Kultur & Nöje.

2019-02-22 12:00
Malin Morgan är aktuell på Folkteaterns scen. Bild: Christian Egefur
Malin Morgan är aktuell på Folkteaterns scen.
Puffetikett
ETC Göteborg

Glappet i Malin Morgans huvud

Malin Morgan är tillbaka på Folkteaterns scen och undersöker det där glappet i huvudet, som hon menar finns i oss alla.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Den heter så, och handlar om det. ”Glappet i huvudet på vem som helst” av och med Malin Morgan fokuserar på idiotin med intelligens. Vad är det som liksom inte riktigt funkar och får kontakt där uppe när det gäller vissa saker?

– Det började med att jag inte stod ut. Jag stod inte ut med mig själv och jag stod inte ut med oss som människor. Jag höll på att få ett utbrott på att vi ständigt handlar mot bättre vetande, vad gäller miljösituation och sådant nu. Vi får så himla mycket information, som vi uppenbarligen inte kan göra någonting av. Och vi får mer och mer skuldkänslor, panik och ångest, men ändå händer typ ingenting.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Såg motsägelser

Det andra var de motsägelser som Malin Morgan tyckte sig se i både sig själv och andra. Att man kan stå upp för att man tycker att alla människor är lika mycket värda, för att kort senare ändå värdera varenda person.

– Så jag blev liksom galen på de här glappen, då jag tänkte att ingenting kan bli bättre av att vi håller på så, fortsätter hon.

Via bidrag av konstnärsnämnden började hon researcha vad hon kunde hitta för bakomliggande orsaker för våra irrationella beteenden.

– Och jag hittade glappet! Det finns alltså en neurobiologisk förklaring. Hjärnan fungerar helt enkelt så. Hur förklarar jag i föreställningen, det är det den går ut på. Vi blir skuldbefriade och ansvarslösa i min föreställning, men saken är att det går att överbrygga glappet. Men då måste vi veta om att det finns, och hur vi ska göra det.

Föreställningen har mycket passande undertiteln ”inklusive svaret på allt”.

– Och det är liksom sant. Jag levererar det svaret. Naivt sagt är det här ett världsförbättrarprojekt.

Syntes på Folkteatern

Malin Morgan syntes senast i ”En vintersaga” på just Folkteatern i Göteborg, och det är även här hennes nya föreställning först sätts upp.

– Nu spelar den här två kvällar, och sen kommer den att ligga på turné. Men det blir först till hösten. Jag har ingen möjlighet att vara kreatör och produktionskontor samtidigt, så jag bestämde mig för att göra föreställningen först och ha premiär här, och sen sälja den.

”Glappet i huvudet på vem som helst” är en Malin Morgan-show hela vägen. Det är hon som tänkt ut tankarna, skrivit manus, agerat, producerat eller vad du kan komma på.

– Jag har haft några kompisar som kommit in och kastat ett öga på vad jag håller på med. Annars är det ett väldigt narcissistiskt projekt. Det är liksom som en blandning av spoken word, stand up och TED-talk. Ett spoken up talk. Eller ett slags föredrag, fast ett underhållande sådant.

”Glappet i huvudet på vem som helst”

Av och med Malin Morgan

22– 23 februari

Folkteatern, lilla scenen