Kultur & Nöje.

2017-08-08 14:00
Från vänster: Michael Edlund, trummor, Fabian Kallerdahl, klaviaturer, och Josef Kallerdahl, bas.  Bild: Damien Priest
Från vänster: Michael Edlund, trummor, Fabian Kallerdahl, klaviaturer, och Josef Kallerdahl, bas.

Göteborgstrio på unik turné med taiwanesisk stjärna

Ett filmteam följer den taiwanesiska jazzstjärnan Shawna Yang när hon kommer till Sverige. Förutom svensk sommar ska de föreviga samarbetet med göteborgska jazztrion MusicMusicMusic.

– Detta är antagligen första gången en Taiwanesisk jazzmusiker turnerar i Sverige och en milstolpe i de kulturella relationerna mellan våra länder, enligt Shawna Yangs manager Evy Kao.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


 

Det var under en turné i Kina och Taiwan förra hösten som den svenska jazztrion bekantade sig med Taipeis unga jazzscen. Via några dagars improviserade möten med lokala musiker såddes fröet till det nya samarbetet. Den förestående Sverigeturnén följs sedan upp med en längre turné i Taiwan i början av november.

– Det klickade mellan Evy och oss. "Vi måste hitta fler samarbeten." "Ni måste komma tillbaka till Taiwan." Ofta blir sånt bara snack men vi satte i gång direkt. Det var bra löd i den Messenger-tråden, säger Fabian Kallerdahl, pianist i MusicMusicMusic.

Hela projektet stöds av taiwanesiska kulturdepartementet och kommer att filmas av ett filmteam som följer Shawna Yangs äventyr i Sverige.

– Det är ett team på tre man och förhoppningsvis blirdet en riktig, lång film. De har ju gått igenom en noggrann process för att få stöd till filmen och har nog rätt stor redovisningsplikt, säger Fabian Kallerdahl.

– Shawna Yang är ju en av deras stora jazzkändisar. Det blir en intressant kombination för hennes jazz är rätt olik det vi gör i MusicMusicMusic, lite mer slickad. Jag tror det kan födas något spännande ur det mötet.

 

Fyra spelningar klara

Fyra spelningar är inbokade, med premiär på Båtbackens café på Styrsö på söndag. Nästa stopp är på Masthuggstorget då konserten hålls på Göteborgs nya, intima musikscen Platsen. Lokalen inhyser till vardags Spättans antikvariat, som ligger i anslutning till MusicMusicMusics replokal och kontoret för gruppens eget skivbolag Hoob Records.

– Tanken är att Platsen ska vara vår arena, en öppen plats om man vill testa grejer. Om musiker kommer till Göteborg för större gig så ska de kunna göra andra saker här. Jag får en känsla av det som folk tänker händer i stora, "coola" städer kan hända även i Göteborg. Det här är snäppet under ett regelrätt spelställe, med stor frihet.

Två tillställningar har redan hållits bland bokhyllorna, men då med lägre profil än det stundande taiwanesiska besöket. Nästa veckas konsert ses som startskottet för att göteborgarna ska få chansen att möta Platsen på allvar.

 

Bild: Damien Priest

 

"Det här är snäppet under ett regelrätt spelställe, med stor frihet."

 

MusicMusicMusic har sina rötter i bröderna Kallerdahls tidiga musikintresse när de växte upp i Partille. Pianisten Fabian Kallerdahl, född 1977, och hans två år yngre bror Josef, basist, har följt varandra musikaliskt sedan dess. De har gått igenom alla faser, från musikskola till death metal-larmiga band som tävlat i Partillerocken.

Bröderna hittade så småningom trummisen Michael Edlund, bördig från Halmstad. MusicMusicMusic bildades 2002 och turnerade redan då utomlands, i Sydafrika. I slutet av september släpper trion sitt åttonde album, det första sedan 2013. "Äventyret" är inspirerat av fjolårets turnerande i Kina och Taiwan, även om Fabian inte är så säker på att det verkligen hörs i musiken.

– Fast ursprungligen var det meningen att skivan skulle heta "Made in China", säger Fabian Kallerdahl och ler. Under en bilfärd med de två barn Fabian har tillsammans med frun Linda Kallerdahl, prisad sångerska, kom dock den elvaårige sonen med ett alternativ som vann pappans gillande. Han tyckte att musiken lät som den skulle heta "Äventyret".

 

Ska få uppleva det svenska

Att komma till Sverige blir säkerligen just ett äventyr för Shawna Yang, hennes manager Evy Kao och de tre filmarna. Innan Sverigebesöket ska krönas med en spelning på anrika jazzklubben i Fasching i Stockholm hinner de uppleva den svenska sommaren i Göteborg och Bohuslän.

– När de landat kör vi dem till mitt lantställe i Munkedal. Där står det ett trumset i vardagsrummet och jag har en ABBA-flygel från 70-talet. Det blir lite skissigt, improviserat men trevligt. Vi vill att de ska få uppleva lite av det svenska, så som vi har fått göra med de lokala sedvänjorna och maten när vi varit utomlands och spelat.

Fabian Kallerdahl fick 2006 priset Jazz i Sverige, som på den tiden var ett viktigt pris från Rikskonserter. Den statliga stiftelsen finns inte längre, men innan år 2010 var just Jazz i Sverige en boost för de musiker som fick utmärkelsen. En skivutgåva och turnéhjälp ingick. Det resulterade i många nya möten för "Fabbe".

Det innebar rätt mycket en "Up and coming" jazzartist. Jag fick chansen att sätta ihop ett band och turnera ute i världen. Vi var i Afrika, USA och Europa. I början av november åker MusicMusicMusic till Taiwan igen, och förhoppningsvis till Kina på slutet. Då ska vi försöka träffa studenter. Managern Evy tycker precis som vi att det är kul med möten. Hon vill att vi ska träffa hennes favoritmusiker, att vi spelar deras musik och att de spelar vår musik.

Music           music           music 

Jazztrion MusicMusicMusic från Göteborg bildades 2002 och har släppt sju skivor sedan 2004.

Åttonde albumet ”Äventyret” landar på vinyl i slutet av september.

Trion består av Fabian Kallerdahl, piano, Josef Kallerdahl, bas och Michael Edlund, trummor.

Bandet har tidigare samarbetat en hel del med sångerskan Lina Nyberg, bland annat i en skiva där de tolkar musiken från "West side story".

Lina Nyberg släpper också sina egna skivor på MusicMusicMusics bolag Hoob Records, inte minst fjolårets hyllade dubbel "Aerials".

Altsaxofonisten och kompositören Shawna Yang är bosatt i Taipei. I fjol belönades hon med en taiwanesisk grammy för bästa instrumentala album.

 

Shawna Yang uppträder med MusicMusicMusic

13 aug: Båtbackens café, Styrsö.

15 aug: Platsen, Andra Långgatan 49, Göteborg.

16 aug: Gerlesborgsskolan, Bohuslän.

17 aug: Fasching, Stockholm.