Kultur & Nöje.

2019-11-25 13:47
Besökare samlade på Statementfestivalen 2018, då på Bananpiren. Foto: Frida Winter/TT
Besökare samlade på Statementfestivalen 2018, då på Bananpiren.
Puffetikett
ETC Göteborg

Mansfria festivalen Statement kommer tillbaka

Statement festival kommer tillbaka i september nästa år. Efter ett år med turné istället för festival står det nu klart att festivalen som riktar sig till kvinnor, transpersoner och icke-binära får en andra upplaga.

Det var för två år sedan som Emma Knyckare och hennes kollegor ordnade en världsunik musikfestival på Bananpiren. Bara kvinnor, icke-binära och transpersoner var välkomna och evenemanget blev en världsnyhet. Nu står det klart att det blir en repris på samma plats i september. Målgruppen är samma men inga artister är släppta än.

Förra gången fälldes festivalen av Diskrimineringsombudsmannen, som menade att arrangörerna kommunicerat att cis-män inte var välkomna. I praktiken kunde män köpa biljett och komma in på festivalen. Därför menade DO att ingen diskriminerades i samband med festivalen. När ETC Göteborg pratade med Emma Knyckare inför en klubbturné i våras sa hon:

– Precis som i fjol kommer vi fortsätta släppa in alla. Det är viktigt att känna sig trygg och välkommen som transperson eller ickebinär, och inte bli ifrågasatt i entrén. Men det finns en förhoppning om att folk fattar vad arrangemanget är till för.

Biljetterna till den kommande festivalen släpps på fredag.