Kultur & Nöje.

2018-01-06 06:00
Lin Jansson. Foto: Ola Kjelbye
Lin Jansson.

”Känns fortfarande overkligt”

Det krävdes sju nej innan Lin Jansson fick ett ja. Den 14 februari ger hon ut sin debutroman – men för sina bekanta har hon knappt berättat att hon snart kan titulera sig författare.

Till vardags studerar Lin -Jansson till sjuksköterska. Boken ”Ragga som du shoppar” har hon skrivit på i fyra år.

– Jag har alltid tyckt om att skriva och har skrivit början till hur många böcker som helst, som sen aldrig blivit något mer. Men på något sätt skrev jag klart den här boken, den bara blev. Jag skickade in den till åtta olika förlag och fick sju nej. Jag hade helt gett upp. Men nu ska jag ge ut den, vilket känns helt surrealistiskt.

Bokens titel kommer från en konversation i boken där frasen yttras. Själv har Lin Jansson aldrig fått rådet att ”Ragga som du shoppar”, men andra saker i berättelsen är i viss mån hämtad från verkligheten.

– Det är absolut inte en sann historia, men jag tror att jag har gett alla av karaktärerna lite av mig själv.

Hon beskriver det som en historia som handlar om -systerskap, kärlek och rå humor. Om möjligheten finns vill Lin Jansson gärna ge ut fler böcker i framtiden. Men först och främst ska hon försöka smälta faktumet att vänner och bekanta snart kommer att kunna ta del av hennes ord.

– Det är jag nästan mest -nervös över, att familj och -bekanta kommer att kunna läsa. Att okända människor kommer att läsa min bok har jag liksom slagit ifrån mig, men jag oroar mig för vad människorna jag känner ska tycka.

Hur reagerar folk i din närhet på att du snart kan titulera dig författare?

– Vet du, jag har knappt berättat det för mina vänner. Mina två närmsta kurskamrater vet om det, men jag har inte vågat skryta ut det till andra. Det känns fortfarande väldigt overkligt allting.