Kultur & Nöje.

2019-08-12 13:00
Puffetikett
ETC Göteborg

Kulturkalendariet

Sommaren dör, som John Holm skaldade, och känslan har du rakt utanför dörren. Han spelar inte i Göteborg den här vecka, men det gör däremot en hel del andra. Kiefer Sutherland till exempel.

Musik

Uno Svenningsson

Bild: Johan Bergmark

Uno Svenningsson firar dubbelt jubileum i år – 60 levda och 25 av dem som soloartist. Den gamla Fredá-frontmannen har inte varit superproduktiv de senaste åren. Sista regelrätta soloskivan kom 2011. Men den här sommaren gör han några få gig i alla fall, och ett av dem är i Göteborg.

När: 12 augusti.

Var: Trädgår'n.

Kiefer Sutherland

Bild: Grant Pollard/Invision/AP/TT

Kiefer Sutherland är förstås mest känd som skådespelare, men han har också kastat sig in i en musikkarriär inom country. Han skivdebuterade 2016 med ”Down in a hole” och i april kom senaste plattan ”Reckless & me”.

När: 16 augusti.

Var: Pustervik.

Lotta på Liseberg

Allsång som vanligt i nöjesparken den här sommaren. Lotta, som vanligt, dyker upp under åtta måndagar fram till augusti med allehanda gäster ni troligtvis känner igen från Melodifestivalen eller Idol. Lena Philipsson, Magnus Uggla, Tommy Körberg och Clara Klingenström gästar avslutningskvällen.

När: 12 augusti.

Var:  Liseberg, stora scenen.

Aurelia Dey

Bild: Kamila-Schneltser

Dancehall, afrobeat-artisten Aurelia Dey använder musiken som en plattform för att ge den afropéiska jämställdhets- och antirasism-rörelsen en plats i ljuset. Hennes styrka är inte endast hennes sound utan även hennes bredd, hon både toastar/rappar, sjunger, dansar och producerar. Utöver detta driver hon även ”The dancehall college” i Göteborg samt barn- och ungdomsturnén ”Alpha in the making”.

När: 16 augusti.

Var: Nefertiti.

Teater

Vilse

Bild: Teater tofta

För tionde året i rad blir det sommarteater i Magasinet på Tofta Herrgård. I år handlar det om den stressade rektorn Tove som försöker hitta lugnet på sin systers lantgård. Självklart blir det inte så stillsamt som hon tänkt sig, utan hon tvingas hantera familjehemligheter och kärleksrelationer.

När: Spelas onsdag till lördag fram till den 17 augusti.

Var: Magasinet på Tofta Herrgård.

Konst & utställning

Fristad – Ett svar på förföljelse och förtryck

Fyra personer med olika konstnärliga uttryck berättar om betydelsen av yttrandefrihet och demokrati, om valet att fly sitt land och det angelägna i att kunna hitta en fristad. I utställningen ”Fristad – ett svar på förföljelse och förtryck” får vi ta del av deras liv och erfarenheter i denna vandringsutställning som kommit till Göteborg.

När: 18 juni–25 augusti.

Var: Göteborgs stadsbibliotek.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Borderline offensive

Röda sten konsthall, i samarbete med tillt, visar upp sju konstnärer från Europa och Mellanöstern i pop up-utställningen ”Borderline offensive – laughing in the face of fear”. Utställningens transdisciplinära konstverk samlar och konfronterar frågor kring bland annat identitet, samhälle och mobilitet för att reflektera över ett samtida fenomen: migrationen mellan Mellanöstern och Europa och alla konflikter som uppstår från den.

När:  9–18 augusti.

Var: Röda sten konsthall.

Remembering Lampedusa

I oktober lämnar en överfull fiskebåt Libyens kust. Utanför den italienska ön Lampedusa börjar det brinna ombord och endast 155 av de 500 passagerarna överlever. Om detta handlar den tillfälliga sommarutställningen på Maritiman, där besökarna får ta del av personliga berättelser från några av överlevarna.

När: Till och med den 31 augusti.

Var: Maritiman, Packhusplatsen 12.

Per Svensson – Alkemi – Det allseende ögat

Under sommaren förvandlas Röda sten konsthall till ett konstlabb med alkemiska reaktioner där givna system ifrågasätts och nedmonteras genom konstnären Per Svenssons teckningar och skulpturer.

När: 5 juni–18 augusti.

Var: Röda sten konsthall.

Fragmented Realities

Sommarens stora grupputställning på Göteborgs konsthall. Här tolkar fem konstnärer i installation, video, måleri, skulptur och performance relationen mellan kaos och ordning, och utforskar vad som händer när något upplöses eller bryts ner till minsta beståndsdel. Svenska och internationella konstnärerna Henrik Håkansson, Alina Chaiderov, Serina Erfjord, Anastasia Ax och Monika Grzymala  medverkar.

När: 7 juni–18 augusti.

Var: Göteborgs konsthall.

Interruptions

Konstfotoutställning med den Göteborgsbaserade konstnärsduon Cooper & Gorfer som porträtterar flera generationer av kvinnor från den svenska delen av Sápmi. Sarah Cooper och Nina Gorfer träffades under sin utbildning på HDK och har samarbetat sedan 2006. De har blivit internationellt uppmärksammade för sina måleriska foto­kollage och sin antropologiska arbetsprocess.

När: 30 maj–6 oktober.

Var: Världskulturmuseet.

The art of Banksy

Evigt hemliga konstnären Banksy (eller om det nu är Massive Attacks Robert Del Naja, som den populäraste teorin lyder) har absolut ingenting personligen med den här utställningen att göra. I stället är det lånade föremål från privata samlare som utgör kärnan. Det bjuds även på exklusivt bakom kulisserna-­material från Banksys tidigare fotograf Steve Lazarides. Konstnären själv tar tydligt avstånd från alla sådana här utställningar.

När: 11 maj–25 augusti.

Var: Galleri Fredstan.

Jobba, leva, bo – bilder av ett samhälle

Fotografen och författaren Jens S Jensens skildringar av livet i Hammarkullen och arbetet på Volvofabriken i Torslanda brukar räknas till de allra viktigaste bidragen till dokumentärfotografiet i Sverige. I Stadsmuseets utställning visas tvåhundra av Jensens fotografier från 70-talet tillsammans med nya bilder och berättelser. Jensen avled 2015 men vann internationellt erkännande för sina skildringar av livet och vardagen i Hammarkullen, som han dokumenterade i fyra decennier.

När: Till och med 22 september.

Var: Göteborgs stadsmuseum

Världen omkring dig

Nutida verk ur Göteborgs konstmuseums samling. Psykedelisk ökenvision, filmscenografi i rosa siden, ett jättelikt horn i amerikanska flaggans färger och mycket annat när konst från 1970-talet möter nutida dito.

När:  17 april–22 september.

Var: Göteborgs konstmuseum.

Övrigt

Sommarverkstan

Röda sten håller traditionsenligt öppet för kreativa sommardagar i sin utomhusverkstad. Torsdagar, lördagar och söndagar är det som gäller. Det är drop in och allting är gratis. Naturskulptur, actionpainting och lera är några av aktiviteterna på schemat.

När: 5 juni–18 augusti.

Var: Röda sten.