Kultur & Nöje.

2019-08-05 13:23
Puffetikett
ETC Göteborg

Kulturkalendariet

Veckan är fullspäckad med festivaler, från Way Out West och Göteborgs pianofestival till det omdöpta kulturkalaset, Gothenburg culture festival, som bland annat gästas av den libanesiska superstjärnan Haifa Wehbe.

Musik

Dark Tranquility

Death metal-göteborgarna spelar i hemstaden under Gothenburg culture festival.

När: Torsdag 8 augusti, kl. 21.30.

Var: Kungstorget.

Imenella

Bild: Luger

Hon prisades som årets nykomling på Grammisgalan i våras och hennes hit ”Chagga” har spelats över fem miljoner gånger på Spotify. På lördag gästar Imenella kulturkalaset.

När:  Lördag 10 augusti, kl. 17.45.

Var: Kungstorget.

Haifa Wehbe

Bild: Sandra Nohra/wikimedia commons

Den libanesiska superstjärnan fick sitt genomslag i mitten på 00-talet med hits som ”Aana Haifa”. I år gör hon sitt första Sverigebesök som huvudartist på Gothenburg culture festival och bjuder staden på dansant pop.

När: Lördag 10 augusti, kl. 21.30.

Var: Kungstorget.

Göteborgs pianofestival

Festivalen kommer bland annat att fira 200-årsjubileum av pianisten och tonsättaren Clara Schumanns (gift med Robert Schumann) födelse. Det blir även andra konserter, workshops, prova-på, poesi, dans och samtal.

När: 7–12 augusti.

Var: För enskilda evenemang, se programmet på goteborgspianofestival.com.

European choir games

En av Europas största körfestivaler har landat i Göteborg, med tävlande från Ghana och Indonesien till Kina och Kanada. Konserter hålls på Partille arena så väl som i olika göteborgska kyrkor och på olika ställen i stan.

När: 3–10 augusti.

Var: För enskilda programpunkter, se ecggothenburg2019.com.

Way Out West

Bild: Elias Assar Gustafsson/Way Out West

Soulsångaren Jorja Smith tar rapparen Cardi B:s plats som årets dragplåster på Way Out West. Som vanligt blir det liveuppträdanden med globala och lokala stjärnor, filmvisning och samtal i Slottsskogen och fester på olika klubbar i centrum från torsdag till söndag.

När: 8–11 augusti.

Var: Slottsskogen.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Teater

Den osalige

Traditionsenligt blir det sommarteater på Gunnebo slott. Den här gången en nyskriven komedi, om en fars, som blev en musikal. På scen står bland andra Per Andersson, Ulla Skoog och Linus Wahlgren. Musiken är levande.

När: Till och med den 9 augusti.

Var: Gunnebo slott.

Vilse

För tionde året i rad blir det sommarteater i Magasinet på Tofta Herrgård. I år handlar det om den stressade rektorn Tove som försöker hitta lugnet på sin systers lantgård. Självklart blir det inte så stillsamt som hon tänkt sig, utan hon tvingas hantera familjehemligheter och kärleksrelationer.

När: Spelas onsdag till lördag fram till den 17 augusti.

Var: Magasinet på Tofta Herrgård.

Konst & utställning

Remembering Lampedusa

I oktober lämnar en överfull fiske­båt Libyens kust. Utanför den italienska ön Lampedusa börjar det brinna ombord och endast 155 av de 500 passagerarna överlever. Om detta handlar den tillfälliga sommarutställningen på Maritiman, där besökarna får ta del av personliga berättelser från några av överlevarna.

När: Till och med den 31 augusti.

Var:  Maritiman, Packhusplatsen 12.

Fristad – Ett svar på förföljelse och förtryck

Fyra personer med olika konstnärliga uttryck berättar om betydelsen av yttrandefrihet och demokrati, om valet att fly sitt land och det angelägna i att kunna hitta en fristad. I utställningen ”Fristad – ett svar på förföljelse och förtryck” får vi ta del av deras liv och erfarenheter i denna vandringsutställning som kommit till Göteborg.

När: 18 juni – 25 augusti.

Var: Göteborgs stadsbibliotek.

Per Svensson – Alkemi – Det allseende ögat

Under sommaren förvandlas Röda Sten konsthall till ett konstlabb med alkemiska reaktioner där givna system ifrågasätts och nedmonteras genom konstnären Per Svenssons teckningar och skulpturer.

När:  5 juni–18 augusti.

Var: Röda sten konsthall.

Fragmented Realities

Sommarens stora grupputställning på Göteborgs Konsthall. Här tolkar fem konstnärer i installation, video, måleri, skulptur och performance relationen mellan kaos och ordning, och utforskar vad som händer när något upplöses eller bryts ner till minsta beståndsdel. Svenska och internationella konstnärerna Henrik Håkansson, Alina Chaiderov, Serina Erfjord, Anastasia Ax och Monika Grzymala  medverkar.

När: 7 juni–18 augusti,

Var: Göteborgs konsthall.

Interruptions

Konstfotoutställning med den Göteborgsbaserade konstnärsduon Cooper & Gorfer som porträtterar flera generationer av kvinnor från den svenska delen av Sápmi. Sarah Cooper och Nina Gorfer träffades under sin utbildning på HDK och har samarbetat sedan 2006. De har blivit internationellt uppmärksammade för sina måleriska fotokollage och sin antropologiska arbetsprocess.

När: 30 maj–6 oktober.

Var: Världskulturmuseet.

The art of Banksy

Evigt hemliga konstnären Banksy (eller om det nu är Massive Attack's Robert Del Naja, som den populäraste teorin lyder) har absolut ingenting personligen med den här utställningen att göra. Istället är det lånade föremål från privata samlare som utgör kärnan. Det bjuds även på exklusivt bakom kulisserna-material från Banksys tidigare fotograf Steve Lazarides. Konstnären själv tar tydligt avstånd från alla sådana här utställningar.

När: 11 maj–25 augusti.

Var: Galleri Fredstan.

Jobba, leva, bo – bilder av ett samhälle

Fotografen och författaren Jens S Jensens skildringar av livet i Hammarkullen och arbetet på Volvofabriken i Torslanda brukar räknas till de allra viktigaste bidragen till dokumentärfotografiet i Sverige. I Stadsmuseets utställning visas tvåhundra av Jensens fotografier från 70-talet tillsammans med nya bilder och berättelser. Jensen avled 2015 men vann internationellt erkännande för sina skildringar av livet och vardagen i Hammarkullen, som han dokumenterade i fyra decennier.

När: T.o.m. 22 september.

Var: Göteborgs stadsmuseum

Världen omkring dig

Nutida verk ur Göteborgs konstmuseums samling. Psykedelisk ökenvision, filmscenografi i rosa siden, ett jättelikt horn i amerikanska flaggans färger och mycket annat när konst från 1970-talet möter nutida dito.

När: 17 april–22 september.

Var: Göteborgs konstmuseum.

Övrigt

Sommarverkstan

Röda Sten håller traditionsenligt öppet för kreativa sommardagar i sin utomhusverkstad. Torsdagar, lördagar och söndagar är det som gäller. Det är drop in och allting är gratis. Naturskulptur, actionpainting och lera är några av aktiviteterna på schemat.

När: 5 juni–18 augusti.

Var: Röda Sten.

Hip hop-festival

På Essence of hip hop festival kan hela familj prova att måla graffiti, lära sig beatboxa och dansa breakdance. På kvällen intar lokala artister scenen i cirkustältet.

När:  6–7 augusti.

Var: Trädgårdsföreningen.