HÄNDER I VECKAN.

2018-02-19 16:39
De ensligas allé – ett av veckans kuturtips. Foto: Ola Kjelbye
De ensligas allé – ett av veckans kuturtips.

Fullmatad musikvecka i Göteborg

En fullmatad musikvecka. Slowdive för den nostalgiske shoegaze-fantasten, Alice Boman för det drömska popsnöret och Hollywood undead för den energiska alternativrockaren. Även Dylanmannen får sitt lystmäte i ”De ensligas allé”, en monolog av Carina M Johansson som ackompanjeras av Mikael Wiehes Dylan-tolkningar på svenska.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Survival Kit och Potatis

Tre dansverk under en och samma kväll. I Charlotta Öfverholms Survival kit visas de två verken ”Light House” och ”Beauty and the best” med henne själv och dansaren Rafi Sady. ”Potatis” är en duett mellan Ana Laguna och Mats Ek. Medverkar gör också fyra kilo potatis. Humoristiskt och eftertänksamt om en oglamourös, men ack så nyttig, knöl.

NÄR: 21 februari

VAR: Stora teatern


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


De ensligas allé

Två syskon gör varsin resa. Den ena uppåt, den andra nedåt. Om en broder som försvinner iväg i ett missbruk och en syster som behöver hantera oron, skammen och glädjen. Tillsammans med de tre musikerna Kristina Issa, Sofia Andersson och Julia Schabbauer ger Carina M Johansson en monolog om hur det är att leva med en missbrukare. Musiken består av Bob Dylans alster i svensk översättning av Mikael Wiehe.

NÄR: 23 februari – 27 mars

VAR: Göteborgs stadsteater

Alice Boman

Hennes musik har hörts i tv-serier som ”Suits”, ”Transparent” och i filmen ”Paper Towns”. Det har gått tre år sedan Alice Boman släppte sin senaste ep, men nu är den skönsjungande malmöiten tillbaka med nytt material. Singel ”Dreams” har varit först ut att släppas från det kommande albumet, som enligt planen ska nå publikens öron någon gång under året. Men först ska hon fylla Oceanen med sina lågmälda och drömska toner.

NÄR: 22 februari

VAR: Oceanen

Darin

Vi är säkert ett gäng som fortfarande minns Darin som den tandställningsbärande, charmiga ynglingen som kom tvåa i Idol 2004. Sedan dess har han dock hunnit med att växa en hel del som artist. Numera sjunger han på svenska och släpper sin musik på eget skivbolag, nu senast albumet ”Tvillingen” som kom ut i november. Med det i bagaget gör han nu ett besök i Göteborg.

NÄR: 22 februari

VAR: Lisebergshallen

Som att jag ska bestiga Mount Everest på tio minuter

Det finns saker som kan förändra livet. Som delar upp det i ett före och ett efter. En flytt, ett krig, ett dödsfall eller en födsel. På Backa teater har barn mellan 10 och 12 år gamla intervjuats om deras erfarenheter av händelser som skakat om tillvaron. Deras berättelser utgör grunden för denna föreställning. På scen syns bland andra Elin Bornell och Alejandra Goic, i regi av Johanna Larsson.

NÄR: 23 februari – 17 maj

VAR: Backa teater

Hollywood undead

Med de karaktäristiska hockeymaskerna i högsta hugg kommer Johnny 3 Tears, Charlie Scene och de andra medlemmarna i Hollywood undead till Sverige. Det femte albumet, passande nog med titeln ”V”, släpptes i höstas. Rå, smutsig och hård rapprock.

NÄR: 23 februari

VAR: Trädgår’n

Slowdive

Shoegazing kallas genren som hade sin storhetstid under tidigt 90-tal. Namnet kommer från att banden ofta gav ett arrogant intryck, verkade ointresserade på scenen och ägnade stor del av tiden med att stirra ner på sina skor (vilket också berodde på det stora antalet effektpedaler som användes). Slowdive positionerade sig som ett av de stora namnen inom genren. Men precis som många andra shoegazing-band upplöstes de när grungen fick sitt stora genomslag. 2014 kom det glädjande beskedet att de bestämt sig för att återförenas och 2017 släpptes en självbetitlad fullängdare, 22 år efter att det senaste albumet kom ut.

VAR: Pustervik

NÄR: 23 februari

Publicerat

Fotoböcker är ett fenomen som har blivit alltmer populärt i och med att det har blivit enklare och billigare att producera dem. Publicerat är en utställning som fokuserar på de svenska fotoböckerna och deras historia. Här visas allt ifrån riktigt tidiga exempel, bestående av inklistrade fotografier från 1860-talet, till mer nutida verk. Totalt består utställningen av 200 titlar som valts ut utifrån tre teman: Samhället, jaget och bilden.

VAR: Hasselblad center

NÄR: 24 februari – 6 maj

Vad ska folk säga

Den norska filmen ”Vad ska folk säga” vann både ett hederspris från juryn och publikens pris för bästa nordiska långfilm på Göteborgs filmfestival. Den 9 mars har filmen om 16-åriga Nisha, som skickas till Pakistan av sin pappa när han kommer på att hon har pojkvän, premiär. Men redan nu förhandsvisas den på Hagabion i samarbete med Feministisk filmfestival i Stockholm. Efter filmen blir det ett livesänt samtal med regissören Iram Haq och Alexandra Pascalidou.

NÄR: 24 februari

VAR: Hagabion

Konflikternas klanger: Jerusalem

I konflikternas klanger utforskar kammarensemblen Gageego! konstmusikens metropoler med avstamp i pågående eller förflutna konflikter, både politiska och konstnärliga. Moskva och Madrid är städerna som tidigare har avhandlats och nu har turen kommit till Jerusalem. På scen ges sex verk av musiker som knyter an till temat.

NÄR: 25 februari

VAR: Konserthuset