Kultur & Nöje.

2019-06-03 13:15
Puffetikett
ETC Göteborg

Levande musikscen i sommar

Stadsteatern, Backa teater och Folkteatern har nu stängt portarna för sommaren, så är man sugen på skådespel får man antingen vänta, leta upp sommarteatrar eller hålla till godo med kortare gästspel. Musikscenerna både inom- och utomhus är dock hellevande.

Musik

Alice b

Bild: Adam Ihse/TT

Alice gjorde en finfin akustisk spelning på Luxurys avskedfest förra veckan. Här är det dock full sättning som gäller igen. Hon har spelat rätt flitigt i staden sedan tredje skivan ”Kanske” släpptes tidigare i år.

När: 4 juni

Var: Liseberg, Lilla scenen


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Albin Lee Meldau

Hypen kring Albin Lee Meldau började egentligen mestadels utanför landets gränser, men via tv-programmet ”Så mycket bättre” sköljde den över folk även här. Finfin egensinnig blandning av soul och pop från Göteborgssonen. I februari begav han sig på en helt utsåld Sverigeturné. Missade man den får man nu en ny chans.

När: 7 juni

Var: Liseberg, Stora scenen

Gården

Med en ring över a:et återlanseras förra årets Garden-festival som kort och gott Gården. Något för alla, eller måhända lite spretigt spelschema ligger väl i betraktarens öga. Men här samsas vitt skilda akter som The Streets, Sarah Klang, Tame Impala och ett för dagen återförenat Bad Cash Quartet om utrymmet.  Samt en hel del andra så såklart.

När:  5–6 juni

Var: Trädgårdsföreningen

Clandestino

Clandestino är tillbaka, med en lika späckad line up som vanligt. Bland årets artister syns namn som Farida Muhammad Ali, Alice Boman, Tartit, Gidge och Gyða Valtýsdóttir. I år har Sarah Assbring (El Perro Del Mar) och Mariam Wallentin (Mariam The Believer, Wildbirds & Peace­drums) ingått i bokningsteamet.

När: 6–9 juni

Var: Flertalet scener över staden

Teater

Dödsängel

Bild: Christian Strömqvist

En släkthistoria där historien återupprepas och hämden aldrig tar slut. En monolog om vår närhet till ondska och längtan att slå sig fri som nu är tillbaka tillfälligt på teater Jaguar. Av och med Torben Sigelius Kulin.

När: 4 juni

Var: Teater Jaguar

Påklädaren

Gästspel från Dramaten med Sven-Bertil Taube och Krister Henriksson tillsammans på scen för första gången. Påklädaren handlar om kärlek och maktkamp, komedi och svärta, bakom kulisserna. Då, för längesedan. En kväll på 1940-talet, under Tysklands bombningar av England, förbereder sig den åldrande skådespelaren Sir John och hans påklädare Norman inför kvällens föreställning av Kung Lear.

När: 1–10 juni

Var: Stora teatern

Flickan med svavelstickorna

Rikard Lekander tar sig an HC Andersens stillsamma saga och förvandlar den till stumfilmsteater. Musiken, blickarna och rörelserna får tala när flickan med sina svavelstickor som ingen vill köpa går barfota genom en snöig nyårsnatt. Målgrupp är lågstadieelever och det blir både skolvisningar och öppna sådana.

När: 29 mars–20 september

Var: Backa teater

Konst & utställning

Per Svensson – Alkemi – Det allseende ögat

Under sommaren förvandlas Röda sten konsthall till ett konstlabb med alkemiska reaktioner där givna system ifrågasätts och nedmonteras genom konstnären Per Svenssons teckningar och skulpturer.

När: 5 juni–18 augusti

Var: Röda sten konsthall

Fragmented Realities

Fragmented Realities är sommarens stora grupputställning på Göteborgs konsthall. Här tolkar fem konstnärer i installation, video, måleri, skulptur och performance relationen mellan kaos och ordning, och utforskar vad som händer när något upplöses eller bryts ner till minsta beståndsdel. Svenska och internationella konstnärerna Henrik Håkansson, Alina Chaiderov, Serina Erfjord, Anastasia Ax och Monika Grzymala medverkar.

När: 7 juni–18 augusti

Var: Göteborgs konsthall

Artscape Saga

Under tre veckor genomförs Artscapes stora sagoprojekt i tolv kommuner i Göteborgsregionen. Gatukonst skapat av konstnärer från världens alla hörn kommer att växa fram på väggarna och dessutom en mängd olika sidoevenemang.. Alla konstverk kommer att tolka en klassisk folksaga eller myt.

När: 27 maj–16 juni

Var: Ale, Alingsås, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö

Interruptions

Katarina in blue (2016) Cooper & Gorfer

Konstfotoutställning med den Göteborgsbaserade konstnärsduon Cooper & Gorfer som porträtterar flera generationer av kvinnor från den svenska delen av Sápmi. Sarah Cooper och Nina Gorfer träffades under sin utbildning på HDK och har samarbetat sedan 2006. De har blivit internationellt uppmärksammade för sina måleriska fotokollage och sin antropologiska arbetsprocess.

När: 30 maj–6 oktober

Var: Världskulturmuseet

The art of Banksy

Evigt hemliga konstnären Banksy (eller om det nu är Massive Attacks Robert Del Naja som den populäraste teorin lyder) har absolut ingenting personligen med den här utställningen att göra. Istället är det lånade föremål från privata samlare som utgör kärnan. Det bjuds även på exklusivt bakom kulisserna-material från Banksys tidigare fotograf Steve Lazarides. Konstnären själv tar tydligt avstånd från alla sådana här utställningar.

När: 11 maj–25 augusti

Var: Galleri Fredstan

Tori Wrånes – separatutställning

Norska Tori Wrånes hybridformer och mutationer, jojkande troll, degiga löpband och upphängda sackosäckar som frontalkrockat med abstrakt måleri. Intensiva filmverk och installationer där ljud och rörelse är i centrum.

När: 2 mars–25 augusti

Var: Göteborgs konstmuseum

Jobba, leva, bo – bilder av ett samhälle

Fotografen och författaren Jens S Jensens skildringar av livet i Hammarkullen och arbetet på Volvofabriken i Torslanda brukar räknas till de allra viktigaste bidragen till dokumentärfotografiet i Sverige. I Stadsmuseets utställning visas tvåhundra av Jensens fotografier från 70-talet tillsammans med nya bilder och berättelser. Jensen avled 2015 men vann internationellt erkännande för sina skildringar av livet och vardagen i Hammarkullen, som han dokumenterade i fyra decennier.

När: 24 november–22 september

Var: Göteborgs stadsmuseum

Världen omkring dig

Nutida verk ur Göteborgs konstmuseums samling. Psykedelisk ökenvision, filmscenografi i rosa siden, ett jättelikt horn i amerikanska flaggans färger och mycket annat när konst från 1970-talet möter nutida dito.

När: 17 april–22 september

Var: Göteborgs konstmuseum

Övrigt

Ståuppklubben

Bild: Jessica Gow/TT

Den här gången är det Kodjo Akolor tillsammans med Josefin Sonck och Tobias Erehed som gästar Ståuppklubben på Contrast public house. Kodjo är känd för många som en av rösterna i P3:s Morgonpasset men har även lett Melodifestivalen och var i många år en av programledarna för Musikhjälpen.

När: 5 juni

Var: Contrast public house