Kultur & Nöje.

2016-07-19 06:51
 • Mixgården i Hammarkullen. När rapparen VicVem går upp på scen säger han ”Ge mig ett tema så ska jag freestyla” Gen­svaret kommer omedelbart; ”Politik!” Bild: Katarina Desptovic
  Mixgården i Hammarkullen. När rapparen VicVem går upp på scen säger han ”Ge mig ett tema så ska jag freestyla” Gen­svaret kommer omedelbart; ”Politik!”
 • Kalle Karlsson med World wide orchestra. Bild: Katarina Desptovic
  Kalle Karlsson med World wide orchestra.
 • Bobo Höök från bandet Satans bindor. Bild: Katarina Desptovic
  Bobo Höök från bandet Satans bindor.
 • Mixgården Hammarkullen. Bild: Katarina Desptovic
  Mixgården Hammarkullen.
 • Hiphopartisten Sulejman Indayare. Bild: Katarina Desptovic
  Hiphopartisten Sulejman Indayare.
 • Sharly Nona, Bobo Höök och Leo Dahlheim är bandet Satans bindor. Bild: Katarina Desptovic
  Sharly Nona, Bobo Höök och Leo Dahlheim är bandet Satans bindor.
 • Hiphopartisten ­Daniela Hrustic. Bild: Katarina Desptovic
  Hiphopartisten ­Daniela Hrustic.
 • Hiphopartisten Vic Vem, Mixgården. Bild: Katarina Desptovic
  Hiphopartisten Vic Vem, Mixgården.
 • Bergsjön Bild: Katarina Desptovic
  Bergsjön

Kamp och kultur mot segregation

Kultur 4ür Göteborg är ett projekt för ungdomar som genom musik, dans och poesi vill verka för att motverka segregation i Göteborg. Under fyra till-fällen under sommaren ställdes scener upp i fyra olika stadsdelar. ETC Göteborg följde med. 

I Göteborg växer de ekonomiska och sociala klyftorna i en alarmerande takt. Enligt LO:s senaste rapport, Makteliten, så var medelinkomsten 2011 för män i Långedrag  718 000 kronor och i Bergsjön var den 138 000. En skillnad på 580 000 kronor. Samma mätning 2013 visar att medelinkomsten i de fattigare stadsdelarna har sjunkit med 10 000 kronor och i de rika hade inkomsten växt med mer än 300 000 kronor. På två år har alltså skillnaderna ökat med nästan 100 000. Konsekvenserna ser vi i skillnader i folkhälsa och utbildning, segregation och socialt utanförskap. 

Men kan kultur motverka segregation? Det tror i alla fall initiativtagaren till projektet Kultur 4ür Göteborg, Kalle Karlsson.

– Jag tror på görandets kraft. Vårt projekt kan inte lösa alla problem med segregation, det är givet. Men jag vill ändå tro att det kan puffa utvecklingen i rätt riktining. Man måste göra någonting, det räcker inte med att bara prata. När man gör saker så ger det ringar på vattnet, förklarar han.

Skapar gemenskap 

Projektet har sin bas i föreningen Kultur 414 som bland annat står bakom de populära Marmeladspelningarna som drog igång 2010, med gratis utomhuskonserter utanför café Marmelad på Mariaplan. 

– Jag har ju sett effekterna av de spelningarna i Majorna. Folk går och laddar och ser fram emot det varje år. Det har skapat en viss gemenskap. Om man kan bjussa på det även i andra delar av stan så är det fantastiskt. Att börja umgås på ett annat sätt och att sprida ut kultur i periferin, se till att inte allting händer i centrum. Så att stadsdelarna blir lite mer levande i sig själva, och att det händer mer saker lokalt. 

Kalle Karlsson jämför även med andra kulturprojekt i ytterområdena.

– Ta Hammarkullekarnevalen till exempel. Det är ju jättebra, och folk som aldrig skulle ha åkt dit annars kommer ändå. Men det är bara en gång om året. Det skulle kunna vara happenings därute varje vecka! Kanske en livescen på torget? Kan det någonsin bli för mycket kultur? 

"Är inte vana vid varandras musik"

Kultur 4ür Göteborg drog igång förra året. Patricia Andersson, en av dem som deltog då med, säger att festivalen skapar möjlighet för ungdomar att träffas.

– Vi är så fast här i förorten. Vi kommer inte i kontakt med sådan musik som de kör i Majorna och stan. Punk och rock och sådant, det har man inte här ute. Här i Bergsjön är det bara hiphop som gäller. Och de får i sin tur en chans att höra våra berättelser genom vår musik, säger Patricia.

Leo Dahlheim, i punkbandet Satans bindor instämmer.

– Jag är från Majorna och jag har aldrig varit i Hammarkullen. Vi är inte vana vid varandras musik. Det kändes lite så där att stå på scen där, för man märkte att de inte hängde med i vår musik. Men samtidigt så vill vi ju provocera, så på ett sätt är det nog bra ändå, säger hon.

Många med och finansierar

I år deltar fyra stadsdelar, Hammarkullen, Bergsjön, Kålltorp och Majorna. Ungdomar från varje stadsdel bidrar med dans, musik och poesi och de sätter upp sin konsert en gång i varje stadsdel. Kultur 4ür Göteborg finansieras av  Hyresgästföreningen, Social resurs KF, Familjebostäder, Bostadsbolaget, bostadsbolaget Balder, ABF, Statens kulturråd och Sdf i Majorna, Bergsjön, Hammarkullen, Kålltorp och Angered. 

Annika Berntsson, boutvecklare på Familjebostäder berättar om varför det har varit viktigt att vara med i projektet. 

– Det är framför allt i Bergsjön som det har känts viktigt. Det är ju ett utvecklingsområde för oss, och vi jobbar med många olika insatser. Vi vill att Bergsjön ska ses som attraktivt så att vi får hit företagare och att det blir intressant att exploatera ytorna här ute bättre. Nu går ju bostadsrättspriserna upp här också, det är positivt. 

– Våra enkäter visar att våra hyresgäster trivs väldigt bra här, men det är ändå viktigt att förändra bilden av Bergsjön. Förra året använde vi fotografier från festivalen i vår marknadsföring, och det har fungerat väldigt bra. I Majorna däremot så handlar det nog mest om trivsel. I Majorna har vi 2 000 sökande per lägenhet, så problemet finns inte riktigt. 

Läs vidare på nästa sida: Regn stoppade utomhuskonsert

Läs vidare på nästa sida

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter