Kultur & Nöje.

2019-03-08 14:00
  • Victoria Dyrstad och Marcus Carlsson samt Johan Hafezi i ”Shirins vargar”. Bild: Christian Egefur, Ola Kjelbye
    Victoria Dyrstad och Marcus Carlsson samt Johan Hafezi i ”Shirins vargar”.
  • Bild: Ola Kjelbye
Puffetikett
ETC Göteborg

Om övergrepp och psykologiska spel

Stadsteatern sätter upp ett nyskrivet drama om offer och förövare, om mänskliga möten och sexuella övergrepp, om samtycke och utnyttjande. Premiär för ”Shirins vargar”.

”Shirins vargar” är en helt ny pjäs skriven av blott 26-åriga dramatikern Johanna Svalbacke. I tre fristående delar får vi följa ett drama om offer och förövare i olika situationer. Baserat på de 15 minuter med en ensam Victoria Dyrstad på scenen som ETC Göteborg tar del av under repetition så är upplevelsen som ett rakt slag i solar plexus. I den delen spelar hon en ung kvinna på en vårdmottagning efter ett sexuellt övergrepp. Alla andra ljud och röster är förinspelade och den kliniska undersökningen ter sig nästan robotaktig, på rutin, vilket går i kontrast med vad den kvinnliga karaktären precis har utsatts för.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Jag gick ifrån kollationeringen med grov ångest, och kände bara att jag kan inte göra mer research. Då hade jag ändå gjort rätt mycket innan. Men sen, när man börjar repa och ska vara kul, kreativ och komma med idéer så kan man nästan inte ha så mycket respekt för materialet. Man måste kunna lajja med det. Men det är svårt, då det är skrivet på ett väldigt speciellt sätt, säger Victoria Dyrstad.

Öppet för tolkning

Hon är med i två av de tre delarna. Det är öppet för tolkning om det är samma karaktär eller inte. Den första delen i ”Shirins vargar” handlar om en kollision. En man krockar mot något i mörkret. Ett rådjur som inte vill dö. I den andra delen får vi följa en chatkonversation mellan en ung kvinna och en äldre man. Det framgår att hon tidigare sålt sex till honom och de har av olika anledningar svårt att sedan släppa taget.

– Delarna är tematiskt väldigt olika, och olika i formen. Så vi har varit tydliga från början med att skådespelarna inte ska spela i varandras delar eller gå i mellan, utan att det ska vara tre separata verk. Men det står redan i manus att det ska vara samma skådespelare som är Linnea i andra delen och kvinnan i den tredje, säger Marcus Carlsson, regissör.

Han kommer mestadels från filmvärlden tidigare. Utbildad vid Filmhögskolan i Göteborg vann han bland annat Kulturnyheternas Kulturbagge i kategorin Årets nykomling för sin examensfilm ”Din barndom ska aldrig dö”, med Adam Lundgren i en av huvudrollerna.

Få direktiv i manus

Även Victoria Dyrstad som synts flitigt på Stadsteatern senaste åren, har en fot i filmvärlden och medverkade bland annat i Ulf Malmros ”Flykten till framtiden” 2016. ”Shirins vargar” beskrivs också som att ha en viss filmisk karaktär.

– Vi hade ännu mer projektioner från början, men har fått anpassa oss en del efter rummet. Men vi har jobbat mycket med annat filmiskt berättande också. Jag arbetar mycket med de verktyg jag använder hela tiden som filmregissör. Ibland vill jag klippa bort saker, men det går ju inte, skrattar Marcus.

Direktiven i manus har annars varit få, och det har varit upp till honom att placera in handlingarna i sina fysiska miljöer och ge dem visuellt liv.

– När jag bara läst manus kunde jag verkligen inte komma på hur det skulle iscensättas. Men där har ju du varit grym, och vi har liksom provat oss fram, säger Victoria riktat till Marcus.

Ung ensamble

Även om några skådespelare i ensemblen är lite äldre, så får kombinationen av Marcus Carlssons 34 , Victoria Dyrstads 29 och Johanna Svalbackes 26 år anses som ett rätt ungt team att sätta upp en urpremiär på Stadsteatern.

– Jag tycker nog det är rätt blandat, då vi har tekniker och annat i produktionen som också är lite äldre. Men Johanna är ju ung, och var ännu yngre när hon skrev den, säger Marcus.

– Men det blir ändå en yngre anda i rummet med dig som regissör, och två av oss skådespelare som också är yngre, menar Victoria. Det är en fri känsla i rummet på något sätt.

”Shirins vargar” har urpremiär idag, fredag, och spelas sedan fram tills mitten av april.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Shirins vargar

Av: Johanna Svalbacke

Regi: Marcus Carlsson

Skådespelare: Victoria Dyrstad, Stefan Gödicke, Johan Hafezi, Carina M Johansson