Kultur & Nöje.

2018-11-29 11:00
Ruben Östlund, regissören bakom filmen ”The Square”. Bild: Jessica Gow/TT
Ruben Östlund, regissören bakom filmen ”The Square”.
Puffetikett
ETC Göteborg

På gång i veckan

Vad händer i Göteborg – mer än kultur och sport? ETC:s grundare Johan Ehrenberg kommer till Göteborg och föreläser med sin nya bok ”Hoppet” som utgångspunkt. Göteborg får en Ruta. Och så ska ett världslitteraturhus invigas.

Fredag 29 november

Femdefendersday

Stödfest till förmån för organisationen Kvinna till kvinna. Fakta, fest och feministisk pepp – där allt överskott går till organisationen.

Var och när: Oceanen, Stigbergstorget 8, 17:00 och framåt.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Julinvigning

Vi har inte kommit förbi första advent, och 1 december är också någon dag bort. Men det är ändå nu julen ska invigas i Göteborg. Eller ja – satsningen Julstaden ska invigas. Det blir pristudelning, stämning och utdelning av priset Vardagshjätar.

Var och när: Götaplatsen, 17:30.

Att bygga stad tillsammans

Hur kan alla medverka i byggandet av en stad? Samtal med Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör, Annica Snäll, kommunikationschef, Arvid Forsberg, visualiserare/animatör, Mie Svennberg, översiktsplanerare med inriktning social hållbarhet, Björn Siesjö, stadsarkitekt under ledning av arkitekten och sociologen Fredrik Roshall.

Var och när: Stadsbiblioteket, Götaplatsen 3, 18:00–19:30.

Söndag 1 december

Världslitterär invigning

Det har fått ris och ros, men nu står det i alla fall där och ska invigas. Det nya Världslitteraturhuset i Gamlestaden firas med ett program för stora som små – från lunch och ända till kvällning.

Var och när: Världslitteraturhuset, Gamlestads Torg 11. 12:00–20:00.

Göteborg får en Ruta

På Landala torg ska en Ruta invigas – ett konstverk som regissören Ruben Östlund och filmprofessorn Kalle Boman står bakom. I en fysisk ruta gäller det här: ”Rutan är en frizon där tillit och omsorg råder. I den har vi samma rättigheter och skyldigheter utan åtskillnad.” Själva verket är också förebild  för filmen The Square. På lördag invigs verket.

Var och när: Landala Torg, 15:00.

Strejkrättsdemonstration

Nätverket Försvara Strejkrätten organiserar landsomfattande demonstrationer till försvar för strejkrätten. I Göteborg är det samling på Götaplatsen vid 13-tiden.

Var och när: Götaplatsen, 13:00. Tåget går till Gustaf Adolfs torg.

Måndag 3 december

Johan Ehrenberg på Musikens Hus

ETC-grundaren Johan Ehrenberg kommer till Musikens Hus i Göteborg och föreläser utifrån sin bok ”Hoppet – en bok om hur du räddar världen” Föreläsningen handlar om just hopp – och det är för att vi vet att så fort vi tänker efter blir det självklara också självklart och vi kan koncentrera oss på hur vi smartast gör det rätta i stället för att sucka över hur svårt det är. Fri entré.

Var och när: Musikens Hus, Djurgårdsgatan 13, lokalen öppnar 18:00. Föreläsningen startar 19:00.

Onsdag 5 december

Humor och psykisk ohälsa

Forskning och komiker möts för en kväll i den psykiska ohälsans tecken. Petrina Solange, Anton Magnusson, Tina Bergerus, Marcus Johansson och Anna Hultman står för (den mörka) humorn. GU står för forskning genom psykologen Jennifer Strand och litteraturvetaren Cecilia Pettersson. Konferencier är Fritte Fritzson.

Var och när: Kvartersscenen 2lång, Andra Långgatan 30, 19:00–21:00.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter