Kultur & Nöje.

2019-01-07 14:24
Puffetikett
ETC Göteborg

The Plan tillbaka på scenen

Det vore väl synd att påstå att början på januari, när många fortfarande tar igen sig efter jul och nyår, innehar de mest nöjesspäckade helgerna på året. Men det finns mycket att vraka mellan i de fastare utbuden och explicit för den här veckan finns bland annat The Plan och en fantasysymfoni.

The Plan

Bild: Henrik Montgomery/TT

Herrar Theodor Jensen och Mikael Furugärde är tillbaka som The Plan efter 12 års tystnad. Även om andra originalmedlemmar har hoppat av längst vägen så var det alltid mellan de båda som kemin och magin uppstod, berättade Theodor Jensen när ETC Göteborg intervjuade honom inför comeback-skivan. Nu står de åter igen på en Göteborgsscen.

När: 11 januari

Var: Pustervik


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Sagas – fantasykonsert

Bild: Press

Symfonikerna bjuder in till en förtrollad resa in i fantasygenrens värld. Musik från stora kassasuccée, som Harry Potter, Narnia och Sagan om ringen blandas med 80-talsklassiker som Conan – The Barbarian och The Dark Crystal. Det blir även musik från tv-spelens värld med World of Warcraft, Skyrim och Shadow of the Colossus samt omåttligt populära tv-serien Game of Thrones.

När: 11–12 januari

Var: Konserthuset

Göteborgspriset – Nöjesguiden

Nöjesguiden utser sin vana trogen årets hippaste instanser inom kategorierna musik, konst, teater & scen, media, krog, klubb, kafé, nöjesförbättrare, bar och mode. Förra året fanns en kategori som hette ”text” där ETC Göteborg var nominerad. Den finns inte längre så vi anar en neråtgående trend här.

När: 11 januari

Var: Bio Roy följt av en efterfest på Yaki-da

Disney On Ice 2019

Isföreställningen som kommer till Sverige och Göteborg lika punktligt som västanvinden drar in gör inget undantag i år. Musse, Mimmi, Doris, Frost-gänget med flera kör loss på grillerna.

När: 10 - 13 januari

Var: Scandinavium

Stefan Andersson – Flygblad över Berlin

Stefan Andersson har gjort en grej av att släppa konceptplattor följt av shower på samma koncept. Och det har fallit mer än väl ut. Elva somrar med slutsålda ””Marstrandsfånge no 90 Kleist”på Carlstens fästning på Marstrand. ”Skeppsråttan”, ”Teaterkungen” och ”Made in China” har alla blivit publika succéer. Den här gången har Andersson tagit sig an andra världskriget med skivan och showen ”Flygblad över Berlin”.

När: 11 januari–13 april

Var: Kajskjul 8

Fanny och Alexander

Regissör Eva Bergman tar sig för första gången an något av pappa Ingmars verk. Som vanligt i Eva Bergmans pjäser sätts musiken i främsta rum. Här har syskonen Fanny och Alexander, Biskop Edvard Vergérus och de andra istället flyttats fram till jazzens 30-tal. I rollerna bland andra Mia Höglund-Melin, Jakob Eklund, Ulla Skoog och Carina Boberg.

När: 14 december–2 mars 2019

Var: Stadsteatern

Vad vi pratar om när vi pratar om ekonomi

En helt vanlig clownföreställning om världsekonomin för barn från 12 år. Inga konstigheter. Pjäsen bygger på boken ”Talking to my daughter about the economy” av Yanis Varoufakis och regisseras av Anja Suda. En iscensatt odyssé genom mänsklighetens ekonomiska historia, och ett tillgängliggörande av det diffusa begrepp som vi ofta överlämnar åt ekonomerna.

När: 7 december - 24 april 2019

Var: Backa teater

Kabaret Jaguar med Ika Nord

Oklart om skelettet Åke är med, men det blir i alla fall färgglad kabaret med dans, mim och musik när Ika Nord gör gemensam sak med Teater Jaguar.

