Kultur & Nöje.

2018-03-19 21:51
Foto: Martin Spaak

Kultur och nöje att hålla koll på i veckan!

Jonas Lundqvist är äntligen på plats för sin efterlängtade Göteborgsspelning. Under veckan kan du också uppleva science fiction-klassikern ”Mörkrets vänstra hand” i musikalisk tolkning, se unga filmskapares filmer om vänskap eller lyssna till hiphoparen Petter, som ska berätta om sitt händelserika liv.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Bertil Henry

Sedan början av 1990-talet har Bertil Henry tecknat Göteborgs kafémiljöer och människorna som rör sig där. En del av de avtecknade miljöerna finns inte längre, andra lever fortfarande kvar. Tidigare har han släppt en bok där han samlat teckningarna, men nu går det att se dem upphängda i en utställning.

NÄR: 12 mars – 24 mars

VAR: Majornas bibliotek

 

Petter

Nio fullängdsalbum och två samlingsalbum har det hunnit bli sedan han slog igenom med låten ”Mikronfonkåt”. Men du kommer inte få slå händerna i taket och ropa ”Så klart!” när Petter besöker Göteborg. Han gör det nämligen inte som musiker, utan som föreläsare. Däremot får du chansen att lyssna när han berättar om sitt händelserika liv. Om svårigheterna i skolan, om hur hiphopen hjälpt självförtroendet och om sitt kreativa entreprenörskap. Allt med Petters egna livsmotto som grund: ”Det ska vara kul på vägen”.

NÄR: 23 mars

VAR: Stora Teatern

 

A tribute to Kate Bush

Med sin debutsingel ”Wuthering hights” skrev Kate Bush in sig i historien som en av rockmusikens viktigaste visionärer. Faktumet att hennes uppmärksammade debut i år fyller 40 har tagits till vara på av Göteborgs symfoniker. Tillsammans med gästartisterna Jennie Abrahamson och Malin Dahlström, som utgör ena halvan av duon Niki & The Dove, framförs en hyllningskonsert i Kate Bushs ära. Här framförs de största hitsen och de poetiska guldkornen. Christoffer Nobin är dirigent.

NÄR: 23 mars–24 mars

VAR: Göteborgs konserthus

 

Jonas Lundqvist

När ETC Göteborg träffade Jonas Lundqvist i samband med att hans nya album ”Affärer” släpptes berättade han om hur mycket han sett fram mot den här dagen. Att få spela i Göteborg. Den tennisklubbsdrivande rockmannen är känd för att vara en energiexplosion på scenen, och att han nu står på scen på hemmaplan lär bidra till att han lägger i ytterligare några växlar. Support på spelningen är Shitkid, som annars går under namnet Åsa Söderqvist, aktuell med sin tredje ep.

NÄR: 23 mars

VAR: Pustervik

 

Gethenian suite

Ursula K. Le Guins science fictionroman ”Mörkrets vänstra hand” släpptes 1969. Berättelsen om istidsplaneten Gethen, där invånarna lever större delen av sina liv könslösa, har kallats för en feministisk klassiker. Kompositören Erik Dahl gör nu en musikalisk tolkning av bokens universum i verket ”Gethenian Suite”. Musiken rör sig i gränslandet mellan kammarmusik, jazz och rymdpop. Med hjälp av projektioner, ljus och kostym återskapas livet på planeten Gethen.

NÄR: 24 mars

VAR: Kronhuset

 

Barberaren i Sevilla

Göteborgsoperan tröttnar aldrig på Barberaren i Sevilla, den komiska operan om barberaren Figaro som hjälper sin vän greve Almaviva att få sin älskade Rosina. Och det gör inte publiken heller.  När den nu går upp på scenen för femte gången är det dock med nya skådespelare i nästan alla roller. Som Figaro ser vi den sydafrikanske barytonen Luthando Qave, Greve Almaviva sjungs av den amerikanske tenoren Randall Bills och koloraturmezzon Ann-Kristin Jones axlar rollen som Rosina.

NÄR: 24 mars–8 maj

VAR: Göteborgsoperan

 

Skuggorna av Mart

Stig Dagerman skrev pjäsen ”Skuggan av Mart” 1948. Mattias Anderssons nyskrivna pjäs är starkt inspirerad av den, men i hans version har skuggorna blivit fler. Tre människor som är ingenting drömmer om att göra bestående avtryck på jorden. En berättelse om skammen i att vara feg och passiv med en ständigt växande skuggvärld som spelar på väggarna. I rollerna syns bland andra Ylva Gallon, Eleftheria Gerofoka och Nemanja Stojanovic.

NÄR: 24 mars–17 maj

VAR: Backa Teater

 

Vänskap IRL

Göteborgs Konsthall anordnar för första gången en filmfestival av och med unga. Barn mellan åtta och tolv år gamla har bidragit med sina egna filmer på temat vänskap. Roliga, sorgliga och spännande historier om kärlek, hat och allt som ryms där emellan. Runt 25 filmer visas, de flesta filmade med smartphones och med appar som Snapchat samt Musically.

NÄR: 24 mars

VAR: Göteborgs Konsthall