Kultur & Nöje.

2019-08-30 10:00
 • Lokala bostadsaktivister i Valparaiso, Chile. Stillbild från filmen Push.
  Lokala bostadsaktivister i Valparaiso, Chile. Stillbild från filmen Push.
 • Annie Karlsson, producent för Doc Lounge Göteborg. Bild: Karina Ullensvang
  Annie Karlsson, producent för Doc Lounge Göteborg.
 • Regissören Fredrik Gertten. Bild: Gerhard Jörén
  Regissören Fredrik Gertten.
Puffetikett
ETC Göteborg

Klubben Doc Lounge firar tio år med film om bostadskamp

Dokumentärfilmklubben Doc Lounge fyller år och firar med en förhandsvisning av filmen Push, om den internationella bostadsmarknaden.

”Den tar ett globalt grepp om varför priserna rusar över hela världen”, säger regissören Fredrik Gertten.

Tio år har gått sedan Doc Lounge visade dokumentärfilm i Göteborg för första gången. Då var det den internationellt uppmärksammade Bananas, av Fredrik Gertten, om nicaraguanska bananarbetare som slåss mot fruktgiganten Dole. På filmklubbens jubileumsfirande på lördag ges en förhandsvisning av hans senaste film, Push, om riskkapitalbolags härjningar på den globala fastighetsmarknaden.

Troget sitt koncept kommer Doc Lounge att kombinera visningen med efterföljande panelsamtal och konserter. Sedan början har nämligen idén varit att utvidga vad en filmvisning kan innebära, förklarar Annie Karlsson, producent för Doc Lounge Göteborg.

– Vi vill helt enkelt tillgängliggöra dokumentärfilmer genom att visa dem utanför biografmiljön. Vi blandar känslan av biograf, bar och att titta på film hemma i soffan.

Den första föreningen startade i Malmö och sedan dess har nätverket samlat dokumentärfilmklubbar inte bara i Sverige, utan även i Norge och Finland.

– Förhoppningsvis växer vi och blir ännu större, ger fler visningar, bjuder in fetare gäster och fortsätter att skapa rum för diskussion och för olika kulturformer att mötas, säger Annie Karlsson om sina förhoppningar för Doc Lounge Göteborg de kommande tio åren.

Ett globalt grepp

På lördag kommer Fredrik Gertten själv att vara på plats och delta i panelsamtalet. Utvecklingen som skildras i filmen sker inte bara i finanscentra som New York och London, utan även på platser som stadsdelen Gottsunda i Uppsala, berättar han.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Filmen tar ett globalt grepp om varför priserna rusar över hela världen. Zoomar man ut ovanför den nationella politiken ser man ett tydligare mönster, där man kan se att det sedan finanskrisen 2008 är helt nya krafter på väg in. Kapitalfonder tar över. Det handlar om globala fastighetsägare, det finns nästan inga lokala rötter kvar, säger Fredrik Gertten.

Avregleringar på bostadsmarknader runtom i världen har bara gynnat ett fåtal och löneutvecklingen för de allra flesta, även medelklassen, har inte hunnit ikapp prishöjningarna, förklarar han.

– Det här är ett lika stort problem i Latinamerika, Afrika och Asien. Det drabbar fattiga människor allra mest. De tillbringar mer och mer tid på bussar och tåg eftersom de inte har råd att bo där de jobbar.

Löner sackar efter

Glappet mellan löner och bostadspriser innebär också att folk bor trängre, måste jobba mer och avstå från sådant de tidigare haft råd med, menar Fredrik Gertten, som tillägger att pengar som nu investeras i fastighetsmarknaden inte blir kvar lokalt. Han hoppas att de som ser filmen, även sådana som är väl insatta i ämnet, kommer att upptäcka samband de inte känt till tidigare.

En annan förhoppning han har är att folk ska sluta använda sig av ordet gentrifiering för att beskriva det som sker.

– Inom vänstern har man fastnat vid ett gammalt språk. Men när verkligheten förändras så här mycket täcker inte gamla ord det.

Fredrik Gertten upplever att begreppet gentrifiering ofta används för att peka ut ”folk som dricker hipsterkaffe” eller för att lägga skulden på dem som äger bostadsrätter.

– Det blir splittrande istället för att man ser att det som händer nu är en sorts finansmarknadens övertagande av våra liv. Det är enighet som krävs.

Fakta: Doc Lounge Göteborgs tioårsfest

Visning av Fredrik Gerttens senaste dokumentärfilm, Push, samt efterföljande panelsamtal om makt och motstånd på en krisande bostadsmarknad. Samtalet leds av Christian Egefur, nyhetschef på ETC Göteborg.

Spelningar med pop-duon Tracy Irve och DJ:s Supercouple och Livets elektriska.

Var: Oceanen, Stigbergstorget 8

När: Lördag kl. 19

Gratis inträde

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter