Kultur & Nöje.

2017-09-16 08:10
”Märta är väldigt ego men hon har ett hjärta av guld”, säger Samir Arabzadeh som gjort filmen om Märta Proppmätt tillsammans med Petra Revenue och Annika Hellström – alla tre filmmakarna är baserade i Göteborg. Foto: Agneta Slonawski
”Märta är väldigt ego men hon har ett hjärta av guld”, säger Samir Arabzadeh som gjort filmen om Märta Proppmätt tillsammans med Petra Revenue och Annika Hellström – alla tre filmmakarna är baserade i Göteborg.

Liten fisk blev stort projekt

Samir Arabzadeh har genomgått ett slags metamorfos. Det handlar om arbetet med en animerad film. Låt oss presentera Märta Proppmätt – i egen hög person.

Det började med en vanlig förfrågan om en film, som ledde till en animationsstudio på Filippinerna. Arbetet på plats skulle ta en månad. Det tog ett år.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Det har varit den absolut största utmaningen i mitt liv, verkligen. Det är faktiskt jäkligt coolt. Efter det här känner jag att jag kan göra nästan vad som helst, säger Samir Arabzadeh som upplever att han har bestigit mer än en bergstopp under det senaste året.

Han tillägger att filmen är klar och att den blev mycket bättre än vad han kunnat drömma om. I söndags var det smygpremiär och den tjugoandra september går barnfilmen Märta Proppmätt upp på Folkets Bio och SF-biografer i landet.

Men låt oss ta det från början; Märta Proppmätt är en simmande superhjälte, i form av en guldfisk. Hon är egoistisk, vill ha allt hon får syn på – en dag tvingas hon dela med sig. Idén till karaktären föddes av Göteborgsbaserade manusförfattaren Petra Revenue.

– Vi är väldigt olika och har olika bakgrund. Men jag tror att vi har en sak gemensamt och det är att vi båda skiter i de sociala normerna; hur man bör göra och säga, förklarar Samir Arabzadeh.

Ungefär, precis så som Märta Proppmätt med andra ord. Guldfiskens första impuls är att hon vill ha allt. Helst genast. Märta Proppmätt fiser högljutt och är självupptagen, med ett näst intill eget ekosystem. Filmens sensmoral är bland annat att Märta Proppmätt får lov att dela med sig. Petra Revenue vill ta upp ämnen som konsumtion och ge barn och föräldrar ett tema att tugga på efter de sett filmen.

En annan av karaktärerna i filmen är Ulla-Olle Ostron, som ibland är en kille och ibland är en tjej. Dessutom får vi träffa pedagogiska Sonny Snigel och Algmonstret.

Tillsammans med Petra Revenue har Samir Arabzadeh skissat fram karaktärerna. För två år sedan fick de pengar från Moving Sweden att förverkliga projektet. Då fick Samir Arabzadeh frågan om han kunde ta sig an det.

– Om jag hade tänkt efter då, så hade jag svarat: Nej. Men jag tänkte inte efter, utan svarade: Ja. Det innebar ett team på Filippinerna på cirka 35 personer som animerade, designade och riggade med filmen och att jag fick vara chef. Och jag har aldrig varit någon chefsperson, säger Samir Arabzadeh.

Under ett år bodde han i en hyrd lägenhet på plats. Ungefär i halvlek, så uppstod ett stort personalproblem, inbegripande tre personer i teamet, av en händelse som kunde lett till en polisanmälan.

– Jag visste inte vad jag skulle göra. Jag satte mig ner och låtsades att det var ett manus och försökte tänka ut vad karaktärerna skulle behöva för att gå vidare. När vi sedan hade ett möte, sa jag till dem att de hade att välja på att hålla fast vid varsin version av det inträffade eller att acceptera en liten bit av varandras berättelse. Det fungerade faktiskt, berättar Samir Arabzadeh.

Vid det laget visste Samir Arabzadeh att projektet med Märta Proppmätt skulle dra över budget med drygt en miljon kronor. Han hade att välja på att göra en medelmåttig produkt eller en produkt som han kan stå för resten av livet. Han valde det senare.

– Men innan dess höll jag på att bryta ihop. Min flickvän som bor i Paris kom till Filippinerna. Min kompanjon i Göteborg sa ja, till att vi kunde gå in som medfinansiärer i filmen.

Så långt så väl. Arbetet med filmen fortskred. I början var han taggad inför all ny teknik med allt vad animation innebär. Så småningom började Samir Arabzadeh började utveckla en hatkärlek till Märta Proppmätt. Dels är hon en glupande, galen liten guldfisk. Men framför allt var det hennes fel att han befann sig på en plats, i ett år, långt borta från sin familj.

– Men så när jag tittade på det vi gjort, kände jag: Shit! Jag har känslor för den här fisken. Filmen blev väldigt bra. Nu kan jag tänka större än innan jag gjorde filmen.

Det innebär att han skall fullfölja sitt eget långfilmsprojekt som han arbetat med i tre års tid och som han fick göra uppehåll med på grund av Märta Proppmätt.

– Snart skall jag sända den till festivaler och distributörer. Sedan skall jag fortsätta med min egen långfilm, som jag fått göra uppehåll med. Den heter ”Deer and dragon”. Efter den kommer produktionen av en dokumentär som handlar om filippinarnas förkärlek till att ta en middagsslummer – ”Powersnapper’s paradise”.

Och så fortsätter det. Om en månad flyttar Samir Arabzadeh till Paris och sin flickvän i Pigalle. Efter det kan vad som helst hända.

Samir Arabzadeh

Bor: I Frölunda

Ålder: 31 år

Familj: Flickvän i Paris.

Intressen: Film, resor och cigarrer.

SlimSumo Studios

SlimSumo Studios startades 2000. Kontoret på Filippinerna startades 2014. De arbetar med 3D-animation och VFX för långfilm för filmer som The Square och Turist. Märta Proppmätt är företaget största animationsprojekt.

Märta Proppmätt är en barnfilm på 30 minuter. Den går upp på många av landets biografer den 22 september i år. Bakom filmen står lokala bolag som Cinenic film.