

– När man läser manuset så ÄR det Gustaf... börjar Annika.

– Humorbefriad, gnällig, arrogant, självgod och självömkande. Det är ju jag! skrattar Gustaf.

– Nej, men han är en ganska otrevlig, jobbig person, vilket jag tyckte var roligt. Jag har ju gjort många snälla lite mesiga roller, så det var ändå lite uppfriskande, fortsätter han.

Inte jobbat ihop tidigare

De båda har aldrig jobbat ihop tidigare, och kände inte varandra speciellt väl. De kommer in på någon ”väldigt rolig” fest där de synts, men vill av helt outgrundlig anledning inte avslöja mer än så om den...

Skulle det, möjligtvis, kunna vara så att tycke uppstår någonstans här på vägen för era karaktärer?

– Nää, menar du det? Tänk om det vore så att de faktiskt fann varandra! Nej, men man vet faktiskt inte riktigt. Den är som sagt upplagd som en klassisk romantisk komedi, med alla de pusselbitarna. Men det som är roligt är att plötsligt så händer det helt irrationella saker som ställer allt på ända, säger Gustaf.

Med sig på scen har de skådespelarna Emma Peters och Robin Stegmar.

– Emma spelar min bästa väninna, som är en helt skruvad karaktär, säger Annika.

– Ja, om man tycker att vi är lite konstiga så är det ingenting i jämförelse med vad hon är, fortsätter Gustaf.

Robin Stegmar spelar den något speciella parterapeuten Dr A. Aronsson.

Bagage spelas fram till slutet av mars. I alla fall inledningsvis, sen får de se hur det går och blir.

– Vi har släppt nya föreställningar idag faktiskt, så det är kul. Sen hoppas vi att det går bra och så får vi se ifall det blir fler extraföreställningar, säger Annika.

”Minns du mig?” fick spela väldigt många fler föreställningar än vad som var planerat från början. Men att den historien ska upprepas vågar Annika och Gustaf inte tänka nu.

– Nu är det ju ett nytt gäng, och det kan ju gå helt åt pipan, menar Gustaf.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Bagage på Lisebergsteatern

Originalmanus: Sam Bobrick

Översättning/Bearbetning: Nymark & Bendixen

Regi: Pär Nymark

Producent: Christoffer Bendixen, 2Entertain

På scen: Annika Andersson, Gustaf Hammarsten, Emma Peters och Robin Stegmar

Premiär: 1 februari

På: Lisebergsteatern