När: 8 december–22 februari 2019

Var: Teater Jaguar

Upprorets poet

Nyskrivet drama om den iranska poeten och ikonen Forough Farrokhzad av regissören Rebecca Örtman, tillsammans med  poeten och författaren Jila Mossaed som nyligen blev invald i Svenska Akademien.  Forough Farrokhzad blev med sina sensuella, natursköna och frihetssökande dikter en ikon för miljontals människor och en symbol för kvinnors frihet. Föreställningen är ett samarbete mellan Göteborgs Stadsteater, Riksteatern och RATS Teater och spelas på svenska med inslag på persiska.

När: 23 november–29 december

Var: Stadsteatern

Polsk modernism

Mloda polska översätts till ”unga Polen” och är namnet på en riktning inom den polska konsten från tiden att Polen delades 1795 till enandet 1918. Ett 60-tal verk av konstnärer som Olga Boznanska, Józef Chelmonski, Jacek Malczewski, Józef Mehoffer, Edward Okun, Wojciech Weiss, Witold Wojtkiewicz, och Stanislaw Wyspianski ställs ut och de flesta verken är målningar i stora format.

När: 27 oktober–19 mars

Var: Göteborgs konstmuseum

Om tyranni

Regissören Carolina Frände med ensemble förvandlar historikern Timothy Snyders bok med samma namn till teater. Förlagan är 20 historiskt hållna punkter eller rubriker kring hur vi bör bete oss när antidemokratiska och auktoritära krafter knackar på dörren. I pjäsen är de satta i en göteborgsk kontext.

När: 7 december–20 januari

Var: Stadsteaterns lilla scen

Innan vi glömmer

Samlingsutställning på Göteborgs konsthall med de fem nationella och internationella konstnärerna Petra Hultman, Helga Härenstam, Katerina Sedá, Knutte Wester och Ferhat Özgür. Utställningen lyfter fram berättelser där de nära och kära utgör grunden för ett konstnärligt utforskande. Fram träder ett möte mellan olika generationer, tidsepoker och livsvillkor.

När: 6 oktober–13 januari 2019

Var: Göteborgs konsthall

Jobba, leva, bo – bilder av ett samhälle

Bild: Jens S. Jesnen

Fotografen och författaren Jens S Jensens skildringar av livet i Hammarkullen och arbetet på Volvofabriken i Torslanda brukar räknas till de allra viktigaste bidragen till dokumentärfotografiet i Sverige. I Statsmuseets utställning visas tvåhundra av Jensens fotografier från 70-talet tillsammans med nya bilder och berättelser. Jensen avled 2015 men vann internationellt erkännande för sina skildringar av livet och vardagen i Hammarkullen, som han dokumenterade i fyra decennier.

När: 24 november–22 september 2019

Var: Göteborgs stadsmuseum

Kung Lear

Göteborgs stadsteaters konstnärliga ledare Pontus Stenshäll tar sig an ännu en klassiker. I Kung Lear vill han ta publiken tillbaka till Shakespeares egen teatertid. Fåfängan manar kungens fall och den här gången spelas kungen av Michalis Koutsogiannakis. Bortas Josefine Andersson spelar Goneril och som narren ser vi Lasse Beischer. De två syns vanligen i 1 2 3 Schtunk.

När: 27 oktober–31 januari 2019

Var: Stadsteatern

Ringaren i Notre Dame

Musikalversionen av Ringaren i Notre Dame lägger sig någonstans mellan Disneyfilmen och Victor Hugos roman, med lutning åt Disney. Något mörkare än sin tecknade dito, men samtidigt glädjefylld och fantasieggande. Den är från början skapad av ett Oscar-belönat team med textförfattare och kompositörer från diverse Disneyfilmer, men bearbetad och regisserad här av Thomas Agerholm. I rollerna som Quasimodo och Esmeralda syns Martin Redhe Nord och Marsha Songcome, båda utbildade i Göteborg.

När: 20 september 2018–6 april 2019

Var: Göteborgsoperan