Kultur & Nöje.

2020-06-18 08:14
  • Nä, inte snöar det på Kungsportsplatsen, men ”Nikes Göteborg” är tillfället bortplockad för att inte skadas av renoveringar.    Bild: Jan Peter Dahlqvist
    Nä, inte snöar det på Kungsportsplatsen, men ”Nikes Göteborg” är tillfället bortplockad för att inte skadas av renoveringar. 
  • Med Konstkartan kan man få information om konstverk i närheten av din plats. Bild: Göteborgs stad
    Med Konstkartan kan man få information om konstverk i närheten av din plats.
Puffetikett
ETC Göteborg

Gör din egen konstvandring i Göteborg

Göteborgs stad nylanserar nu Konstkartan, som har information om 300 av ungefär 1 500 offentliga verk i Göteborg.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det finns många nyheter när Konstkartan nu återlanseras enligt Sofie Alnäs, kommunikatör på Kulturförvaltningen, sektor Fri konst och kultur.

– Dels hur den ser ut och hur man navigerar. Och det är nytt att vi nu kan inkludera ljudverk. Vi har även lagt till information om vissa konstverk på engelska. Man kan nu också aktivera platsfunktionen och se var man själv är på kartan – då kan man se konstverk inom 500 meters radie från där man befinner sig.

Hur gör man?

– Man behöver en dator eller mobil. Antingen surfar man in på konstkartan och söker på konstverk eller så zoomar man in på kartan och klickar sig runt. Nu har det också kommit upp QR-koder vid 50 utvalda verk runt om i staden som leder in till det specifika verket på kartan. Det är ju framförallt för att man ska kunna upptäcka kartan genom att man ser ett konstverk.

Har du något favoritverk?

– Min favorit är ett verk som för tillfället är nedplockat. ”Nikes Göteborg” heter det och det är ett verk av Emma Ströde som stod vid Kungsportsplatsen tidigare. Det är en liten flicka som sitter på nån typ av sagodjur, du har säkert sett det. Det är bortplockat för att det ska göras renoveringar runt omkring så att det finns risk att verket skadas, men det finns kvar på konstkartan. Jag tycker att det är väldigt fint för att det står placerat mittemot Kopparmärra och tar samma position som den stora kungahästen. Det är en konversation mellan de två konstverken där man kan se frågor om makt och historieskrivning.

Nåt mer att tänka på med Konstkartan?

– Jag tycker att man ska gå ut och upptäcka konsten i stan. Det finns så mycket intressant som man bara går förbi för att man har blivit hemmablind. Konstkartan kan hjälpa en att öppna ögonen.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Konstkartan

Konstkartan hittar du på https://goteborgkonst.se/konstkartan/