Idrott.

2017-05-09 15:00
Långdistanslöparen Mustafa ”Musse” Mohamed ska leda löpträningen på Torpaskolan som en del av uppladdningen inför Cityvarvet den 20 maj. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Långdistanslöparen Mustafa ”Musse” Mohamed ska leda löpträningen på Torpaskolan som en del av uppladdningen inför Cityvarvet den 20 maj.

”Musse” hjälper unga att hitta löparglädje

I dag kommer långdistanslöparen Mustafa ”Musse” Mohamed till Torpaskolan för att hjälpa till med elevernas löpträning. Uppdrag: inspirera och sprida träningsglädje bland barn och ungdomar i Örgryte-Härlanda.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Under hela våren har ungdomar mellan 13 och 16 år tränat löpning tillsammans inom ramen för folkhälsoprojektet Löparskolan.

I dag får de besök av långdistanslöparen Mustafa ”Musse” Mohamed som ska leda löpträningen.

För några av ungdomarna blir besöket en välkommen del av uppladdningen inför Cityvarvet som går parallellt med Göteborgsvarvet den 20 maj.

– Musse är ambassadör för att man ska träna och röra på sig och det är många som har följt honom sedan han själv tränade i Delsjön, säger Sofia Orrelid, folkhälsovetare och projektledare för Citys löparskola i Örgryte-Härlanda.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Lagar mat tillsammans

Löparskolan är ett initiativ som nu är inne på sitt andra år. Tillsammans med organisationen A non smoking generation jobbar stadsdelen brett mot fyra högstadieskolor med målet att få barn och ungdomar att motionera mera. Friidrottsklubben IFK Göteborg bistår med tränare.

I Löparskolan ingår förutom träning och föreläsningar om kost och hälsa också matlagning.

– Då lånar vi skolans hemkunskapssal och lagar mat som ungdomarna själva gillar att äta – fast på ett nyttigare sätt. Sist gjorde vi nyttig hamburgare på bra råvaror, säger Sofia Orrelid.

Att man valde just löpning i sin strävan att få barn och ungdomar att röra på sig mer var ingen slump.

– Löpning är en aktivitet som alla kan delta i. Den kräver inga förkunskaper och är både enkel och rolig.

Att vi valt att satsa på den här åldersgruppen är för att det är just då – om man inte är med i någon idrottsklubb – som man ofta slutar med idrott, säger Sofia Orrelid.

Löparskolan är tänkt att vara ett komplement till skolidrotten, en länk mellan skola och föreningsliv.

– Det är viktigt att träningspassen läggs i anslutning till skolan, vi behöver finnas där ungdomarna är, säger hon.

Motivationshöjande med mål

Inför årets lopp har man erbjudit startplatser åt alla elever inom stadsdelens fyra högstadier. Förra året anmälde man 40 startande, i år nästan dubbelt så många.

Träningen inför loppet löper som en röd tråd genom hela vårens träning. Sofia Orrelid beskriver tävlingsdagen som en gemensam utflykt.

– Vi startar vid Poseidon och ser till att alla kommer till start. Visst är det fräckt att gå i mål på ett fullsatt Slottsskogsvallen. Det är helt klart motivations-höjande att ha något att träna för. Men det viktigaste är att man är med och springer för att det är roligt, säger Sofia Orrelid.

Mustafa Musse Mohamed

Svensk-somalisk långdistanslöpare som innehar det svenska rekordet på såväl 3 000 meter hinder som Lidingöloppets 30 kilometer.

Löparskolan

Citys löparskola drivs av Göteborgs Stad, Örgryte-Härlanda, i samarbete med IFK Göteborg friidrott, Göteborgsvarvet och A non smoking generation. Träningspassen med Citys löparskola är gratis och sker i eller i anslutning till Torpahallens sporthall på Torpaskolan.