Kultur & Nöje.

2020-12-04 04:55
Göteborgs ungdomskör kommer fortfarande glida fram på Paddan längst vallgraven och sjunga julsånger.  Bild: Beatrice Törnros/Göteborg & Co
Göteborgs ungdomskör kommer fortfarande glida fram på Paddan längst vallgraven och sjunga julsånger. 
Puffetikett
ETC Göteborg

Nerbantad julstad i coronamörkret

De rådande restriktionerna har gjort att Julstaden Göteborg har fått byta ut och smalna av sitt planerade innehåll. En hel del har fått stryka på foten då man inte vill bidra till folksamlingar och smittspridning, men några stämningshöjande inslag finns ändå kvar.

Bland de aktiviteter som Göteborg & Co hade planerat för stadens julstämning så har allt som kunde riskera folksamling och därmed bryta mot Folkhälsomyndighetens restriktioner hastigt och olustigt fått plockas bort igen. Det blir ingen isbana vid Kronhusgården och hela Barnens Kronhusjul är inställt. Jennie Heidenfors på Göteborg & Co medger att den tilltagande smittspridningen och de hårdare restriktionerna har grusat mycket.

– Jo, det är klart att det har slagit hårt, så att säga. När vi började planeringen i oktober kände vi att vi ville starta mycket aktiviteter, men vi visste ändå att vi hade corona som ett rejält hot.

När det lättade lite under hösten så vi planerade vi ändå för en isbana och andra aktiviteter för barn i Kronhuset. Men med de nya restriktionerna så såg vi att; det går ju inte. Vi vill inte bidra till någon spridning, eller uppmana folk att samlas. Det känns också onödigt att lägga så mycket pengar på något som kommer så få till gagn, förklarar hon.

Kommer sjunga ändå

Göteborgs ungdomskör kommer fortfarande att sjunga julsånger från paddanbåtarna. Det är dock en minimerad kör på åtta personer. Det blir även en julsångskvartett på häst och vagn som går att ses inne i centrum på vissa sträckor och tider. Det är delar av Amandakören, och de ihop med ungdomskören på Paddan ersätter ”den sjungande julgranen” som förra året fanns att beskåda på Drottningtorget.

– Den sjungande julgranen har blivit den sjungande paddan. Vi kom på att det var mycket bättre med en publik som kunde stå utspridd längst vallgraven och lyssna istället för att alla skulle stå på ett ställe, säger Jennie Heidenfors.

Adventskalendern bantad

En annan sak som finns kvar, om än i rejält omarbetat form, är en typ av advents­kalender med små julklappar att ta del av.

– Varje dag skulle luckan gömma något, som en konsert eller en teaterföreställning som man kunde gå och ta del av. Där har vi också fått tänka om, men en del blir av livestreamat istället. Exempelvis en konsert med Love Antell och ett samarbete med Folkteatern. Det blir ändå en möjlighet att erbjuda lite kultur ändå.