Kultur & Nöje.

2017-10-13 11:50
Rickard Stierna är Kulturnattas nya projektledare.  Bild: Press
Rickard Stierna är Kulturnattas nya projektledare.

Kulturnatta tillbaka i höstrusket

I kväll samsas 156 kulturella programpunkter över staden i den 26:e upplagan av Kulturnatta. Efter förra årets jubileum är saker nu tillbaka till det vanliga. Framförallt sker natten i oktober igen istället för mitt i vintern.

Förra året var det både kulturår i Göteborg och 25-årsjubileum för Kulturnatta. Därför slogs 2015 och 2016 års nätter ihop till en, med dubbel budget, två dagar istället för en och extra allt. Viss risk för en dagen efter-känsla att rodda med årets fest alltså.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


 

– Jag förstår vad du menar. Men här är peppen stor och det går väldigt bra. Det jag känt mycket i år är att väldigt många är tacksamma att det är tillbaka i oktober. Det är många som anser att Kulturnatta hör hemma där. I höstrusket istället för den iskalla vintern. Man kanske hade förväntat sig att det skulle bli en mindre uppslutning i år, men vi har 156 programpunkter under nattens gång, så det är väldigt många arrangörer som anmält sig, säger Rickard Stierna, ny projektledare för Kulturnatta.

 

Välkomnar alla arrangörer

Natten är något av en institution i Göteborgs kulturliv, men till skillnad från till exempel Kulturkalaset så gör arrangerande kulturförvaltningen inget konstnärligt urval. Alla som vill, inom ramen för etik och moral, är välkomna att vara med, och de olika arrangörerna visar oftast upp sig på sin egen scen.

Under jubileumsåret gjorde man även ett nummer av att få med samtliga stadsdelar i uppställningen.

– Vårt mål är ju att nå ut med Kulturnatta med så bred representation från de olika stadsdelarna som möjligt. Nu går programmet från Högsbo upp till Angered, men störst, som tidigare år, fokus på teaterstråket och Majorna-Linné. Där ligger stora delar av det fria kulturlivet idag, säger Rickard Stierna.

Alla stadsdelar är alltså inte med i år, men som Rickard Stierna poängterar så är det även utifrån stadsdelarnas egna förmåga att arrangera. Alla som vill får vara med.

Tre snabba tips från Rickard Stierna

Världskultur-muséet

– Jag skulle vilja tipsa om deras program med bland annat en hip hopkväll. Det är verkligen så häftigt om kommer att bli en riktig fest där uppe.

 

Sockerbruket arena

– De har musik där hela kvällen, så det är riktigt lyxigt.

 

Göteborgs symfoniker

– De ger en gratiskonsert på Konserthuset. Där kan man sätta sig ner på ett barhäng och lyssna på riktigt bra symfoni. Det är inte varje dag.