Intervju.

2016-02-23 07:14
  • Lotta Segerqvist i full Jackson-mundering.
    Lotta Segerqvist i full Jackson-mundering.
  • Lotta med sitt vanliga blonda hår.
    Lotta med sitt vanliga blonda hår.

Hos Lotta har Michael Jackson evigt liv

”Välkommen! De kallar det MJ residence” säger Lotta Segerqvist och ler. 

Vi möts av en blond kvinna, när vi lämnar residenset är det en helt annan karaktär som vinkar hejdå.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Den 11 juni 1988 skulle Lotta Segerqvist se en konsert på Eriksberg.  Thriller gick på MTV och moonwalk var det coolaste som fanns. 

– Jag vet helt ärligt inte hur jag kom hem. Jag stod inte längst fram eller så, men från första tonen var det bara så ... Han hade en scennärvaro som hette duga, säger hon. 

I dag har hon en walk in-closet med vanliga kläder, sådana som passar på det vanliga jobbet. Men i en rad garderober och på klädställningar hänger otaliga Michael Jackson-outfits, exakta replikor som hon har sytt själv. Nästan allt i bostaden doftar nitar, lockigt hår och King of pop.

Samlade Jackson-saker

Några år efter konserten samlade hon Michael Jackson-saker. Otaliga klipp ur såväl svenska som utländska tidningar finns inklistrade i album. Under en tid avtog det något, kanske lite för att hon inte kände andra fans, men det vände och i dag hör hon till en klick mycket dedikerade sådana.

– Jag kommer att älska honom när jag är 100 också. Nu har man ju bara det han lämnade att leva på. Visst hade hon hellre sett att han hade levt vidare så att det fanns konserter och nytt material att ta del av, men hans död ledde till att hon fick en rad nya vänner som nu är lite som en familj. 

Så varför just Michael Jackson? Lotta Segerqvist konstaterar att det egentligen inte är svårt att förklara, men att det tar tid. 

– Han skapade en mystik kring sig själv som fångade folk. Du sugs in i det. Michael var ju en drama queen och skapade rubriker för att bli känd. Han byggde ett helt fantastiskt varumärke. Det finns hela tiden frågor om honom som man vill ha svar på. Och det får man i sinom tid, men då har man fått nya frågor. Och att han gav 300 miljoner dollar till välgörenhet i sitt liv gör en ännu mer kär! säger Lotta Segerqvist.

Sydde gjorde hon inte förr. Inte dansade heller. Showandet började sommaren efter att Michael hade dött och hon gick på maskerad. Det var ingen vidare populär utstyrsel, det fanns många som var skeptiska till popstjärnan. 

– Jag hatar att prata om anklagelserna och jag tror att vi fans är ganska överens. Jag stöttade honom fullt och han friades på alla åtalspunkter, säger hon. 

Syr kläder själv

Maskeradkostymen har uppdaterats betydligt. Vanliga skjortor och loafers köper hon färdiga, men kavajer, byxor skärp och andra attiraljer tillverkar hon själv. Allra stoltast är hon för kostymen som in till minsta söm är en kopia ur kortfilmen Captain EO. Fast den är tung och hopplös att dansa i så den ingår inte i scenkläderna för Lotta Segerqvists shower. 

– Jag är aldrig nervös för en show – annat än för klädbytet, säger hon.

Bröllop och barnkalas

En vanlig show består av ett medley av ungefär 15 låtar under 20 minuter. Klädbyten sker på scen och när hon först kliver på scen bär hon en vit skjorta, en blå skjorta, en Jackson Five-skjorta, en Bad-jacka och en Beat it-jacka, samt två par byxor. Lotta mimar och dansar på bröllop, barnkalas, sammankomster med andra fans och olika typer av privat- och företagsfester.

– Jag har fått beröm för att det är mycket skådespeleri och jag går gärna ut i publiken. Tjejer kan tycka att det är jobbigt om jag kommer för nära. Ingen vet att jag är tjej – men folk älskar det, säger Lotta Segerqvist.

Under vårt besök åker smink, peruk och scenkläder på – om än inte alla lagren. Det är fredag eftermiddag och fyra timmars dansträning väntar. Hon tränar alltid i full utstyrsel och Michaelkostymen kommer med ett annat kroppsspråk. Resultatet blir en uppenbarelse som bland annat har fått små barn att utbrista ”Michael Jackson!” på gatan.

– En var tre år! Alla vet vem Michael Jackson är.

Fakta

Namn: Lotta Segerqvist.

Familj: Lillasyster, mamma och pappa.

Gör: Teknisk skribent på ett IT-företag

Hobby: Konst och hantverk, mode, inredning och grafisk design.