Kultur & Nöje.

2018-10-15 15:21
Puffetikett
ETC Göteborg

Jazzfestival, Kulturnatta och en hyllad amerikan

Veckans viktigast punkt personligen blir Phosphorescent. Har sett dem/honom i stora som små sammanhang, och även solo med akustisk gitarr. Men nu finns en purfärsk skiva precis ute. Mitt tonårsjag hade valt KSM3 och mitt kulturredaktörsjag kommer strosa runt och bocka av massa spännande under Kulturnatta.

Vi vill bara dansa

Det fina gamla svenska punkrockbandet KSMB stod en gång i tiden inte långt efter Ebba Grön som genrens allra största. I dag är det hela något av total soppa med djupa konflikter mellan originalmedlemmarna. Den som trots allt skrev det mesta av musiken, Johan Johansson, försöker ta avstånd och har i det här projektet allierat sig med medlemmar från bandet Fas 3 (som har sina egna konflikter med forne KSMB-sångaren Michael Alonzo) och kallar sig här KSM3. Med följer Charta 77, som med sina 35 år inte heller är några duvungar i sammanhanget.

NÄR: 19 oktober
VAR: Sticky Fingers

Cirkus Cirkör - Epifónima

Cirkus Cirkör kommer tillbaka till Stora Teatern med produktionen Epifónima, inspirerad av kvinnors röster, strävan och sätt att skapa och organisera sig på. De vill lyfta och hylla det mod och de värderingar som har krävts för att skapa förändring och i ödmjuk beundran länka sig till den långa kedja av kvinnor som banat väg.
Epifónima, som betyder ”utrop” på grekiska, är en fortsättning på regissören Tilde Björfors senaste föreställningar Borders, Limits och Movements som kretsat kring gränser, begränsningar och migration.

NÄR: 19 - 20 oktober

VAR: Stora teatern

Foto: Björn Larsson Rosvall

Phosphorescent

Matthew Houck är äntligen tillbaka med skivan ”C'est la vie”, fem år efter att hyllade ”Muchacho” släpptes. Den sistnämnda fick Phosphorescent att gå från att vara ett viktigt band för få, till att bli rätt stora bland de många. Kanske framförallt på grund av låten ”Song for Zula”. Houck har dock inte försökt spinna vidare på att skriva för någon radiopublik, utan fortsatt gå sin egen väg.

NÄR: 16 oktober

VAR: Pustervik

Varia2018 Improvisationsfestival

Sedan 2006 har Varia genomfört festivalperioder på olika teman i Göteborg med omnejd. 2018 blir det föreställningar där röstkonst möter dans och rörelsekonst. Programmet består av två kvällar med tre duetter. Föreställningarna presenteras i utvalda scenrum smed fin akustik, där det skapats ljus- och rumsinstallationer.

Medverkande artister är bland andra Irena Z. Tomažin, Alessio Castellacci, Hui-Chun Lin, samt festivalarrangören själv, Lisa Larsdotter Petersson.

NÄR: 19 - 20 oktober

VAR: Konstepidemin

DNA - Dansa nära anhörig

När bjöd du upp din mamma senast, frågar sig Backa teater. Den frågan har resulterat i en föreställning där fyra skådespelare möter sin mamma i dans på scen. Fyra mammor får berätta om sina liv, fyra barn får förhålla sig och lyssna och dansa med. För idé, regi och koreografi står Tove Sahlin/ Shake it Collaborations i nära samarbete med text- och ljudkonstnären och radioproducenten Malin Holgersson.

NÄR: 20 oktober - 14 december

VAR: Backa teater

Contact (Ted Ström - Lorne de Wolfe)

Två legendarer inom svenskt musikliv, Ström och de Wolfe, startade en gång i tiden i Contact, stora i den tidiga proggrörelsen. Har man hört någon låt, så har man troligtvis hört ”Hon kom över mon”. Ted Ström är för de flesta känd som upphovsmakare till ”Vintersaga”, som spelats in av otaliga artister. Lorne de Wolfe var sedan ena halvan i Hansson de Wolfe united, som bland annat gjorde fina ”Var kommer barnen in”.

