Kultur & Nöje.

2017-06-19 14:15
First Aid Kit spelar på Liseberg på onsdag.  Bild: Adam Ihse/TT
First Aid Kit spelar på Liseberg på onsdag.

Lista: Detta händer i veckan

Sommaren dundrar in med en del storkonserter. På Scandinavium tar man emot Green day med Rancid som förband. På Ullevi blir det megakonsert med Coldplay. För teater- och scenkonstpubliken är det tyvärr lite stiltje den här delen av året, men för den konstsugne finns det en rad utställningar att besöka.

Side by side - El sistema

Avslutningskonserter för Side by Side by El Sistema, som är ett internationellt sommarläger där barn och unga möts för att spela, sjunga, dansa och skapa tillsammans. Vid den stora avslutningskonserten deltar lägrets alla unga orkester- och kördeltagare och skapar ett gigantiskt musik aliskt finalfyrverkeri under ledning av Ron Davis Alvarez och Birgitta Mannerström Molin som får sätta punkt för årets läger.

NÄR: 20 juni

VAR: Lisebergshallen

 

Green Day spelar på Scandinavium med Rancid på onsdag.  Bild: Greg Allen/Invision/AP

Green Day + Rancid

När Dookie kom ut 1995 slog Green Day igenom med dunder och brak.  Billie Joe Armstrong och hans bemanning har sedan dess, några time outs och omstarter till trots, hängt sig kvar i toppen av hybridgenren arenarock med punkig puts. Med sig den här gången har de Rancid, som också slog igenom i mitten av 90-talet med mer ska-uppblandad The Clash-doftande punk.

NÄR: 21 juni

VAR: Scandinavium

 

Tomas Lundgren: Schaefer Expedition

Tomas Lundgrens verk Schaefer Expedition visas på Röda Sten Konsthall och Landvetters flygplats. Titeln är hämtad från en tysk expedition till Tibet under åren 1938 -1939. Under den resan dokumenterades och fotograferades människor och samhällen. Lundgren är intresserad av hur uppfattningen av den moderna västerländska människan skapades under 1800- och 1900-talet. Målningarna är baserade på fotografier som togs under expeditionen.

NÄR: 10 juni - 20 augusti

VAR: Röda sten

 

First Aid Kit spelar på Liseberg på onsdag.  Bild: Adam Ihse/TT
First Aid Kit spelar på Liseberg på onsdag.

First Aid Kit

Klara och Johanna Söderberg har bevisat att klockren stämsång, musikalisk begåvning och ickedigitala instrument kan räcka långt även i vår tid. Riktigt långt. Efter debuten med EP:n Drunken trees 2008, när systrarna var bara 15 respektive 18 år gamla, så har det bara gått spikrakt uppåt både på hemmaplan och internationellt.

NÄR: 21 juni

VAR: Liseberg, Stora scenen

 

Experimentera under ytan på Sjöfartsmuseets Sommarlabb hela veckan.  Bild: Maja Suslin/TT
Experimentera under ytan på Sjöfartsmuseets Sommarlabb hela veckan.

Sommarlabbet

På Sjöfartsmuseet Akvariet kan den som vill bli havsforskare för en dag. Nyfikna i alla åldrar får göra vattenexperiment och lära sig mer om havsmiljön. I Sommarlabbet får du bland annat mäta salthalt och flytkraft, leta mikroplaster och lära dig känna igen olika arter av havsdjur. 

För alla över 7 år, yngre i vuxet sällskap.

NÄR: 17 juni - 27 augusti

VAR: Sjöfartsmuseet

 

Syster Sol spelar på Liseberg den 22 juni.  Bild: Annika Berglund
Syster Sol spelar på Liseberg den 22 juni.

Syster Sol

Reggaesångerskan, låtskrivaren, toastern och DJ:n Isabel Sandblom intar Taubescenen på Liseberg. Syster Sol har hon kallat sig sedan hon 2008 blev första svenska kvinna att etablera en solokarriär inom reggae. Nu är hon tillbaka med nya låtar som är ett litet kliv ifrån rootsreggaen hon kommit att förknippas med, och har låtit sig inspireras av samtida dancehall.

NÄR: 22 juni

VAR: Liseberg, Taubescenen

 

Mystrium

Mystrium är en udda och lite annorlunda utställning som vill fördjupa diskussionen om vad som räknas som konst . Här dras sätts ljuset de självlärda och/eller anonyma bildkonstnärerna fram i ljuset och den gemensamma nämnaren är egensinnighet och upptäckarlust med den visuella konsten som uttrycksmedel. Utställningens titel ”Mystrium” kommer från ett citat från en av konstnärerna. Han hade skurit ut och målat en devis i trä: "Konsten är ett mystrium – låt den vara det”.

NÄR: 9 april - 1 oktober

VAR: Strandverket

 

Coldplay bjuder in till tvådagarsfest på Ullevi den 25 och 26 juni.  Bild: Dave Hogan/AP/TT
Coldplay bjuder in till tvådagarsfest på Ullevi den 25 och 26 juni.

Coldplay

A head full of dreams heter världsturnén som Coldplay nu är ute på. Samma namn bär deras sjunde studioskiva och turnén har varat sedan 2015 då den släpptes. Arenashowen har kallats en av tidernas mest spektakulära och tycks bjuda på extra allt.

NÄR: 25 och 26 juni

VAR: Ullevi

 

We are the remix

Videoutställning på Röda Sten Konsthall. En internationell videoutställning om musikens betydelse för identitetsskapande. We Are The Remix innehåller berättelser från hela världen genom videoverk skapade av åtta internationellt kända konstnärer. Följ en performancekonstnär i Bangkok, sveps med i en improviserad danstävling på Jamaica och hypnotiseras av den spektakulära ljusshowen på en holländsk electrofestival. 

NÄR: 10 juni - 20 augusti

VAR: Röda sten

 

Freddie Wadlings kabinett

Tre rum på Stadsmuseet har förvandlat till ”Freddie Wadling-space”. Sångaren och konstnären hade en förmåga att förvandla stort och smått omkring sig och där han vistades tillräckligt länge uppstod Freddie-ytor där föremålen besjälats och utsmyckats. I hans garage fanns tusentals och åter tusentals teckningar, pressklipp, filmer, texter och annat som satts ihop till en utställning och inblick i hans liv och tankar.

NÄR: Tillsvidare

VAR: Göteborgs stadsmuseum

 

Bild: Världskulturmuseet

Tillsammans

Tillsammans är Världskulturmuseets stora satsning på barn och familj. I utställningens olika delar får barn och vuxna på ett lekfullt och pedagogiskt sätt gå igenom känslor som uppstår i vardagen. Utställningen står med ett ben i samtiden och ett i museets föremålssamlingar där över 1000 föremål och deras berättelser har valts ut för att spegla dagens frågeställningar. Utställningen är producerad så att den som sitter i rullstol får lika stor behållning som den utan och texterna är anpassade för dyslektiker.

NÄR: Tills vidare

VAR: Världskulturmuseet 

 

Klas Eriksson – Vet din mamma var du e? 

Separatutställning med konstnären Klas Eriksson. Här visas både nyproducerade och äldre verk av ett konstnärskap som vill trotsa det givna, och riktar fokus mot något mer okänt och osäkert. Klas Eriksson arbetar främst med foto, måleri, performance, video och skulptur som formas genom bland annat krutrök, fotboll och målflaggor. 

NÄR: Fram till 20 augusti

VAR: Göteborgs konsthall

 

Göteborgs födelse

Basutställning på Göteborgs stadsmuseum med 1600-talet sett från sängkanten, finrummet och bakgatan. Inför Göteborgs 400-årsjubileum uppmärksammar Stadsmuseet  stadens födelse och barndom. Prova på 1600-talets sociala medier, lyssna på dåtidens populärmusik, fundera över vem som bar smycket Silverhjärtat och lär känna de allra första göteborgarna.

NÄR: Tills vidare

VAR: Göteborgs stadsmuseum

 

Fotografen Kent Klich ställer ut bilder på Hasselblad center.  Bild: Kent Klich
Fotografen Kent Klich ställer ut bilder på Hasselblad center.

Kent Klich

Fotoutställningen "Gaza Works" tar ett samlat grepp kring Kent Klichs mångåriga engagemang i Gaza. Här visas serierna Gaza Photo Album, Killing Time och Black Friday, samt ett helt nytt arbete om Gaza International Airport.

Kent Klich är född 1952 i Sverige och bor i Danmark. Han har studerat fotografi vid International Center of Photography i New York. 

NÄR: 3 juni - 17 september

VAR: Hasselblad center