Kultur & Nöje.

2017-08-07 14:00
Bild: Claudio Bresciani/TT

Lista: Detta händer i veckan

När Håkan-euforin lagt sig är det dags för nästa folkfest. Way Out West och dess trängselkusin Stay Out West drar in i Slottsskogen och på diverse klubbar i stan. Den som vill se och höra Håkan Hellströms samarbetspartners får nya chanser när dylika musiker spelar med Henrik Wallgren och Les Big Byrd, utanför festivalprogrammet. Ja, även Håkans Ullevigäst Eva Dahlgren kommer till Way Out West.

Henrik Wallgren

Knappt har föreställningen "Kraken på kroken" lagts i frysboxen innan det är dags för Henrik Wallgren att fira släppet av nya soloalbumet "Sånger från Margaux". I bandet ingår instrumenteringen bas, gitarr, banjo, dragspel och såg. "Otippade gäster" utlovas också. Henriks bror har nämligen köpt säckpipa på nätet och "Fimpen" är glödhet efter Håkan Hellströms turné.

NÄR: 8 augusti

VAR: Brännö Varv


 

Bid: Ellika Henrikson

Daniel Lanois + Amanda Werne

Mästerproducenten bakom U2, Bob Dylan, Neil Young, Peter Gabriel, Robbie Robertson, Brian Eno och Emmylou Harris är även artist i eget namn. Nu kommer kanadensaren på efterlängtad Göteborgsvisit, den enda spelningen i Sverige. "Goodbye to language" heter Lanois senaste, atmosfäriska album. Amanda "Slowgold" Werne är uppvärmare.

NÄR: 8 augusti

VAR: Pustervik


 

P-ART-Y

Konstepidemin firar 30 år och ställer till med jubileumsutställningen P-ART-Y. 47 konstnärer bidrar med verk på temat "fest, kalas, party". Medverkande är bland andra Annika von Hausswolff, Per Agelii, Berit Jonsvik, Nike Nilsson, Maria Lindberg, Trinidad Carrillo, Nina Zetterquist, Tomas Ferm och Marie Holmgren.

NÄR: Till och med 27 augusti

VAR: Galleri Konstepidemin


 

Kyle Gass Band

Kyle Gass är mer känd som Jack Blacks kompanjon i skojfriska bandet Tenacious D, som gjorde sig ett namn efter att medverkat i en TV-serie med samma titel. Efter Tenacious D:s långfilmsprojekt och Grammy-vinst har Kyle Gass startat ett eget band, där även den Tenacious D-bekanta gitarristen John Konesky ingår.

NÄR: 8 augusti

VAR: Taubescenen, Liseberg


 

Vem är hen?

Genusfotografen Tomas Gunnarsson och etnologen och utställningsproducenten Emeli Holmström har satt samman Vem är hen? Här presenteras sju personer som kallar sig för hen. En utställning "om språk och identitet och om vikten av att få finnas och ta plats."

NÄR: Till och med 29 september.

VAR: Medicinhistoriska Museet


 

Bild: Christine Olsson/TT

Jens Lekman

Kortedalas egen Allan-i-dalen, Hammarkullens egen huvet-på-spiken. Nu kommer internationellt turnerande proffset Lekman till västkusten och angöra Slussens Pensionat på Orust. Det blir säkert en del låtar från senaste plattan "Life will see you now" som släpptes för ett halvår sedan.

NÄR: 8-9 augusti

VAR: Slussens Pensionat, Orust


 

Ståuppklubben

Ståuppklubben på Henriksberg bjuder på skratt från Özz Nûjen, Josefin Sonck och Jonas Strandberg. Bakom klubben ligger Göteborgskomikerna Hampus Algotsson och Marcus Bengtsson som önskar visa upp kända och okända komiker i backen upp mot Stigbergstorget.

NÄR: 9 augusti

VAR: Henriksberg


 

Bild: Fredrik Persson/TT

Bad Religion + Millencolin

Los Angeles-veteranerna Bad Religion levererar punkrock med trestämmiga sångharmonier, poppiga melodier och samhällskritiska texter. Gruppen har påverkat många andra band som NOFX och The Offspring. Ett annatexempel är förbandet Millencolin, som bildades i Örebro för 25 år sedan.