NÄR: 18 oktober

VAR: Pustervik

GMLSTN jazz 2018

För femte året i rad bjuder GMLSTN jazz upp till festival, som anordnas i samarbete lokala arrangörer. Det mesta, men inte allt, sker i Gamlestadsområdet. Lite mer så i år, än tidigare festivaler faktiskt. Programmet sträcker sig över 10 dagar och erbjuder flera premiärer för jazzakter på svensk mark.

NÄR: 17 - 21 oktober

VAR: Blandade scener, mestadels i Gamlestaden

Foto: Pressbild
Foto: Pressbild

Kriget har inget kvinnligt ansikte

Nypremiär för Kriget har inget kvinnligt ansikte av den vitryska Nobelpristagaren i litteratur. Svetlana Aleksijevitj berättar om krigets vansinne och den ryska erfarenheten. Boken är en del av Aleksejevitjs bokserie Utopins röster och Göteborgs Dramatiska Teater är den första scen i Sverige som sätter upp den som pjäs. Dramatisering av Malin Lindroth och regi av Erik Åkerlind. Hanna Ullerstam och Mia Eriksson på scen.

NÄR: 18 oktober - 18 november
VAR: Göteborgs dramatiska teater

Kulturnatta 2018

Så var det dags igen för Göteborgs största årliga nattliga kulturmanifestation. Stadens fria kulturliv med teatrar, gallerier, bibliotek, ateljéer, museer med flera håller kvällsöppet med fri entré. I år sker eventet den 19 oktober, och utbudet är som vanligt digert.

NÄR: 19 oktober

VAR: Runt om i Göteborg

Allt som blev kvar

Nypremiär av och med skådespelaren Kardo Razzazi. En personlig, öppenhjärtig och, trots allt, humoristisk monolog om Kardos liv. Den handlar om hans uppväxt, hans relation till sin frånvarande pappa, sin kämpande mamma och om hur det känns när livet sviker en.

NÄR: 3 oktober - 12 december

VAR: Folkteatern, Lilla scenen

Vampyrbläckfiskar i Arizona

Klimatfrågan står i centrum på Teater Trixters scen i vad som beskrivs som ett rafflande och komiskt drama om kampen mellan människa, mollusk och mäklare. I källaren i den högsta skyskrapan i Arizona firar forskaren Johansen mänsklighetens utplåning med champagne.

NÄR: 9 oktober - 22 november
VAR: Teater Trixter

Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band

2017 var det 50 år sedan The Beatles legendariska  LP ”Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band” släpptes, vilket firades på Stadsteatern. Nu kommer showen, där Göteborgsbandet Pepperland, med olika inbjudna gäster, spelar hela skivan live och Adde Malmberg guidar tillbaka.

NÄR: 20 september - 20 oktober

VAR: Stadsteatern

 

Leka tre

För barn mellan tre och sex år, om en oundviklig och välbekant konfliktsituation - vem som får vara med i leken och vem som blir utanför. Teater Tamauer gör pjäs av Carin och Stina Wirséns bok med samma namn på Hagateatern.

NÄR: 3 oktober - 1 november

VAR: Hagateatern

 

Innan vi glömmer
Samlingsutställning på Göteborgs Konsthall med de fem nationella och internationella konstnärerna Petra Hultman, Helga Härenstam, Kateřina Šedá, Knutte Wester och Ferhat Özgür. Utställningen lyfter fram berättelser där de nära och kära utgör grunden för ett konstnärligt utforskande. Fram träder ett möte mellan olika generationer, tidsepoker och livsvillkor.

