Kultur & Nöje.

2021-08-20 11:45
 • Petter kommer spela med Myra Granberg på Pustervik. Bild: Fredrik Sandberg/TT
  Petter kommer spela med Myra Granberg på Pustervik.
 • Kodjo Akolor kör stå upp på Kajskul 8. Bild: Claudio Bresciani/TT
  Kodjo Akolor kör stå upp på Kajskul 8.
 • Du kan se Silvana Imam på Götaplatsen på fredagskvällen. Bild: Jessica Gow/TT
  Du kan se Silvana Imam på Götaplatsen på fredagskvällen.
 • Pröva täljning i Slöjdparken i Kviberg.
  Pröva täljning i Slöjdparken i Kviberg.
 • Den danska filmen ”En runda till” med Mads Mikkelsen visas på Götaplatsen på lördagen. Bild: Press
  Den danska filmen ”En runda till” med Mads Mikkelsen visas på Götaplatsen på lördagen.
Puffetikett
ETC Göteborg

Kulturkalaset – bantat men utspritt

Det är ett annorlunda Kulturkalas under ett annorlunda år som nu fyras av. Någon folkfest kan det dessvärre inte bli, men väl en form av nystart för kulturen, kulturnäringen och kulturarbetarna.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Att beskriva varför Kulturkalaset inte ser ut som vanligt i år blir överflödig information. Alla vet. Fokus bör istället ligga på att glädjas över att det blir av alls.

– Vi var ju väldigt trötta på att ställa in saker. Både Kulturkalaset förra året och stora delar av det som var planerat inför jul. Vi ville verkligen inte ställa in i år, utan göra saker som är möjliga såvida det inte blir total lock down. Det har varit vårat motto under programläggning. Vi har arbetat mycket efter att återstarta kulturen och stötta kulturnäringen i Göteborg. Så vi har kopplat ihop artister med hotell och restaurang och programlagt på befintliga platser med infrastruktur och lokal. Mycket för att det inte går att bygga upp scener och tältplatser där man inte kan reglera flödet, säger Birte Niederhaus, producent och konstnärlig ledare för Göteborgs Kulturkalas.

Det låter lite som Kulturnatta, att olika, befintliga arrangörer deltar och får visa upp sig.

– Vår deal med de flesta ställena är att vi går in och arvoderar och de står för personal och det infrastrukturella, så att vi inte behöver lägga pengar på det. Det är inte jättemycket sceniska verk, utan några samarbeten med bland annat Internationella dans- och teaterfestivalen, Filmfestivalen och operan. Annars har ju Kulturkalaset fungerat som ett fönster ut för olika aktörer att träffa ny publik. Nu får publiken hitta till dem istället, och det finns ju något positivt i det tycker jag. Man kanske kan jämföra med Kulturnatta, det har jag faktiskt inte riktigt tänkt på.

Birte Niederhaus anser att de akter och artister som deltar har en tydlig avsändare ändå. Även om bokningarna skett i dialog med kulturhusen.

– Att det sker i större dialog med befintliga arrangörer tycker jag bara är roligt och något vi bör fortsätta med.

Över hela staden

I den nya formen för Kultur­kalaset ingår även att den spridit ut sig över staden, istället för att vara en koncentrerad folkfest mitt i stadskärnan. Bland annat så får det rätt nya område som vuxit fram i Kviberg spela en stor roll, framförallt för barn, ungdomar och barnfamiljer.

– Kviberg är ett område som är intressant på massa olika sätt då det har förändrats mycket. I de gamla kaserngårdarna, men även i Serneke arena finns stora rum som går att gå in i och kontrollera besökarantalet. Det är ett evenemangsområde som huserar Gothia cup och annat, även om vi inte kan använda de stora gräsmattorna naturligtvis. Vi har blivit väldigt väl välkomnade av de aktörerna som finns där. Det är allt från beachvolleyhallar, IFK Göteborg, Fryshuset och romsk kulturförening med mera. Det var så pass många där som var intresserade av att visa upp sig och gav väldigt många möjligheter.

Vill undvika folksamlingar

Mycket av planeringen har skett utefter att undvika folksamlingar. Det blir inga matvagnar eller liknande, och till de mer publika arrangemangen är det bokade platser som gäller. Allt är som vanligt gratis, men till de lite större sakerna gick platserna i ett nafs.

En annan sak man har kunnat boka är den så kallade ”kulturpresenten”. Den innebär att man helt enkelt står värd för ett mindre arrangemang. Exakt vad får bli en överraskning.

– Du bokar någon akt åt exempelvis en kär vän. Du kan boka ett visst klockslag i en viss stadsdel, men du vet inte vad du får. Vi har nästan 30 konstnärer och artister som är anlitade som kulturpresenter och utspridda över Göteborg. Det ska helst ske utomhus, men har man tillgång till något större rum så går det också bra. Det är en liten men naggande god present.

Servrarna har gått varma

När den här intervjun görs vet Birte Niederhaus inte exakt hur många kulturpresenter som bokats. Men sammantaget, med de evenemang som kräver platsbokning, har servrarna gått varma. En del evenemang, som Silvana Imam på Götaplatsen och Evergrey vid Färjenäs, streamas endast på webben.

– På Pustervik har vi programlagt en del musik, och där tillåter vi en mindre publik. Även på Musikens hus, där vi vänder oss till en lite yngre publik.

Fokus i år ligger istället på arrangemang där folk kan mötas, om än inte i så stora lass.

– Vi gjorde faktiskt en omvärldsanalys som visade att folk var ganska trötta på streamade akter, så vi försöker skapa något annat. Jag tror att man är ganska trött på att sitta framför datorn över huvud taget och vill mötas i den mån det går. Så då får man ses i en pianobar på Panorama eller Avalon eller annat istället.

Om vi blickar framåt, kommer Kulturkalaset tillbaka i gammal form nästa år?

– Dels är vi avhängiga på hur saker utvecklas rent pandemiskt. Jag tycker ju att det här läget har varit fruktansvärt på många sätt, men det har även gett nya uppslag. Vi har inte pratat så mycket om nästa år än men jag tror att man kan räkna med att en del kommer att vara annorlunda. En del kommer säkert att återgå så man känner igen sig, men jag tror inte man kan vänta sig att det blir helt som förr.

Fem personliga pärlor av konstnärliga ledaren

B.Baby och Raghd: 19-åriga rapparen B.Baby och 21-åriga sångerskan och rapparen Raghd spelar på Musiken hus på fredagskvällen.

Svalbard Company: Prisbelönta Svalbard Company blandar samtida cirkus med teater, dans och levande musik. Verket ”All genius all idiot” spelas på Stora teatern på lördag.

Amalia Bille: Konstnären Amalia Bille målar snabba porträtt i tusch på Avalon hotell under hela helgen.

Slöjdparken: Linberedning, täljning, hoppreps­tillverkning och mycket annat i Slöjdparken i Kviberg. Pågår hela helgen.

En runda till: Den prisbelönta, danska film­en av Thomas Vinterberg visas på Götaplatsen på lördagen.

Ett axplock av händelser

Silvana Imam: Sveriges okrönta hiphopdrottning spelar på Götaplatsen med Göteborgs konstmuseum som bakgrund. Ingen levande publik, men det livestreamas på fredagskvällen.

Petter + Myra Granberg: Mer hiphop när Petter besöker Pustervik. Med 14 plattor i bagaget behöver rapparen ingen större presentation. Med sig på scen under lördagskvällen har han Myra Granberg.

Kodjo Akolor: Kanske mest känd från Morgonpasset och Musikhjälpen i Sveriges Radio, men Kodjo kör även stand up. Det kan man höra på Kajskjul 8 på lördagen.

Matti Ollikainen: Franska Trions karismatiska och egensinniga frontman spelar Sånger från The Great American Songbook på Avalon på fredag.

Lisa Nilsson: Nyligen fyllde ”Himlen runt hörnet” 25 år, och Lisa Nilsson körde jubileumsturné. Nu står hela bandet på scen igen för en av få spelningar det här året. Pustervik, söndag.

*Det allra mesta är redan full­bokat att se live, men streamas via kulturkalaset.se där även fullt schema finns.