Kultur & Nöje.

2017-12-04 18:30
Räfven.  Bild: Press
Räfven.

Här är veckans bästa kultur

Totalt jävla mörker. Har alltid älskat det bandnamnet, även om musiken kanske inte riktigt är min personliga kopp te. Annat som kan vara spännande att fundera på är vad Bob Dylan och Marvels universum kan tänkas ha gemensamt, mer en just en samlingsutställning här i Göteborg då.

The Sounds

The Sounds har funnits med bra länge nu. För nästan lika länge sedan råkade musikskribenten Andres Lokko beskriva dem som ”JC-rock”, vilket liksom kletat sig fast. Å andra sidan har de megahits som ”Hit Me”, ”Living In America” och ”Painted By Numbers” i bagaget och behöver nog inte bry sig så mycket. Å tredje sidan var det bra länge sedan de där låtarna skrevs också.

NÄR: 6 december

VAR: Pustervik

 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


 

Thomas Stenström.  Bild: Press
Thomas Stenström.

Thomas Stenström

Det dras eviga paralleller till Håkan Hellström när det handlar om Uddevallasonen Stenström, och det är väl inte helt utan anledning. Monsterhiten ”Slå mig hårt i ansiktet” från 2014 är fortfarande hans största avtryck. Nu är han för första gången på turné utan sitt band och med en mindre, avskalad sättning.

NÄR: 7 december

VAR: Stora Teatern

 

Blandutställning: Bob Dylan och Stan Lee

En högst oväntad kombo. På display i galleriet visas delar ur Bob Dylans hyllade kollektion ”The Beaten Path”, en resa i det amerikanska landskapet, från New York till New Mexico. Från gröna vägar i Kentucky till magiska Route 66. Dessutom visas en helt ny serie av Marvel Superheroes. Originaltidningsomslag från olika år, alla är utvalda och handsignerade av skaparen Stan Lee själv.

NÄR: 29 november - 23 december

VAR: Miva fine art gallery

 

Totalt jävla mörker

20 år och flera hundra spelningar har gått sedan Totalt jävla mörker såg... nattens mörker? Politik, käng, black metal och hardcore i en härlig punkgryta har fyllt de åren.

NÄR: 7 december

VAR: Pustervik

 

Räfven.  Bild: Press
Räfven.

Räfvarnas Afton

Sedan Räfven bildades i Göteborg 2003 har deras punkiga folkmusik synts och hörts lite överallt över världen. På Stora teatern möbleras det om till klubbmiljö och ståpublik.

NÄR: 8 december

VAR: Stora Teatern

 

Sea lion + Shitkid

Lokala Linn Österberg är Sea Lion. Hon släppte egenproducerade debutskivan ”Desolate Stars” 2015 och det är drömskt, vackert men med elgitarrsudd. Shitkid är Åsa Söderqvist, inflyttad norrlänning. Med en punkig botten gör hon musik som spänner från pop, till trasig rock genom ett lo-fi-filter.

LÄS MER: Sea Lion + Shitkid

NÄR: 8 december

VAR: Studio HPKSM

 

Norma.  Bild: Mats Bäcker
Norma.

Norma

Opera i två akter av Vincenzo Bellini med ibretto av Felice Romani efter Alexandre Soumets drama. Om en härskarinna lika kärv och skön som månen.

NÄR: 2 dember - 4 februari

VAR: Göteborgsoperan

 

Min flykt över havet

I alla tider har människor tvingats på flykt, och många har fått ta vägen över haven. I sjöfartsmuseets utställning skildras personer från hela världen som fått fly över vatten. Från finska flyktingbarn på Östersjön till den enorma mängd människor som fått ta vägen över Medelhavet i nutid.

LÄS MER: Båtflyktingarnas berättelser i ny utställning

NÄR: Tills vidare

VAR: Sjöfartsmuseet

 

Mozart's Ghost

Konstutställning på Göteborgs Konsthall med digitala verk – videor, memes och gif:ar. Utställningen berör frågor kring sexism, rasism och ekonomisk ojämlikhet, men fokuserar även på teknik och dess estetik. Utställningen består av svenska och internationella internetkonstnärer inom cyberfeminism och andra rörelser på nätet.

NÄR: 9 december - 15 april

VAR: Göteborgs konsthall

 

Den fule

Den fule handlar om en extremt ful person. Marius von Mayenburgs pjäs har i princip spelats oavbrutet i Tyskland sedan den skrevs för tio år sedan. I Sverige är den inte lika vanligt förekommande. Nora Nilsson har regisserat Folkteaterns version.

NÄR: 23 november - 14 januari

VAR: Folkteatern

 

Sång för Kassandra

Mitt i #metoorörelsen spelar Teater Trixter Sång för Kassandra. Det är en föreställning om att tala sin sanning men inte äga tolkningsföreträdet. Kassandra blev åtrådd av guden Apollon som skänkte henne siargåvan - förmågan att se in i framtiden. Men när hon avvisade honom dömde han henne till att aldrig bli trodd...

NÄR: 23 november - 16 december

VAR: Teater Trixter

 

Daylight and Objects

Årets pristagare av Torsten och Wanja Söderbergs pris, Daniel Rybakken ställer ut sin design. Rybakken är en norsk ljus- och möbeldesigner som har vunnit flera internationella priser.

NÄR: 5 november - 18 februari

VAR: Stadsbiblioteket

 

Julia Peirone ställer ut på Göteborgs konstmuseum.  Bild: Julia Peirone
Julia Peirone ställer ut på Göteborgs konstmuseum.

Girls, girls, girls

Julia Peirone arbetar sedan sent 1990-tal med frågor kring identitet och fotografisk bild, ofta med fokus på unga kvinnor. I en tid som präglas av sociala medier och en bildkultur som blir alltmer självcentrerad är ett viktigt tema det okontrollerbara, mellanrummet mellan världen och våra tankar om den. Utställningen är Julia Peirones första stora separatutställning på museum.

NÄR: 4 november - 18 mars

VAR: Göteborgs konstmuseum

 

Skid

I dansverket Skid, av Damien Jalet, har golvet en lutning på 34 grader, vilket skapar intressanta förutsättningar för dansarna. Ett videoklipp från repsalen har delats över 3 800 gånger på Facebook – vilket ger en indikation på intresset. Verket utforskar kamp mot gravitationen och modet att släppa taget.

NÄR: 7 - 25 november

VAR: Göteborgsoperan

 

Karl Gerhard

Stadsteaterns föreställning om den legendariska revykungen. Med musik, sång, dans och stor ensemble tar Karl Gerhard plats på Stora Scen i Tomas von Brömsens gestaltaltning. Sångaren, skådespelaren och författaren Gerhard tog tydlig ställning mot nazismen och Sveriges flata hållning gentemot Tyskland. Regisserad av Eva Bergman, som är tillbaka efter succéer som Driving Miles, Don Carlos, Pygmalion och Påklädaren.

LÄS MER: Revyer och kupletter mot nazism

NÄR: 3 november - 17 januari

 

Carl-Einar Häckner på Aftonstjärnan

Sommaren 2017 var den första på 20 år utan Carl-Einar Häckners varieté på Liseberg. Nöjesparken avslutade samarbetet och därför har huvudpersonen byggt upp en stor längtan efter sin publik. Den längtan resulterar nu i hela 26 föreställningar på Aftonstjärnan. Magi, monologer, visor och mycket annat.

LÄS MER: "Det kändes som att mitt hjärta slets ur bröstet"

NÄR: Tills vidare, förlängt

VAR: Teater Aftonstjärnan

 

Glängtan

Glängtan är en barnföreställning inspirerad av Peter Wohllebens bok Trädens hemliga liv. Den behandlar nya upptäckter där sanningen är osannolik och det rent vetenskapliga istället är magiskt. Under marken pågår trädens mystiska liv. De pratar med varandra och tar hand om sina små. Dansare, musiker och skådespelare i ensemblen. Regi av Lars-Eric Brossner.

NÄR: 4 oktober - 15 december

VAR: Backa teater

 

Aswat - syriska röster

Personliga röster om att fly från sitt land. Om flykt, förlust och om små strimmor av hopp. Dessutom samtida syrisk konst som på olika sätt kommenterar kriget och situationen i Syrien.

Så ser Världskulturmuseets utställningen Aswat – syriska röster ut.

NÄR: pågår sedan fram till hösten 2018

VAR: Världskulturmuseet

 

Allt ljus på oss

Bo Kaspers orkester begår krogshow. Tillsammans med regissören Hans Marklund, veteran inom showvärlden, har de skapat en egen variant av show. Tiden, de själva och publiken var mogen för det nu enligt bandet som spenderat över 25 år ihop.

LÄS MER: Bo Kaspers ger sig ut på okända vatten

NÄR: 21 september till 16 december

VAR: Rondo

 

The Phantom Of The Opera

Säsongens musikal på Göteborgsoperan är ingen mindre än The phantom of the opera. Sedan urpremiären i London 1986 har Andrew Lloyd Webbers musikal setts av över 140 miljoner människor i 30 länder. I den här varianten har två stora nordiska operahus – GöteborgsOperan och Finlands Nationalopera gått samman.

NÄR: 23 sep 2017 – 20 maj 2018

VAR: Göteborgsoperan

 

Den goda människan i Sezuan

Bertolt Brechts moderna klassiker iscensätts av Folkteaterns konstnärliga ledare Frida Röhl. Unga, fattiga Shen Te får som tack för sin godhet en liten tobaksaffär i gåva av gudarna. Men går det att fortsätta vara god och uppoffrande när man har kommit upp sig och har en verksamhet som måste vara lönsam? Folkteaterns tolkning är nyöversatt med nyskriven musik av BF/C.

NÄR: 16 september - 10 december

VAR: Folkteatern

 

Jeanne d´Arc

165 män som i nådens år 1431 förhör en 19-årig kvinna vid namn Jeanne d'Arc om hennes påstådda direktkontakt med Gud och varför hon bär manskläder.. Hon är känd i hela Frankrike som härförare och landets räddare. Men snart ska hon brinna på bål dömd som häxa. Backa teater har med hjälp av protokoll från rättegången skapat föreställningen som har premiär på lördag.

NÄR: 22 september - 16 december

VAR: Backa teater

 

Alla ska passa in

40 berättelser om dömande på Världskulturmuseet.

I denna vandringsutställning som just nu återfinns på Världskulturmuseet så sätts vårt dömande och vad det kan ha för konsekvenser för andra människor under granskande lupp. Besökaren får vara med om en resa över nio moduler fulla med historier, porträtt, inspelningar, illustrationer och filmer.

NÄR: Fram till 10 december

VAR: Världskulturmuseet

 

Tillsammans

Tillsammans är Världskulturmuseets stora satsning på barn och familj. I utställningens olika delar får barn och vuxna på ett lekfullt och pedagogiskt sätt gå igenom känslor som uppstår i vardagen. Utställningen står med ett ben i samtiden och ett i museets föremålssamlingar där över 1000 föremål och deras berättelser har valts ut för att spegla dagens frågeställningar. Utställningen är producerad så att den som sitter i rullstol får lika stor behållning som den utan och texterna är anpassade för dyslektiker.

NÄR: Tills vidare

VAR: Världskulturmuseet