Kultur & Nöje.

2020-06-11 16:15
  • Bild: Christian Egefur
  • Maria Carlgren och Marie Odenbring Widmark. Bild: Christian Egefur
    Maria Carlgren och Marie Odenbring Widmark.
  • Bild: Christian Egefur
  • Katja Geiger omgiven av två av sina modeller i Paris. Bild: Björn Larsson Ask/Bonnierarkivet
    Katja Geiger omgiven av två av sina modeller i Paris.
Puffetikett
ETC Göteborg

Ikoniskt 60-talsmode på Röhsska

Det är tidstypiskt, ofta färgglatt och med en stänk av feminism när vandringsutställningen ”Katja of Sweden” nu visas på Röhsska. Förutom att skapa snygga plagg så ville Katja Geiger erbjuda kvinnor på 60-talet sköna, bekväma och lättskötta kläder.

På grund av corona så blir det ingen vernissage för utställningen Katja of Sweden på Röhsska. Den fanns helt plötsligt bara att titta på. Men en visning för pressen blev det i alla fall, där inblandade parter fick berätta om utställningen. 

– Vi producerar ofta våra egna utställningar, men i det här fallet har vi tagit in en vandringsutställning som producerats på Kulturen i Lund, där den visats innan, säger Maria Forneheim, enhetschef för utställningar och samlingar.

Modedesigner

Katja Geiger var en svensk modedesigner, född och uppvuxen i Bjuvs kommun i Skåne och utbildad på Beckmans designhögskola i Stockholm. Hon blev på 60-talet en internationellt erkänd modekreatör som Katja of Sweden. 

– Det är intressant att lyfta fram ett internationellt modenamn. Katja blev nästan mer känd utomlands än här i Sverige. 60- och 70-talet var den period som hon jobbade mest med mönster och färg, säger Maria Carlgren, enhetschef för publika möten på Röhsska. 


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Just ett extra fokus på mönster är ett tillägg som Röhsska har gjort själva till utställningen. Katja Geiger designade förvisso en hel del mönster till sina plagg själv, men hon hade även mängder med samarbeten med samtidens största formgivare. 

– Det är kanske framförallt mönster och färg som Katja Geiger är känd för. Hon gjorde en del mer minimalistiska saker också, men det är ofta det här hon förknippas med, säger Marie Odenbring Widmark, antikvarie/enhetschef på Västra Götalandsregionen. 

Hon har tillsammans med Anna Lindqvist, intendent vid Ystads museum, författat texterna till en folder som Röhsska museet producerat till utställningen. Den ger en grundlig introduktion till Katja of Swedens mönstervärld. Utöver de plagg som ingår i utställningen presenteras de formgivare som gjort mönster för Katja of Sweden. I vissa fall köpte hon in enstaka mönster – i andra fall hade hon fleråriga samarbeten.

– Vi presenterar 14 stycken formgivare. Hon hade säkert fler samarbeten, men det är dem vi har lyckats identifiera, säger Marie Odenbring Widmark.

Vill åstadkomma frigörelse

I de tidiga kollektionerna finns mönster av bland andra Viola Gråsten, Astrid Sampe och Maija Isola. Senare finns samarbeten med Sven Fristedt och Carl Johan De Geer.

Färgstarkt och med raka snitt blev ett signum för Katja of Sweden. Själv lyfte hon ofta att hon  ville åstadkomma en frigörelse för kvinnan, genom att erbjuda bekväma och lättskötta kläder. Tre T benämndes det. ”Tvätta, torka, ta på”.

Katja of Sweden

Vandringsutställning med kläder designade av Katja Geiger under 60-och 70-talet.

Hon var en svensk, världsberömd designer som rönte stor uppmärksamhet i framförallt England och USA. Hon samarbetade även med en rad formgivare som gjorde tygmönster till hennes kläder.

När: 4 juni – 20 september

Var: Röhsska museet