På gång.

2018-10-05 16:30
Puffetikett
ETC Göteborg

Kolla in kollektivhuset

Vad händer i Göteborg – mer än kultur och sport? Hållbarhetsfestivalen Framtidsveckan har flera intressanta programpunkter för den som är nyfiken på kollektivliv och energisparande. På måndag ordnas också en ljusmanifestation mot dagens flyktingpolitik.

Lördag 6 oktober

Loppis med leksaker och barnkläder

Stiftelsen Bättre Göteborg ordnar en barnloppis där man kan handla begagnade leksaker, kläder och andra barnsaker. Man kan också bidra genom att skänka kläder och prylar till loppisen på förhand. Alla intäkter går till Bättre Göteborgs verksamheter.

När och var: Lördagen den 6 oktober klockan 10–16 i Fritidsagenturens lokaler på Kastellgatan 8.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Måndag 8 oktober

Ljusmanifestation för human flyktingpolitik

På olika platser i landet hålls ljusmanifestationer för att protestera mot dagens flyktingpolitik. Arrangörerna vill bland annat uppmärksamma utvisningarna till Afghanistan och det kritiserade återvändaravtalet. I Göteborg är det Unga för amnesti, Sittstrejken i Göteborg, Agape och VSIU som står bakom evenemanget.

När och var: Samling på Olof Palmes plats den 8 oktober klockan 18 för avfärd mot Götaplatsen.

Gemensam måltid i Majorna

Syftet med gemenskapsprojektet Folkkök är att ta tillvara på matsvinn och samtidigt erbjuda ett gemensamt vardagsrum. Kockar och volontärer lagar mat av överblivna varor från närliggande butiker och alla som vill får komma och äta.

När och var: Den 8 oktober klockan 18 på Klareborgsgatan 10. Det kostar 40 kronor för vuxna och 10 kronor för barn, men priset går att diskutera om man inte har råd.

Boksnack om feminismbibel

Bild: Pontus Lundahl / TT

På 70-talet skapade Suzanne Brøggers självbiografiska roman Crème fraîche ramaskri på grund av de erotiska inslagen och hennes ifrågasättande av tvåsamheten. Nu ingår boken i en samtalsserie om litteraturklassiker på stadsbiblioteket. Författaren och journalisten Linda Skugge leder samtalet.

När och var: Den 8 oktober klockan 18 på stadsbiblioteket.

Tisdag 9 oktober

Besök ett av stadens kollektiv

Hur är det att bo många människor tillsammans? Prästgårdskollektivet i Örgryte har funnits sedan 1970-talet och är ett av stadens äldsta. I samband med Framtidsveckan öppnar de upp sitt hus och ordnar en rundvandring för nyfikna göteborgare.

När och var: Den 9 oktober klockan 17.30–18.30 i kollektivet på Prästgårdsgatan 44a.

Torsdag 11 oktober

Stacken berättar om sin solcellssatsning

Bild: Hanna Stistek

En annan punkt under Framtidsveckan är att invånarna i kollektivhuset Stacken berättar om sin resa till att bli ett passivhus. De kommer bland annat att prata om hur de gick tillväga för att täcka husväggarna med solcellspaneler.

När och var: Den 11 oktober klockan 17.30 berättar de om livet i kollektivet. Klockan 19.15 har de en presentation om hur de gjort för att lyckas med sina energibesparingar. Båda programpunkterna är i kollektivhuset på Teleskopgatan 2 i Bergsjön.