Mötet.

2020-11-06 16:32
Hard times come again no more. Den klassiska folklåten sägs ha startat hela countrygenren och har också inspirerat Kristofer Åströms nya skiva. Bild: Christian Egefur
Hard times come again no more. Den klassiska folklåten sägs ha startat hela countrygenren och har också inspirerat Kristofer Åströms nya skiva.
Puffetikett
ETC Göteborg

Kristofer Åström: ”Folk har det fan tufft”

Det är rätt hårda tider för alla. Så även för Kristofer Åström. ETC Göteborg slår sig ner med den forna hardcoreynglingen som blivit americanaveteran för snack om nya skivan, det där folk kallar livspussel och att spela i människors trädgårdar. Vi får på köpet en flaggning för eventuellt nytt material från Fireside.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Kristofer Åström möter upp på sin lunchtimme, på ett kafé nära den datorbutik i Nordstan han jobbar i till vardags. På något sätt är det en fin bild mitt i brännpunkten av att varit rockstjärna sedan tonåren, först med Fireside och sedan solo, och det helt vardagliga livet med barn, lönejobb och just lunchtimmar. Det är en försvinnande liten del av den svenska musikerfaunan som helt kan leva på sin konst, men Åström, som är framme vid sitt tionde soloalbum, det första kom för 22 år sedan, har blivit något av en expert på att balansera de bägge liven.

”Hard times” heter kommande platta, och samtalet rör sig direkt in på att det är tuffa tider som råder.

– Ja, det är väl det. Nu hade ju inte titeln något med pandemin att göra från början, men kom väl ganska lägligt. Tanken började med den gamla folklåten ”Hard times come again no more”, som massa olika artister har spelat in. Jag hörde att vissa menar att den låten var med och skapade hela country-genren, under depressionen. Jag vet egentligen ingenting om ifall det är sant men blev influerad av storyn, säger Kristofer Åström.

Rör sig kring vardagliga ämnen

Åströms nya skiva skulle således först heta ”Hard times come again no more”, samt innehålla en egen version av låten.

– Men det blev bara Hard times, och versionen uteblev. Den finns inspelad, men inte utgiven.

Skivan, och dess låtar, rör sig mer kring vardagliga hårda tider med jobb, familj, barn, sjukdomar och annat, säger Åström. Man hade kunnat bli än mer specifik, men det undviker han helst.

– Det finns väl massa specifika saker man kan gå in på, men det tillhör mer privata saker. Men dels att jag själv gått igenom lite hårda tider de senaste åren, ihop med familj och vänner, dels att ... folk har det fan tufft. Vem man än pratar med så har folk det tufft. Det är väldigt sällan man pratar med någon som tycker ”livet leker”, säger Åström och tar en liten tugga på chokladbollen, som vi får hoppas inte är den enda lunch han får i sig den här dagen.

Kunnat spela live

Vad gäller just pandemin, som gröpt kratrar i många kulturarbetares ekonomier, så har Kristoffer Åström personligen klarat sig rätt hyfsat ändå säger han.

– Jag har inte påverkats så mycket. Jag har inte varit permitterad från jobb eller något och har ändå kunnat göra lite 50-persspelningar. Men, det är jag rätt van vid att göra. Jag har ju gjort väldigt många solospelningar även förr för färre personer.

Även sådana spelningar har det egentligen varit färre av, men Åström kom med i konceptet ”Trädgårdslive” och spelade helt enkelt hemma hos folk under sommaren.

– De var skitkul att göra. Stå i någons trädgård och spela. Jag gjorde fyra – fem stycken. Det var både skrämmande, intressant och kul egentligen. Det är ju lite skrämmande att ställa sig i någons trädgård och spela, men samtidigt så blev det så extremt uppskattat. Folk var så svältfödda på livemusik, så man var så oerhört välkommen.

Privat är han personen som aldrig tar gitarren och spelar på hemmafester eller liknande, trots att folk ofta frågar.

– Nej, det finns inte. Då ska jag vara rejält full i sådana fall, skrattar han.

”Svårt få allt att gå ihop”

Hur hårda har de hårda tiderna då varit? Frågan ligger kvar i luften trots att Åström ogärna vill bli specifik.

– På det stora hela är det väldigt bra privat. Men, det är väl som för alla andra, det är svårt att få allt att gå ihop. Sen skaffade vi hund också mitt i allt också. Det gjorde inte saken bättre.

Att jonglera de bägge liven parallellt kan ibland, som nu när det ska göras press för ny skiva eller för all del för när musiken ska skrivas, bli en handfull.

– Det är ju dubbeljobb. Speciellt i vissa perioder. Man jobbar heltid på ett ställe och sen kommer man hem och fortsätter jobba med något annat. Så det blir inte så mycket tid över till familj och vänner.

Däremot så jobbar många musiker inom sin fålla ändå. Som ljudtekniker, producenter eller annat.

– Jo, det hade ju varit praktiskt. Men jag har aldrig haft något intresse av andra delar än att spela. Jag har aldrig haft intresse i ljudteknik eller sådana grejer. Jag har gjort lite producentjobb, men har väldigt sparsmakade kunskaper i studioteknik och sådant.

Bland annat har han producerat Cookies N’ Beans och Britta Persson. Den sistnämnda gästar på låten ”Another Love” på skivan, och Åström har tidigare gästat henne.

– Hon är fantastisk. Vi bor ju på varsin sida Sverige, men vi hörs och ses när tillfälle ges.

Hårda tider löper som en röd tråd även genom skivans olika spår. Men det finns undantag från de mörkare stråken med.

– Alla låtar behandlar någon slags Hard times, fast på olika sätt. Men en låt, som inte kom med på skivan men däremot en fyraspårs bonusvinyl som kommer med limited edition-utgåvan, som heter Michelle. Den skrev jag till min fru på vårt bröllop.

Mitt i karriären

27 år efter Firesides debut-EP ”Soft boy” är Kristofer Åström, 46 år, fortfarande ändå mitt i musikkarriären. Luleåbandet som startade inom hardcore-scenen men drog sig mer och mer mot alternativ rock har gjort några bejublade comebackspelningar. Bland annat på Way out west för några år sedan. Trots att senaste skivan kom redan 2003 så har vi kanske inte hört det sista av dem än.

– På ett eller annat sätt så finns vi fortfarande. Det var skitkul när vi gjorde några spelningar där. Sen sa vi att vi får se vad som händer, men nu sitter jag och Pelle och gör lite låtar faktiskt. Sen får vi se vad det blir av det. Det känns skitbra än så länge, men sen när det kommer har jag ingen aning om. Det har dröjt länge, och kan säkert ta ett par år till.

Kristofer Åström

Född: 1974 i Luleå

Slog igenom: I början av 90-talet med bandet Fireside som släppte sex album mellan 1994 och 2003

Solo: Debuterade med skivan ”Go, went, gone” 1998. Nya ”Hard times” är hans tionde soloalbum.

Familj: Fru och två barn