Kultur & Nöje.

2018-08-14 11:30
  • ”Vi har planerat för Europride i över fyra år, så nu känns det bara helt otroligt att det snart är dags”, säger Emma Gunterberg Sachs, verksamhetsansvarig för West Pride.  Bild: Caroline Axelsson
    ”Vi har planerat för Europride i över fyra år, så nu känns det bara helt otroligt att det snart är dags”, säger Emma Gunterberg Sachs, verksamhetsansvarig för West Pride.
  • Tasso Stafilidis, verksamhetsansvarig för Kulturkalaset.  Bild: Frida Winter
    Tasso Stafilidis, verksamhetsansvarig för Kulturkalaset.
Puffetikett
Dagens ETC

Kulturkalaset och Pride i samarbete

Över 1 400 programpunkter med musik, litteratur, konst och fest. I år samarbetar Kulturkalaset och West Pride för att bjuda på festligheter i dagarna sex.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Att det blev ett samarbete mellan West Pride, som i år arrangerar Europride tillsammans med Stockholm Pride, och Kulturkalaset har egentligen sin bakgrund i målet att föra samman genomförandet i Göteborg med Stockholm. Tanken var från början att Europride skulle göra sitt första stopp i Göteborg i juni, innan evenemanget togs vidare till Stockholm i augusti.

– Men det fanns flera medlemsorganisationer i Europride som hade synpunkter på att det då skulle vara över en månad mellan de två evenemangen i Göteborg och Stockholm, berättar Tasso Stafilidis, verksamhetsansvarig för Kulturkalaset.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Istället planerade man att arrangera Europride i Göteborg direkt efter Stockholm, men det skulle ha inneburit att festivalen arrangerades samtidigt som Kulturkalasets scenbygge pågick.

– Så, vi kom på den geniala idén att vi helt enkelt samordnar evenemangen, säger Tasso Stafilidis.

– Eftersom vi delar samma värdegrund ser vi det som att finns massa fördelar med att samarbeta. Båda evenemangen kommer bli tillgängliga för en större publik, säger Emma Gunterberg Sachs, verksamhetsansvarig för West Pride.

Stor hjälp av varandra

Besökarna kommer främst märka av samarbetet genom att de båda evenemangen dyker upp på varandras scener och att de har en gemensam programtidning. Bakom kulisserna har samarbetet även inneburit att arrangörerna kunnat ta hjälp av varandra i bokningsprocessen och därmed kan presentera programpunkter som de annars kanske inte skulle ha haft.
Ett sådant exempel den kanadensiske spokenword-artisten och författaren Ivan Coyote, som uppträder på stora scenen i Pridepark under onsdagen.

– Det är en sådan bokning som vi inte hade gjort annars, så visst har vi haft stor hjälp av varandra, säger Emma Gunterberg Sachs.

”Otroligt viktigt symbolband”

På musikscenen är det Boy George med sitt band Culture club som är Europrides stora dragplåster. Det ikoniska bandet har sålt mer än 50 miljoner skivor och kan skryta med att ha skapat hits som ”Do you really want to hurt me” och ”Karma chameleon”. Konserten arrangeras på lördag på Götaplatsen.

– Det känns helt fantastiskt att vi får hit dem. Vi är jättestolta. Jag tror att det kommer bli en riktig publikdragare och hoppas på att hela Götaplatsen kommer att fyllas av människor, säger Emma Gunterberg Sachs.

Hon framhåller också det libanesiska indierockbandet Mashrou’ Leila, ett av väldigt få öppet queera band i Mellanöstern. Bandets sångare, Hamed Sinno, kom ut som homosexuell för ett par år sedan. Efter det förbjöds Mashrou’ Leila att spela i Jordanien. Under en av deras konserter i Egypten massarresterades personer i publiken för att ha ”uppmuntrat till sexuell avvikelse” efter att de viftat med regnbågsflaggor.

– Det här är ett otroligt viktigt symbolband, som visar hur myndigheter fortfarande agerar mot hbtq-personer, säger Tasso Stafilidis.

Arabisk superstjärna

Kulturkalaset lockar med artister som Ane Brun, Vanessa Liftig, Tove Styrke och Lill Lindfors. En artist som Tasso Stafilidis ser fram emot är den arabiska superstjärnan Nancy Ajram. Den 35-åriga artisten är otroligt populär i arabvärlden och har tidigare blivit utsedd till en av dess mest inflytelserika personer av den arabiska utgåvan av Newsweek. Bokningen är en del av den satsning som Kulturkalaset de senaste fyra åren har gjort på just arabisk musik. Tasso Stafilidis menar att de arabiska bokningarna kan inkludera nya målgrupper i kulturlivet.

– Att boka artister som Nancy Ajram bidrar till att människor som bor i segregerade områden känner sig sedda och att de känner stolthet för sin stad, även om de själva inte ens går på konserten.

Förhoppningen med projektet är också att människor som inte vanligtvis tar del av Göteborgs kulturutbud ska börja göra det.

Och faktum är att det har gett faktiska resultat. När Kulturkalaset under de första åren gjorde undersökningar hos konsertens målgrupp visade de att omkring 30 till 40 procent aldrig göra några kulturbesök överhuvudtaget.

– Förra året kunde vi se en rejäl minskning. Då var det bara elva procent som aldrig hade gjort några kulturbesök över året. Sådana resultat hade jag nog tänkt att vi skulle se först om ungefär sju år. Det sägs att attityder är otroligt svåra att förändra, men jag har alltid varit övertygad om att konst och kultur kan bidra till de mål vi har för ett jämlikt Göteborg. Det här är integration på riktigt, konstaterar Tasso Stafilidis.

1,7 miljoner besök

Europride och Kulturkalaset drar igång i dag, och pågår fram till söndag. Totalt finns det över 1 400 olika programpunkter att ta del av under de båda evenemangen. Antalet besök beräknas uppgå till ungefär 1,7 miljoner.

– Vi har planerat för Europride i över fyra år, så nu känns det bara helt otroligt att det snart är dags. Det är väldigt mycket adrenalin just nu, säger Emma Gunterberg Sachs.

Tasso Stafilidis 3 Kulturkalas-tips

Barnens kulturkalas

”Det är Nordens största barnkulturfestival. Precis som Göteborg kulturkalas i övrigt är det gratis och kostar inget i entré. Detta eftersom vi vill att alla ska ha möjlighet att besöka evenemanget.”

Fredags-programmet på Götaplatsen

”Under fredagen uppträder först Ane Brun tillsammans med Göteborgs symfoniker, sedan går Nancy Ajram på scenen. Det är ett väldigt medvetet val att vi har lagt programmet så. På det viset kan vi presentera nya konstarter för nya målgrupper.”

Liseberg

”Eftersom mitt första tips riktade sig till barn avslutar jag med ett för den äldre publiken, eftersom bredden på programmet är otroligt viktig för oss. Under söndagen uppträder Sven-Bertil Taube och under hela veckan spelas jazz. Det är även fritt inträde efter klockan 17.”

Emma Gunterberg Sachs 3 Europride-tips

1. Boy George

”Det kanske känns som ett väldigt självklart val, men det är också en av festivalens absolut största höjdpunkter. Det vore synd om någon missade den spelningen.”

2. Human rights conference

”Konferensen arrangeras på Världskulturmuseet på fredag och får bland annat besök av Cecilia Malmström, Sveriges EU-kommissionär. Det här är ett evenemang som känns jätteviktigt med tanke på de strömningar som finns i samhället i dag.”

3. Drag- och burlesquegalan

”Under galan uppträder flertalet artister, inte minst Jinkx Monsoon som har vunnit RuPauls drag race. Jag tror att det blir en otroligt ­häftig och visuellt jättespännande show.”

Fotnot: Hela programmet hittar du på goteborgs­kulturkalas.se