Kultur & Nöje.

2021-03-15 15:57
Vita Bergen, eller William Hellström som han egentligen heter, är aktuell med ny skiva. Bild: Christian Egefur
Vita Bergen, eller William Hellström som han egentligen heter, är aktuell med ny skiva.
Puffetikett
ETC Göteborg

”Luften gick lite ur”

Vita Bergen är tillbaka. Efter uppskjuten skiva, luft som gått ur och en balansakt för att inte låta snabb framgång förvandla honom till någon han inte vill vara är William Hellström tillbaka med sin tredje skiva.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Senast ETC Göteborg träffade Vita Bergen, eller William då, så var det inför tvådagarsfestivalen Gården i Trädgårdsföreningen 2019. Allt flöt. William Hellström berättade hur det från dag ett hade gått stadigt framåt. Ett skivkontrakt med inhemska Woah Dad ledde till ett internationellt kontrakt med Glitterhouse, vilket i sin tur ledde till Europaturnéer och spelningar i USA. Den nya, tredje skivan skulle släppas till hösten.

– Den kom inte då, utan sköts upp flera gånger. Nu senast i augusti. Det var en stor satsning med Europaturné och annat inplanerat. Sedan när det närmade sig mars – april förra året så drogs det i handbromsen helt, berättar William och syftar såklart på pandemin.

– Det tog ett tag att återhämta sig sen. Luften gick lite ur, fortsätter han.

William Hellström säger ”vi” när han pratar om Vita Bergen. Från början var det en duo där även Robert Jallinder ingick. Men efter andra skivan roddar William skutan själv, även om han har ett band vid sin sida under livespelningar.

Tid för eftertanke

Tiden med handbromsen åtdragen har gett William Hellström tid att kontemplera över saker. Han har insett att de snabba framgångarna knuffade honom i en riktning han egentligen inte var bekväm med.

– Ja, det stämmer lite. När man är ny är det väl naturligt att vilja bevisa sig och brösta upp sig för att komma igenom skalet. Men jag känner inte att jag har så mycket att bevisa längre. Det är tredje skivan nu, och jag känner mig bara så tacksam över allt vi fått vara med om.

Det låter som att du bytte personlighet?

– Det är så lätt att dras med. Vi skrev kontrakt snabbt, och sen snabbt ut i Europa. Då tror man, eller jag, att man måste spela någon slags roll. Men det är mer att jag kom till en punkt där jag inte kände mig bekväm. Men jag hoppas att jag inte var taskig mot någon eller så. Jag tror på att vara schyst!

Doktorerar på Sahlgrenska

William Hellström tackar sin andra heltidssysselsättning, där han doktorerar på full fart i medicin vid Sahlgrenska akademin, för att hålla honom jordad. Redan 2019 beskrev han det som ett jävla bollande och noll fritid. Men nu, med disputation inom ett år troligen, så låter han rätt lugn ändå.

– Det är bråda dagar och jag får jobba lite dubbelt. Men på något sätt har det ändå alltid löst sig.

Är du lite mer avslappnad kring allt med Vita Bergen överlag?

– Ja, jag tro det. Jag har lärt mig att allt inte går att påverka. Nu är det mer: det som händer händer och jag är lite mer relaxed.

Tredje skivan är den första som William har bossat helt själv. Han både skrev och producerade förvisso de andra två också, men den här gången har han haft allt veto själv. ”Another day in paradise” heter den, vilket kan kännas igen för den som kan sin Phil Collins.

– Haha, jag älskar Phil Collins. Men egentligen är det en titel med lite dubbel innebörd. Dels det positiva, en dag till i paradiset. Men sen även ”another” day. Lite blasé sådär, att livet rullar mest på.

Fick ny luft

När luften gick ur lite efter alla förseningar, så andades William ny. I efterhand är han glad över att lite tid fick gå, och han både skrev och spelade in en del nytt material. Så skivan hade inte låtit likadant om den släppts redan hösten 2019.

– Jag fick verkligen en nytändning. Det har varit så skönt att få göra den bättre och kul att få lägga till låtar som är mer aktuella.

Vita Bergen inte längre en duo

Från början en göteborgsbaserad duo bestående av William Hellström och Robert Jallinder, numera ett enmans­projekt för förstnämnde. Vita Bergen skivdebuterade 2014 med en självbetitlad EP. Diskografin rymmer två album, 2015 års ”Disconnection” och två år senare ”Retriever”. ”Another day in paradise” släpps 12 mars.