Kultur & Nöje.

2020-12-04 05:05
Puffetikett
ETC Göteborg

Konstverken sprider ljus i Göteborg

Sedan första advent så lyser nio konstverk upp ett promenadstråk i centrala Göteborg. Konstnärer från hela världen har bidragit med neon, LED-lampor och allt annat tänkbart som blinkar för att lysa upp i vinter- och coronamörkret.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

De tändes upp i söndags, de nio konstverken som finns att beskåda kring Trädgårdsföreningen och bort in i Kungsparken via Bältesspännarparken samt Domkyrkan.

– Idén kom när vi bestämde oss att göra en satsning under julstaden. Vi hade fått in många åsikter både från partners, göteborgare, och besökare om att vi behövde mer ljus i staden. Men det var även att vi behövde coronasäkra aktiviteter utomhus, berättar Madeleine Rexius, koordinator på Göteborg & Co.

Hon och två kollegor var för två år sedan på Amsterdam light festival, och det är därifrån både inspiration och konstverk kommer.

– Vi träffade organisationen, som berättade om de konstverk de har som är ambulerande, vilket är ungefär 100 stycken. När vi hade möte kring Julstaden så kom jag och tänka på dem igen. Vi hade rätt kort tid i planeringen, så vi tittade på om vi kunde få hit konstverk till Göteborg. Initialt skulle det bara vara några stycken men sedan föddes idén om en ljuskonstpromenad istället.

Man kan naturligtvis ta del av konstverken precis i vilken ordning man vill, men för den intresserade finns kartor över den tänkta promenaden att hämta ner på goteborg.com.

Bland verken syns konstnärer från bland annat Italien, Taiwan, Belgien och Ungern. De nio utvalda ljuskonstverken har alla egna kopplingar till temat “hjärta”, och förmedlar orden värme, kärlek och omtanke på olika sätt.

– Det var två personer från Light art collection i Amsterdam här som gick runt och tittade, och vi hade några konstverk i åtanke sedan innan för temat. Vi var tydliga med vårt tema och att de behövde kopplas till det, säger Madeleine Rexius.

Inne på Trädgårdsföreningen var det redan egen ljussättning planerad, vilket passade bra ihop med ljuspromenaden. Föreningen innerstaden har precis som förra året satt upp sitt hjärta i Brunnsparken, vilket även det går ihop med de här verken.

Konstverken tänds upp klockan 14 varje dag, och finns kvar hela vägen fram till 10 januari.

On the Wings of Freedom

Aether & Hemera, Italien

Bild: Christian Egefur

Var: Trädgårdsföreningen

Dessa glimrande fjärilar svävar tillsammans uppåt och skapar en orkan av ljus och kreativitet. De illustrerar hur teknologin förändrar oss som samhälle och hur lite vi tänker på det.

Our House / Rhizome

Tom och Lien Dekyvere, Belgien

Bild: Christian Egefur

Var: Trädgårdsföreningen

Solidaritet och samarbete översatt till konst. Ett nät av belyst rep, formar ett hus och visualiserar alla de kontakter vi skapar online och offline.

Desire

Uxu Studio, Taiwan

Bild: Christian Egefur

Var: Trädgårdsföreningen

Läppar symboliserar begär, lust och sensualitet. Med 10 000 nervändar är dina läppar känsligare än dina fingrar. Gjord av 1 500 ljusrör illustrerar ”Desire” mängden av information dina läppar kan förmedla.

Today I Love You

Massimo Uberti, Italien

Bild: Christian Egefur

Var: Kungsparken

“Today I love you.” En enkel men magisk fras, som från en dröm du inte vill ska ta slut. Du må älska mig idag men gör du det i morgon?

Talking Heads

Viktor Vicsek, Ungern

Bild: Christian Egefur

Var: Kungsportsbron

Huvudena visar känslor och pratar med varandra med hjälp av ljus i stället för muskler. Varje huvud har ungefär fyratusen LED-lampor för att visa olika ansiktsuttryck. De för ett samtal. Men vad säger de till varandra?

Reflecting Holons

Michiel Martens och Jetske Visser, Nederländerna

Var: Vallgatan 36

Den här kinetiska installationen försätter sin publik i en känsla av ljus och rörelse. Transparent folie i kombination med digital styrning skapar en enhet som reflekterar ljuset runt omkring som om de vore vattendroppar.

Birds Fly around with You

Masamichi Shimada, Japan

Var: Domkyrkoparken

Denna installation är baserad på zoetropen, föregångaren till biografen. När en besökare kommer nära startar maskineriet. Fåglarna lyser upp en efter en.

My Light is your Light ...

Alaa Minawi, Libanon

Var: Domkyrkoparken

De sex figurerna som är gjorda i neon representerar människor på flykt och visualiserar enligt konstnären deras mjuka och lugna ljus.