Sport.

2017-05-17 14:00
Stavhopparen Mikaela Meijer från ÖIS har redan kvalat till VM i London i augusti. Siktet är inställt på det nästan två år gamla rekordet på 4,70 meter.  Bild: Annelie Moran
Stavhopparen Mikaela Meijer från ÖIS har redan kvalat till VM i London i augusti. Siktet är inställt på det nästan två år gamla rekordet på 4,70 meter. 

Göteborgs friidrottare laddar för VM

Khaddi Sagnia, Lovisa Lindh, Mikaela Meijer och Sulayman Bah. Det är några av Göteborgs friidrottare som siktar mot VM i sommar. ETC Göteborg kollar läget när säsongen nu inleds.

Om en och en halv vecka börjar allvaret för de svenska friidrott-arna när klubbarna har chans att plocka sina första SM-poäng för säsongen genom stafett-SM. Sommarens stora mål för topp-eliten är VM i London i augusti. Mikaela Meijer från ÖIS har redan kvalat, men måste nu visa förbundskapten Karin Torne-klint att formen håller i sig.

– Det känns bra och jag tror att jag har det, säger Mikaela Meijer efter ett träningspass i Friidrott-ens hus i slutet av förra veckan.

OS-stavhopparen har dragits med en lite krånglande insida lår under grundträningen, men fått kontroll på kroppen de senaste sex veckorna.

– Det har aldrig brutit ut, men det har småstört när jag har kört lite tuffare pass. Men nu på senare tid så har jag fått ordning på det och kan köra det jag ska, säger Mikaela Meijer som kör säsongens första tävling i tyska Recklinghausen på fredag.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Siktar mot att slå rekord

ÖIS-hopparens närmaste konkurrenter hemma i Sverige är -Ullevi FK:s Malin Dahlström, samt Hässelbys Angelica Bengtsson och Lisa Gunnarsson. Mikaela Meijer siktar mot det snart två år gamla svenska rekordet på 4,70 meter. Under sista inomhustävlingen hoppade hon 4,55. Hon beskriver vad som krävs för att hon ska kunna prestera maximalt.

– Benen behöver vara pigga så jag kan få till löpningen som jag vill, det har varit mitt största problem, men nu har vi fått till den bättre. Så länge den sitter så tror jag att jag kan få det andra under kontroll. Jag tror att jag har ganska bra känsla i hoppningen och kan få till ett bra flow.

Många starka kort

Mikaela Meijers klubbkamrat och ÖIS höjdhoppsstolthet Emma Green har gjort sin sista säsong och kommer att saknas på tartan-banorna i sommaren. Saknas kommer även stavhopparen Alhaji Jeng att göra, som precis opererat en fot, och Ebba Jungmark, som tävlar för Mölndals AIK men tränar med ÖIS Yannick Tregaro.

– Hon har också lite problem med foten och sätesmuskeln. Hon har haft ganska mycket problem fram och tillbaka de senaste åren och känner att hon vill få lite paus från att prestera i sommar och låta skadorna som hon har, som inte riktigt går över, lägga sig, säger Yannick Tregaro.

Hopp, som varit ÖIS paradgren över tid, är även i dag den grengrupp där klubben har många starka kort, även höjdhopparen Emil Svensson och trestegshopparen Mathias Ström finns med bland de fem toppnamnen på förbundets årsbästa-lista från utomhussäsongen, men de har sällskap av 3 000--meterslöparen Frida Kristiansson, 400-meterslöparen Felix Francois och häcklöparen Jonathan Carbe och 5 000-meters- och hinderlöparen Maria Larsson.

Varav den sistnämnda är en dem som kan komma att VM-satsa, enligt Yannick Tregaro.

– Hon var med på EM förra året i 3 000-meter hinder och vann Lidingöloppet med den tredje bästa tiden någonsin av de svenska. Hon har i år tränat med en australiensisk framgångsrik tränare i både Australien och USA. Där är VM möjligt på hinder.

14 hundradelar från gränsen

Den Göteborgsklubb som i dagsläget har flest aktiva i topp är Ullevi FK. Långlöparen Charlotta Fougberg, längd- och trestegshopparen Khaddi Sagnia och medeldistansaren Lovisa Lindh är tre seniordamer som satsar mot VM.

– Lovisa Lindh var fyra på EM inomhus i vintras. Hon har sett väldigt bra ut och har varit frisk hela tiden. Hon börjar tävla i Frankrike på 1 500 denna vecka, men kör sitt första 800-meterslopp på Diamond league i Oslo, säger Ullevitränaren Björn Mårtensson.

Charlotta Fougberg var i sin säsongsöppning i Doha bara -14 hundradelar från VM-kvalgränsen. ”Inte rättvist” skriver hon på sin officiella Facebook-sida och tillägger att hon ser fram emot sitt nästa lopp i Prag i början av juni.

– Hon är i bra slag. Sedan hon tog sitt silver på EM så har grenen utvecklats enormt. Kenyaner och etiopier har börjat springa, så det är mycket tuffare att ta medalj nu än 2014, säger Björn Mårtensson.

Han tillägger att även kastar-na Tracey Andersson och Sofia Larsson, i slägga respektive diskus, vanligtvis hade kunnat- konkurrera om biljetter till VM, men att båda födde barn i april. Bland Ullevis herrar finns 100-meterslöparen Sulayman Bah, som tog sig till EM-final på 60 meter inomhus i mars, som också kan bli VM-aktuell.

Förra sommaren lyckades flera av Sävedalens, Saiks, medel- och långdistanslöpare lägga till sina namn bland årets bästa tider. Andreas Kramer, 800 meter, siktar på att nå VM-kvaltiden. Han har sprungit två inomhus EM och ett utomhus tidigare. När han -säsongsdebuterade i USA för någon vecka sedan fick han tiden 1.47.30 minuter. Kvalgränsen -ligger på 1.45.90.

– Det är en bit ifrån, men det är väldigt tidigt på säsongen. När han sprang inomhus-EM så vann han sitt försökslopp på 1.46.86, så han måste sänka sig med en sekund. Det är ingen lätt uppgift. Men det är absolut inte omöjligt, säger tränaren Per Skoog.

Vidar Johansson visar form

Även Vidar Johansson, som springer 3 000 meter hinder, visade form när han sprang distansen utan hinder inomhus. Per Skoog pekar ut honom som Saiks andra VM-hopp inför sommaren.

Mölndals AIK, Maik, lyfte sig till en niondeplats förra året när det handlade om att räkna SM-poäng, men i elitleden på -seniornivå ser det för tillfället lite tunnare ut. Hanna Palmqvist, vars huvudgren är 400 meter häck, vann SM-guld utomhus förra året efter en tid med småskador.

– Det var det första SM-guldet på många år. Hon tävlade inte i vintras, men har tränat på bra nu och kommer vara fit for fight i sommar för att tävla. Det är kul, säger Maiktränaren Emil Predan.

Han berättar att de har flertalet juniorer som kommer att kunna hävda sig även bland seniorerna och vara med i junior- och ungdomslandslag. Men utan Ebba Jungmark ser det inte ut att bli någon som VM-satsar i klubben.