NÄR: 9 augusti

VAR: Liseberg


 

Les Big Byrd

Teddybears-nallen Jocke Åhlund tar ut svängarna i bandet Les Big Byrd. Med starka nya singeln "Two man gang" kommer de nu till Pustervik för en gratisspelning i Stora Klubben. Skivvändare för kvällen är High Time i matsalen och Swell inne i klubben.

NÄR: 9 augusti

VAR: Pustervik


 

Bild: Rob Grabowski

Way Out West och Stay Out West

Lana Del Rey, Frank Ocean, The xx, Ryan Adams, Migos, Band Of Horses, Major Lazer, Pixies och Regina Spektor är bara några av storheterna på årets musikfest. Göteborgsbaserade rockbandet Graveyard gör comeback med en ny trummis. Kanadensaren Mac DeMarco återvänder till festivalen efter tre år, försedd med idel kritikerrosor och en större publik.

NÄR: 10-12 augusti

VAR: Slottsskogen och diverse klubbar


 

Love Antell + Mira Aasma & Hannah Smallbone + Kristofer Åström

Skivbolagen Startracks och Birds Records ordnar med en dagsfest under Way Out Wests första dag. Klockan 16:00-19:00 fylls Holy Moly av livemusik från Love Antell, Kristofer Åström och Mira Aasma & Hannah Smallbone. Daniel Andersson från webbtidningen Hýmn och en DJ till vänder plattor.

NÄR: 10 augusti

VAR: Holy Moly


 

Johan Johansson Trio med Arvid Nero

Göteborgspianisten Johan Johansson bör inte förväxlas med hans namne, känd som ex-medlem i gamla punkbandet KSMB. Just den här Johansson är bekant för göteborgarna genom sin söndagsjazz på La Sombrita. Nu hör vi honom i Hagakyrkan, med Stefan Bellnäs på bas och Johan Håkansson på trummor. Arvid Nero gästar på gitarr och sång. Fri entré men det går att lägga en slant till Svenska kyrkans internationella arbete.

NÄR: 10 augusti

VAR: Hagakyrkan


 

Mix Megapols Sommarkalas

Nöjesfältet fylls av radiokanalen Mix Megapol och dess hyss. Familjeunderhållning i dagarna tre, med livesändningar från Sommarkalasbyn, olika tävlingar, hinderbana för barnen, TV-kända gladiatorer och diverse radiobekanta ansikten.

NÄR: 13-15 augusti

VAR: Taubescenen, Liseberg


 

MusicMusicMusic med Shawna Yang

Taiwanesiska jazzmusikern Shawna Yang gästar Sverige och gör några spelningar på västkusten. Hon mötte Göteborgsbandet MusicMusicMusic när de senare turnerade i Kina och Taiwan. Tang är altsaxofonist och vann i fjol en taiwanesisk grammy för bästa instrumentala album.

NÄR: 13 augusti

VAR: Bårbackens Café, Styrsö

 

Tillsammans

Tillsammans är Världskulturmuseets stora satsning på barn och familj. I utställningens olika delar får barn och vuxna på ett lekfullt och pedagogiskt sätt gå igenom känslor som uppstår i vardagen. Utställningen står med ett ben i samtiden och ett i museets föremålssamlingar där över 1000 föremål och deras berättelser har valts ut för att spegla dagens frågeställningar. Utställningen är producerad så att den som sitter i rullstol får lika stor behållning som den utan och texterna är anpassade för dyslektiker.

NÄR: Tills vidare

VAR: Världskulturmuseet

 

Freddie Wadlings kabinett

Tre rum på Stadsmuseet har förvandlat till ”Freddie Wadling-space”. Sångaren och konstnären hade en förmåga att förvandla stort och smått omkring sig och där han vistades tillräckligt länge uppstod Freddie-ytor där föremålen besjälats och utsmyckats. I hans garage fanns tusentals och åter tusentals teckningar, pressklipp, filmer, texter och annat som satts ihop till en utställning och inblick i hans liv och tankar.

NÄR: Tills vidare

VAR: Göteborgs stadsmuseum

 

Klas Eriksson – Vet din mamma var du e?

Separatutställning med konstnären Klas Eriksson. Här visas både nyproducerade och äldre verk av ett konstnärskap som vill trotsa det givna, och riktar fokus mot något mer okänt och osäkert. Klas Eriksson arbetar främst med foto, måleri, performance, video och skulptur som formas genom bland annat krutrök, fotboll och målflaggor.

NÄR: Fram till 20 augusti

VAR: Göteborgs konsthall