Kultur & Nöje.

2019-11-28 13:29
Puffetikett
ETC Göteborg

Nio julmarknader att besöka i Göteborg i helgen

På söndag är det 1 december och första advent – och högsäsong för julmarknader. ETC Göteborg tipsar om nio stycken runt om i staden.

29 november–1 december

Växtverket

Majornas populäraste trädgårdshandel ordnar julmarknad för personer med eller utan gröna fingrar. De säljer självklart julblommor och kransar, men här finns också keramik, smycken och barnkläder. Dessutom erbjuds ekologiska grönsaker från Liabergs grönsaker.

Bild: Janerik Henriksson/TT

När: Klockan 10–16 den 30 november till 1 dec.

Var: Växtverket, Karl Johansgatan 95.

Keramikverkstan

Keramikverkstan ordnar traditionsenligt en stämningsfull julmarknad där talangfulla keramiker och designers ställer ut sina verk. Allt är gjort av lokala konstnärer och förutom keramik brukar det finnas smycken och illustrationer. Det finns också fika.

När: Klockan 17–20 den 29 november och 12–16 den 30 november och 1 december

Var: Sockerbruket 33


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Liseberg

Kanske den mest välbesökta julmarknaden av alla. De röda bodarna är fulla av polkagrisar, tomtar och ullstrumpor. Barnen kan hälsa på hos tomtenissarna och lämna in sina önskelistor och självaste tomtefar.

Bild: Pontus Lundahl/TT

När: 29 november till 1 december under Lisebergs öppettider.

Var: Liseberg

Reningsborg

Tro det eller ej så blir det inte begagnade julsaker, utan 18 olika hantverkare som ställer ut sina produkter. Det blir lotteri och fikaförsäljning där en del av pengarna går till ensamstående mammor i Moldavien. Passa på att besök den enorma second hand-affären när du ändå är i krokarna.

När: Klockan 15–19 den 29 november och 10-15 den 30 november.

Var: Reningsverksgatan 1

Kronhusbodarna

En traditionell julmarknad som hållit på sedan 1960-talet. I de historiska kvarteren säljs hantverk, julklappar och choklad. Dessutom blir det underhållning med historiska inslag och caféet serverar serverar mat och fika. Startskottet går den här helgen men marknaden fortsätter hela vägen fram till jul.

När: 30 november klockan 11–18 och 1 december 11–17.

Var: Kronhusgatan 1.

Blå Stället

På Blå Ställets julmarknad säljs allt från feministiska brodyrer till bolivianska smycken och vävda trasmattor. Det blir bakverk från olika delar av världen. Dessutom ställer Josephine Perini Stefansson ut sina smycken som hon gör av bland annat cykelslang.

När: 1 december klockan 11.30–15.

Var: Angereds torg 13

Röda Sten

Planscher och tryckta tygkassar är några av sakerna som brukar finnas på Röda Stens julmarknad. Förutom hantverk och design fins öven veganskt fika och en utställning från konsthallens ungdomsverksamhet.

När: 29 november klockan 17–20 samt 30 november–1 december klockan 12–17

Var: Röda Stens konsthall

Masthuggskyrkan

Troligen stadens högst belägna julmarknad. I tombolan kan man vinna priser från lokala handlare och hantverkare. För barnen finns det fiskdamm och pyssel. Pengarna går till kyrkans julinsamling som i år fokuserar på tjejers rättigheter.

När: 12–14 den 1 december.

Var: Masthuggskyrkan

Gunnebo slott

Hemmagjord tomtegröt till barnen och rykande varm glögg till de vuxna. Gunnebo slott satsar på en traditionell marknad i 1700-talsmiljö. Om du tröttnat på hantverk så uppträder gycklaren Zack och sånggruppen Titanias framför julvisor.

När: Klockan 11–16 den 30 november och 1 december.

Var: Gunnebo slott