Kultur & Nöje.

2019-04-11 18:44
Jonathan och Rasmus Winblad von Walter och Emil Larsson är Tigerbukten.  Bild: Christian Egefur
Jonathan och Rasmus Winblad von Walter och Emil Larsson är Tigerbukten. 
Puffetikett
ETC Göteborg

Ösiga Tigerbukten gräver där de står

Tigerbukten är ett band som har kommit och gått en del. I början av 10-talet var de rejält på gång, med finfina recensioner och bevittnat ösiga gig. Men så plötsligt 2015 tog det slut. Nu är de tillbaka igen och gräver där de står.

De kvarvarande bandmedlemmarna, syskonen Jonathan och Rasmus Winblad von Walter samt Emil Larsson har flera gånger tidigare pratat om när den fjärde medlemmen Nils Kejonen gick bort, och hur futtigt bandet kändes då.

– Vi var ju ett kompisgäng som lirade tillsammans. Tigerbukten från början skulle ju vara lätt, folkligt och en deltidspryl. Lattjo. Och det var det också, säger Jonathan.

– Och att det inte fanns så mycket musik och band som stack i ögonen på folk då. Nu finns ju Viagra boys och en del andra som äcklar sig på scen och så, men då saknades det en del attityd, fortsätter Rasmus.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Basisten Nils Kejonen tog livet av sig 2015. Tidigare har de inte gått in på dödsorsaken, men nu tycker bandmedlemmarna att de bör vara öppna med det och vet att familjen är det också.

– Jag har tänkt mycket på det där. Grubblat kring psykisk ohälsa och att man inte skriver så mycket om det, kanske i rädsla för copy cat-effekt. Men samtidigt har det börjat ändras och att det kan vara bra att veta att man inte är ensam om man går med sådana tankar. Att sopa under mattan funkar ju jävligt dåligt när det kommer till massa andra saker, säger Jonathan.

La ner men startade igen

Då, 2015, lades Tigerbukten ner, men två år senare så provade de spela ihop igen, och allt kändes rätt.

– Vi snackade ihop oss, testade att repa och då kändes det lite skumt till början men ändå rätt. Det var aldrig snack om att ta in någon annan, så då började jag spela bas istället. Om det var något som är säkert med Nils, så är det att han inte hade velat att något av de banden han spelade i skulle lägga ner, säger Rasmus.

Återkomsten 2017 ledde till singelsläpp, en miniturné, och EP-släpp. Nu, ytterligare två år senare så kommer första fullängdaren ”Gåvor”.

– Två år går så snabbt. Vi gör några få spelningar i halvåret, repar varannan månad i Skara på Emils lantställe där vi gör klart låtar på texter och melodier jag gjort. Nu går det svinsnabbt. Alla vet när det sitter, säger Jonathan.

Bägge bröderna Winblad von Walter har blivit pappor sedan bandet startade, så visst är Tigerbukten lite att se som en vardagsventil. ”Gåvor” handlar en hel del om det där, menar de. En mitt-i-livet-platta.

– Bli ihop, fria, ha barn, att det kan vara slitigt. Ha barnbidrag. Man får ju gräva och skriva där man står i livet, säger Jonathan.

– Jag gillar det med Tigerbukten. Att vi följer med livets gång på något sätt och inte klamrar oss fast vid ett sound eller typ av texter. Jag kan ha svårt för band som håller fast vid något de gjorde när de var 19, säger Rasmus.

Satsar seriöst

Till vardags är Emil plåtslagare, Jonathan lärare och Rasmus jobbar på Nöjesguiden media. Men de vill gärna understryka att trots vardagsliv, familjer och annat så är musiken fortfarande helt seriös.

– Vi skulle aldrig släppa någon skit, och vi är ju väldigt stolta över det vi gör, säger Jonathan.

Musikaliskt är det svårt att helt sätta fingret på vad Tigerbukten egentligen låter som. Det minner av pop, punk, new wave, 80-tal, post-punk i en härlig häxblandning.

– Vi blickar ju bakåt på hela musikhistorien, det kanske är därför det bli lite pytt i panna av det. Folk har alltid pratat om vår stil på scen. Men vad gjorde vi egentligen? Lite läppstift och i värsta fall en tigertröja. Musikhistoriskt är det ju minsta möjliga insatsen, säger Jonathan.

Bröderna Winblad von Walter kommer från början från Luleå. Det sista frågetecknet som behöver redas ut är det där efternamnet.

– Ja, det undrar fan jag också, säger Emil Larsson som trillat in sent i intervjun efter jobb.

– När jag flyttade till Göteborg så var vi vid Hovås havsbad och skulle bada. Då kom det en kille vid tvåtiden och undrade om vi hade biljett, och jag frågade om han kunde ta betalt för havet? ”Du ska kalla mig ”ni”, jag är faktiskt adlig”, sa han. Ja, men det är fan jag med, sa jag och visade mitt leg. ”Ja, knapadel finns det gott om”, svarade han då. Då fick jag kolla upp vad det var, och det var titlar som kungen bara langade ut. Vi har tydligen någon gammal trumslagare i vår släkt som höll takten i något krig. Sen blev han snabbadlad, berättar Jonathan.

– Det har egentligen bara inneburit att folk i Norrbotten tror att vi varit rika. Men vi var fan fattigast av alla, fortsätter Rasmus.

”Gåvor” släpps i morgon, 12 april. Den är inspelad i artisten och producenten Kristian Anttilas studio, med densamme bakom mixerbordet.