Kultur & Nöje.

2018-05-23 12:46
Pheenix, ”vinylpressarnas Rolls-Royce”, ska framställa en skiva var 24:e sekund.
Pheenix, ”vinylpressarnas Rolls-Royce”, ska framställa en skiva var 24:e sekund.

Ny vinylfabrik i Lindome

Nu ska Lindome, och hela Sverige, få en egen vinylfabrik. Den 26 maj slår Spinroad vinyl factory upp portarna och artister och skivbolag slipper vända sig långväga utomlands. Men priset kan bli högt för den som vill ge ut skivor i små kvantiteter.
   – Vi erbjuder tryckning i liten upplaga, men det är inte så stor poäng. Kostnaden per skiva blir dyrare ju färre vi gör, säger Pedro Ferreira, musikproducent och vd.

Att intresset för vinyl har ökat de senaste åren har väl knappast undgått någon. Men i dag finns  ingen kommersiell vinyltillverkning av större format kvar i Sverige. Svenska musiker får därför vända sig utomlands, något som medför långa leveranstider.

– Många av de artister vars musik jag spelar in frågar var de kan trycka sin musik på vinyl. Då svarar jag alltid Tyskland, Holland eller England, men det kommer att ta minst tio veckor, ibland hör jag om de som fått vänta upp till 14 veckor, säger Pedro Ferreira.

För ungefär ett år sedan fick han därför idén att starta ett eget presseri, med kortare leveranstider och priser som står sig i konkurrensen med utländska vinylfabriker.

– Jag såg hur desperata musikerna var. Förr i tiden fanns det massor av presserier i Sverige, men de stängde igen under1990-talet i samband med att folk började köpa CD-skivor i stället. Men nu har vinyl kommit tillbaka, framför allt är det unga människor som gillar att samla på det, säger han.

Kan göra små upplagor

Upp till 17 000 skivor i veckan ska den nya fabriken kunna leverera. Kunderna kommer att vara allt ifrån musikjättar som Sony och Universal till små lokala band. Men smakar det så kostar det.

– Kostnaden för att pressa en skiva beror på kvalitet och färg. De svarta är billigast, säger Pedro Ferreira och visar en låda med små påsar pvc-kulor i regnbågens alla färger.

– Vi kommer att göra skivor i alla färger, även guld. De kommer att vara dyrast. Det kommer även att gå att göra transparenta skivor, de blir lite dyrare än de solida.

För oetablerade band med liten budget kommer det gå att göra en indiebeställning på 100 exemplar. Men smakar det så kostar det. Priset per skiva blir högt när det gäller små kvantiteter.

– 140 gram är billigast. Om de väljer att göra en svart skiva blir det cirka 10 000 kronor plus moms. Vi erbjuder tryckning i liten upplaga, men det är inte så stor poäng, kostnaden per skiva blir dyrare ju färre vi gör.

Fabriken snart färdig

Under ETC Göteborgs besök är det ännu mycket arbete kvar att göra innan fabriken är helt iordningställd. Men de två maskinerna som kommer att tillverka skivorna finns på plats.

– Det här är pressmaskinernas Rolls-Royce, det är de bästa pressarna i världen. Den är som som en väldigt dyr våffelmaskin, två miljoner styck kostar de, säger Pedro Ferreira stolt när han lyfter bort ett vitt skynke för att visa en av de två maskinerna.

– Att starta presseriet har varit en kostsam process. Förutom de två pressarna tillkommer en stor mängd utrustning som bland annat upphettar och kyler de små pvc-kulorna som sedan blir till skivor.
Först ska värmen upp i 160 grader och därefter kyls den färdiga skivan ned till 15 grader. Var 24:e sekund kommer en ny skiva att kunna produceras, det är galet. Våra elräkningar kommer inte att bli billiga...

Spinroad vinyl factory ligger i Spinneriet i Lindome, en stor tegelbyggnad från tidigt 1800-tal. I dag rymmer de gamla fabrikslokalerna en rad verksamheter som bland annat designers, inredare, fotografer och en förskola.

Där finns även Spinroad studio, som Pedro Ferreira driver sedan fyra år tillbaka. I presseriet, som ligger på bottenplan, kommer det att finnas ett café, en livescen och en skivbutik. Under ETC Göteborgs besök pågår febril verksamhet med att få allt i ordning.

– Vi har arbetat med förberedelserna i ett år, så det här är slutet på en lång process. Fem personer kommer att arbeta i fabriken och en i caféet. Allt är så dyrt så det är många investerare inblandade. Vi är 13 delägare.

Intresset för verksamheten har varit stort, även om presseriet ännu inte har börjat ta emot beställningar.

– Vi kommer främst att fokusera på den svenska marknaden men vi har även fått telefonsamtal från England, säger Pedro Ferreira.

Spinroad vinyl factory slår upp portarna den 26 maj, men om allt går som planerat kommer den allra första vinylskivan att pressas redan i morgon, fredag. Vilken artists musik som kommer att få äran att bli den allra första som pressas är under ETC:s besök ännu inte bestämt. Men att Pedro ser fram emot att starta verksamheten råder det ingen tvekan om.

– Jag är otroligt förväntansfull, jag kan inte vänta tills vi kommer igång! Jag är som ett barn som väntar på julafton.

Elina Bratt Lejring   

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Vinylförsäljning

• Försäljningen av vinylskivor ökade under 2017 med 15,6 procent, medan försäljningen av CD-skivor minskade med 24,6 procent.

• Totalt såldes vinylskivor i Sverige för över 59 miljoner kronor under 2017.

Källa: Lfpi Sverige