NÄR: 6 oktober - 13 januari

VAR: Göteborgs konsthall

 

Dogville

Folkteaterns konstnärliga ledare Frida Röhl tar sig an von Triers Dogville. Förvisso är redan filmen från 2003 lite filmad teater med sin avsaknad av scenografi, sin enda scen där hela handlingen utspelas, sina osynliga dörrar och sina kritmarkeringar för gator. Men nu är den teater på riktigt och även till Folkteatern scen kommer Grace på flykt undan maffian, moraliska dilemman ställs på sin spets och kastas omkull.

NÄR: 29 september - 12 december
VAR: Folkteatern

 

Ringaren i Notre Dame

Musikalversionen av Ringaren i Notre Dame lägger sig någonstans mellan Disneyfilmen och Victor Hugos roman, med lutning åt Disney. Något mörkare än sitt tecknade dito, men samtidigt glädjefylld och fantasieggad. Den är från början skapad av ett Oscar-belönat team med textförfattare och kompositörer från diverse Disneyfilmer, men bearbetad och regisserad här av Thomas Agerholm. I rollerna som Quasimodo och Esmeralda syns Martin Redhe Nord och Marsha Songcome, båda utbildade i Göteborg.

NÄR: 20 september - 6 april, 2019

VAR: Göteborgsoperan

 

Till varje pris

Politisk fars i finsalongerna blir det när Adde Malmbergs ”Till varje pris” intar scenen i ungefär två månader. En pjäs i genren fars har aldrig någonsin beskrivits utan orden ”förvecklingar och förväxlingar” och så även här. Den här gången utspelar det sig under Almedalsveckan och på scen syns bland andra Anders Jansson, Malin Cederbladh, Eric Ericson och Carina M Johansson

NÄR: 12 september - 8 november
VAR: Stadsteatern

 

Skuggorna av Mart

Nypremiär. Stig Dagerman skrev pjäsen ”Skuggan av Mart” 1948. Mattias Anderssons nyskrivna pjäs är starkt inspirerad av den, men i hans version har skuggorna blivit fler. Tre människor som är ingenting drömmer om att göra bestående avtryck på jorden. En berättelse om skammen i att vara feg och passiv med en ständigt växande skuggvärld som spelar på väggarna. I rollerna syns bland andra Ylva Gallon, Eleftheria Gerofoka och Nemanja Stojanović.
NÄR: 12 september - 20 november.

VAR: Backa teater

 

Smärtan

På Stadsteaterns lilla scen spelas ”Smärtan” efter Marguerite Duras legendariska dagboksanteckningar från andra världskriget. Emilie Strandberg har dykt djupt ner i Duras liv och verk och både regisserar och skådespelar. I rollen som Marguerite syns Carina Boberg.

NÄR: 14 september - 20 oktober

VAR: Stadsteaterns lilla scen


Ingen rök utan eld
Röda sten tar vara på att det är valår, och blir till en plattform där både konstnärer och besökare kan göra sina röster hörda. Utställningen, som består av både nyproducerade och befintliga verk, behandlar frågor som rör demokrati, aktivism och civilkurage. Det blir platsspecifika verk och performancekonst med bland annat Mary Coble, Annika Lundgren och Felipe Mujica. Dessutom föreläsningar och workshops.
NÄR: 1 september – 18 november
VAR: Röda sten konsthall

Det universella språket
I denna forskningsbaserade utställning undersöks efterkrigstidens abstrakta måleri med utgångspunkt i museets egna samling. Här visas måleri, skulptur, teckningar och grafik från åren 1945-1970. Forskningsstudien som utställningen utgår från publiceras i museets skriftserie Skiascope i samband med vernissagen. Här undersöks vilka föreställningar som knöts till abstraktionen och hur dess ställning i konstlivet förändrades under perioden.
NÄR: 13 juni – 11 november
VAR: Göteborgs konstmuseum

Aswat - syriska röster

Personliga röster om att fly från sitt land. Om förlust och om små strimmor av hopp. Dessutom samtida syrisk konst som på olika sätt kommenterar kriget och situationen i Syrien.

Så ser Världskulturmuseets utställningen Aswat – syriska röster ut.

NÄR: Fram till december 2018

VAR: Världskulturmuseet