Kultur & Nöje.

2019-02-04 13:58
Puffetikett
ETC Göteborg

Monolog om en fars kamp för sitt barn

Från superhjältar till installationer i konstvärlden, från Robyn till Bob hund i konsertväg och från romantisk komedi till dramatisk monolog på teaterscenen. Göteborgs kulturvecka levererar något till de flesta.

Linda Pira, Imenella och Unruly

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Sveriges hiphop-drottning Linda Pira, stjärnskottet Imenella och danskollektivet Unruly gör gemensam sak. De kallar det systerskap i sin renaste form och kompromisslöst artisteri när de samlas i en gränsöverskridande föreställning.

När: 8 februari

Var: Pustervik


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Förbjuden ingång

Mattias Nordkvist gestaltar författaren Victoria Benedictsson i en bearbetning av dennes dagböcker.

– Man kan säga att det är en slags form där jag som manlig skådespelare försöker ta mig in i hennes tankevärld och förstå den, förklarade Nordkvist när ETC Göteborg träffade honom.

Benedictsson kämpade mot föråldrade strukturer i 1880-talets litteraturvärld. ”Förbjuden ingång” är skapad av Nordkvist ihop med regissören Anna Pettersson, konstnärlig ledare för Strindbergs intima teater i Stockholm.

När: 22 januari - 2 mars

Var: Göteborgs stadsteater

Robyn

Bild: Claudio Bresciani/TT

Robyn behöver väl knappast någon större presentation. Som tips är det här inte mycket värt då de två sverigespelningarna (spelar i Malmö med) sålde slut på endast två minuter. Men, det kan ju vara kul att veta varför färjorna över till Hisingen är så fulla...

När: 9 februari

Var: Gothenburg Film Studios

Bob hund

Bild: Press

Utställningen Human Nature på Världskulturmuseet invigs med självaste Bob hund på scen. Här samspelar de med återbrukade filmklipp ur filmprojektet Patterns and Registrations – en film skapad av den prisbelönta duon Jesper Kurlandsky och Fredrik Wenzel.

När: 8 februari

Var: Världskulturmuseet

Marvel – Superheroes

Varannan film som går upp på bio ny för tiden tycks vara sprungen ur Marvels universum. En gång i tiden var det universumet helt i pappersform med klassiska serietidningar. I år är det 80 år sedan den första Marvel comics släpptes, och även det första året utan Stan Lee som gick bort i fjol. Innan dess kurerade han en sista samling med verk där han har valt ut några av sina mest älskade serietidningsomslag.

När: 1–20 februari

Var: Miva Fine Art Gallery

Phoebe Boswell - Here

Soloutställning på Göteborgs Konsthall med den kenyansk-brittiska konstnären Phoebe Boswell. Boswell är mest känd för att kombinera traditionella teckningar med digital teknik för att skapa kraftfulla bilder, animationer och interaktiva, storskaliga installationer.

När: 2 februari–14 april

Var: Göteborgs konsthall

Nationalsången

Bild: Patrik Bogårdh

En monolog på Folkteatern om klass och en fars kamp för sitt barn, och barnets rätt till ett rättvist samhälle och ett likvärdigt liv. Manuset är skrivet av Augustprisnominerade Eija Hetekivi Olsson. Den enda rollen spelas av Zardasht Rad. Nationalsången hade ursprungligen premiär på Teatern under bron i Stockholm 2018.

När: 8–9 februari

Var: Folkteatern

Bagage

En romantisk komedi på teaterscen när Annika Andersson återigen gästar Lisebergsteatern. Den här gången har hon med sig Gustaf Hammarsten som andra huvudroll, samt Emma Peters och Robin Stegmar som sidekicks. Grundhandlingen rör ett förväxlat bagage på flygplatsen och i och med det ett möte mellan två rätt skilda personer. Vågar vi gissa att tycke uppstår någonstans längst vägen?

När: 1 februari–2 mars

Var: Lisebergsteatern

It takes a fool to remain sane

Den, enligt egen utsago, tidigare utpräglade antinostalgikern Ola Salo blickar, nostalgiskt, tillbaka på framförallt The Ark-tiden i sin soloshow på Rondo.

– Jag har blivit väldigt ödmjuk inför det faktum att jag fick så stort utrymme under de där åren – och att vår musik lever kvar, berättade han när ETC träffade honom innan premiären.

Showen beskrivs som en extravagant helkväll med den flamboyanta, spensliga prästsonen från Rottne. För manus står Henrik Schyffert. Regi av Edward af Sillén.

