Kultur & Nöje.

2019-03-07 14:00
Bild: Christine Olsson/TT, Jessica Gow/TT, Pavel Houbek/TT
Puffetikett
ETC Göteborg

På gång i Göteborg

Vad händer i Göteborg – mer än kultur och sport? Men internationell vecka väntar. Sverige vs Ryssland, kvinnor vs patriarkatet, historiskt syning av förtrycket mot romer och hbtq-personer, samt ett sorgetåg och tillit i förorten. Fyll almanackan!

Torsdag 7 mars

Sveriges förhållande till Ryssland
Om det och vår säkerhetspolitik handlar dagens föreläsning av Sven Hirdman. Han har en bakgrund som diplomat, statssekreterare och ambassadör i Moskva och är kritisk till hur Sverige i dag hanterar den stora grannen i öst. Svenska Freds, Fredsam och ABF arrangerar.

Var och när: Sjömanskyrkan, 7 mars klockan 18.00

Fredag 8 mars

Internationella kvinnodagen 1

Ung Vänster, Allt åt Alla, Vänsterpartiet, Socialistiska Partiet, Feministiskt Initiativ, Unga Feminister och RKU gör gemensam sak och har utlyst en manifestation under parollen internationell solidaritet och gränslöst systerskap.

Var och när: Järntorget, 8 mars klockan 17.00

Internationella kvinnodagen 2

8:e marskommittén arrangerar även i år en demonstration med utgångspunkter såsom att eliminera de patriarkala strukturer som underordnar kvinnor och nå fullständig jämlikhet mellan kvinnor och män. Demonstrationen tågar mellan Gustav Adolfs tog och Götaplatsen.

Var och när: Gustav Adolfs torg/Götaplatsen, 8 mars, samling 17.30 avmarsch 18.00

Lördag 9 mars

Sorgetåg för hyresvillkor

Nätverket Carl Grimbergsgatan strider för att hyrorna i Dicksonska stiftelsens bostäder inte ska skjuta i höjden. Som en manifestation för att ta ”ett farväl och en hyllning till Robert Dicksons stadgar som nu går i graven” vandrar samlingen från Hagakyrkans gård till Kvarteret Fänriken på Haga Nygata. Efter en enkel hyllning och avskedsakt vandrar de tillbaka.

Var och när: Hagakyrkan/Haga Nygata, 9 mars klockan 13.45

Tisdag 12 mars

Tisdagsklubben

Hbtq är temat denna vecka när Stadmuseets tisdagsklubb riktar ljuset på mörka vrår av historien.
West Prides kulturhistoria och hbtq-rörelsens kamp för att få hissa sina flaggor avhandlas och Martin Luther King-pristagaren Domino Kai berättar om den romska historien, med mera.

Var och när: Göteborgs stadsmuseum, 12 mars klockan 15.00

Lunchföreläsning om tillit

”Att bygga tillit i marginaliserade områden” är titeln på en lunchföreläsning av Stina Hansson som är fil dr i freds- och utvecklingsforskning. Göteborg sägs vara e av Europas mest segregerade städer – hur bygger man upp den tillit som försvunnit?

Var och när: Sprängkullsgatan 19, Göteborgs universitet, 12 mars klockan 12.15

Onsdag 13 mars

Vad äter vi om 50 år?

Vår matkonsumtion är inte hållbar. Så vad ska vi äta om tio, tjugo eller femtio år? Vilka proteinkällor är ny, vart kommer maten i från och hur odlas den? I samarbete med Naturskyddsföreningen arrangeras ett panelsamtal i frågan på Världskulturmuseet.

Var och när: Världskulturmuseet, 13 mars klockan 18.00