När: 24 januari–27 april

Var: Rondo

Stefan Andersson – Flygblad över Berlin

Stefan Andersson har gjort en grej av att släppa konceptplattor följt av shower på samma koncept. Och det har fallit mer än väl ut. Elva somrar med slutsålda ”Marstrandsfånge no 90 Kleist” på Carlstens fästning på Marstrand. ”Skeppsråttan”, ”Teaterkungen” och ”Made in China” har alla blivit publika succéer. Den här gången har Andersson tagit sig an andra världskriget med skivan och showen ”Flygblad över Berlin”.

När: 11 januari–13 april

Var: Kajskjul 8

Varför inte!

Nyskriven föreställning för barn av Teater Sesam. Pjäsen ställer frågor kring hur det är att vara annorlunda på en plats där alla tänker likadant, gör likadant och ser likadana ut. Hur beter sig en grupp som ser dig som annorlunda och främmande? Måste man bli precis likadan som alla andra för att bli accepterad? ”Varför Inte” riktar sig till alla från två år och upp, och blandar skådespeleri, skuggspel och rörelse i en historia om vår mänsklighet, empati och ödmjukhet.

När: 22 januari–16 februari

Var: Teater Sesam

Popkonst

Miva Gallery bjuder in till en samlingsutställning med popkonst från bland annat Bob Dylan, Robert Bailey och andra världsnamn.

När: 8–25 januari

Var: Miva fine art gallery

Fanny och Alexander

Regissör Eva Bergman tar sig för första gången an något av pappa Ingmars verk. Som vanligt i Eva Bergmans pjäser sätts musiken i främsta rummet. Här har syskonen Fanny och Alexander, Biskop Edvard Vergérus och de andra istället flyttats fram till jazzens 30-tal. I rollerna bland andra Mia Höglund-Melin, Jakob Eklund, Ulla Skoog och Carina Boberg.

När: 14 december–2 mars 2019

Var: Stadsteatern

Vad vi pratar om när vi pratar om ekonomi

En helt vanlig clownföreställning om världsekonomin för barn från 12 år. Inga konstigheter. Pjäsen bygger på boken ”Talking to my daughter about the economy” av Yanis Varoufakis och regisseras av Anja Suda. En iscensatt odyssé genom mänsklighetens ekonomiska historia, och ett tillgängliggörande av det diffusa begrepp som vi ofta överlämnar åt ekonomerna

När: 7 december–24 april 2019

Var: Backa teater

Kabaret Jaguar med Ika Nord

Oklart om skelettet Åke är med, men det blir i alla fall färgglad kabaret med dans, mim och musik när Ika Nord gör gemensam sak med Teater Jaguar.

När: 8 december–22 februari 2019

Var: Teater Jaguar

Jobba, leva, bo – bilder av ett samhälle

Fotografen och författaren Jens S Jensens skildringar av livet i Hammarkullen och arbetet på Volvofabriken i Torslanda brukar räknas till de allra viktigaste bidragen till dokumentärfotografiet i Sverige. I Statsmuseets utställning visas tvåhundra av Jensens fotografier från 70-talet tillsammans med nya bilder och berättelser. Jensen avled 2015 men vann internationellt erkännande för sina skildringar av livet och vardagen i Hammarkullen, som han dokumenterade i fyra decennier.

När: 24 november–22 september 2019

Var: Göteborgs stadsmuseum

Polsk modernism på konstmuseet

Mloda polska översätts till ”unga Polen” och är namnet på en riktning inom den polska konsten från tiden att Polen delades 1795 till enandet 1918. Ett 60-tal verk av konstnärer som Olga Boznanska, Józef Chelmonski, Jacek Malczewski, Józef Mehoffer, Edward Okun, Wojciech Weiss, Witold Wojtkiewicz, och Stanislaw Wyspianski ställs ut och de flesta verken är målningar i stora format.

När: 27 oktober-–19 mars

Var: Göteborgs konstmuseum

Ringaren i Notre Dame

Musikalversionen av Ringaren i Notre Dame lägger sig någonstans mellan Disneyfilmen och Victor Hugos roman, med lutning åt Disney. Något mörkare än sin tecknade dito, men samtidigt glädjefylld och fantasieggande. Den är från början skapad av ett Oscar-belönat team med textförfattare och kompositörer från diverse Disneyfilmer, men bearbetad och regisserad här av Thomas Agerholm. I rollerna som Quasimodo och Esmeralda syns Martin Redhe Nord och Marsha Songcome, båda utbildade i Göteborg.

När: 20 september 2018–6 april 2019

Var: Göteborgsoperan